lördag 29 augusti 2015

Rocky IVTitel: Rocky IV
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1985
Regi: Sylvester Stallone
I rollerna: Sylvester Stallone, Talia Shire, Carl Weathers, Dolph Lundgren, Brigitte Nielsen, Burt Young

Handling: Rocky ställs mot den skräckinjagande ryssen Ivan Drago på dennas hemmaplan. En boxare han av högst personliga skäl gärna vill utkräva revansch på.

Omdöme: Det är dags för ännu en installation i Rocky-sagan. Denna gång är det dags för något lite annorlunda. Det är öst som ställs mot väst. Sovjet mot USA. Ivan Drago (Dolph Lungdren) är en ny typ av boxare som tränats med hjälp av modern teknik. Det hjälper också att han är huvudet längre än Rocky och de flesta andra motståndarna. Det är inte så många i väst som vet så mycket om honom, mer än att han slår stenhårt och är obesegrad amatörmästare.Rocky lever det goda livet i det glada 80-talet. Istället blir det hans gode vän och f.d. mästaren Apollo Creed (Carl Weathers) som antar utmaningen och ställer upp i en uppvisningsmatch mot Ivan Drago i Las Vegas. Utan att man får se någon som helst träning från Apollos sida, kastas man in i ett jättejippo där James Brown framför "Living in America" inför matchen. Apollo bjuder på show, men är helt oförberedd på Dragos styrka. Det slutar riktigt illa för Apollo, vilket gör att Rocky än en gång måste in i ringen för att utkräva revansch. Villkoret Drago ställer är att matchen går hemma i Sovjetunionen...Det är inget snack om att Rocky-serien gått ifrån 70-talet och rätt in i det sköna 80-talet. För även om den tredje delen var från 1982 så kändes det fortfarande ganska mycket 70-tal över den. Här bjuds det på gott om sköna 80-tals låtar som integreras väl i händelseförloppet. Inte minst kommer här en sekvens halvvägs in när Rocky kör sin Lamborghini Jalpa och där man i form av ett montage tar sig tillbaka igenom hela Rocky-sagan som snyggt sammanfattar alla filmerna. Kan detta vara den bästa sekvensen man sett i någon av Rocky-filmerna? Jag tror det. Mycket troligt att denna sekvens var inspirerad av den då populära TV-serien "Miami Vice" som brukade ha liknande sköna mellanpartier (fast där körde de Ferrari istället för Lamborghini).Det är svårt att säga om denna del är bättre än föregångarna, men den är helt klart mer underhållande, mycket tack vare 80-tals närvaron. Man kan ställa sig lite frågande till vad Stallone egentligen tänkte på med roboten som hans svåger Paulie (Burt Young) får i present. Och på tal om Paulie har jag aldrig tyckt han fyller någon direkt funktion i Rocky-filmerna, även om han inte direkt stör.Filmen har annars lite mindre tid för Rocky och Adrian än de tidigare delarna, men här bjuds det på lite familjetid där sonen blivit lite äldre och får vara med på ett hörn. Filmen blir dock som bäst ungefär från det tidigare nämnda montaget när Rocky ska ge sig av till Sovjetunionen. De typiska träningsmontagen dyker även upp nu när man följer Rocky och Drago parallellt där man ser gammal klassisk träningsteknik mot den moderna (med hjälp av otillåtna preparat). Slutfajten är inte heller dum, även om det som vanligt är för mycket skuggboxning och inte alls realistiskt och nästan blir mer MMA än boxning. Filmen tappar också en aning i och med att publiken vänder sig emot sin egen Ivan Drago, utan någon egentlig anledning.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. FANTASTISKT KUL att du uppskattar Rocky IV! Det gjorde min dag! :D :D :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Det var utan tvekan så att jag såg fram emot denna del mest, så det var kul att den höll för trycket :) Den prickade 80-tals känslan och var underhållande, en vinnande kombination med andra ord.

      Radera