söndag 30 augusti 2015

Rocky VTitel: Rocky V
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1990
Regi: John G. Avildsen
I rollerna: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Tommy Morrison, Burgess Meredith

Handling: När Rocky drabbas av permanenta skador efter en boxningsmatch, inser han att han är tvungen att sluta med boxningen. Han upptäcker också att hans revisor lurat honom på alla hans pengar. Rocky och hans familj blir tvungna att flytta tillbaka till sina gamla kvarter och försöka starta om från början.

Omdöme: Tidigare delar kom tre år efter varandra. Denna den femte del kom fem år efter den föregående delen. Det var även dags för Sylvester Stallone att lämna över registolen till originalets regissör, John G. Avildsen. Serien har även tagit steget från det sköna 80-talet till något annat. 80-tals tonerna som funkade så bra är utbytta mot tidig 90-tals rap och ghettoliknande musik som inte riktigt funkar lika bra.Rocky har inget mer att bevisa. Han har slagit utmanare på utmanare och en allvarlig huvudskada sätter stopp för en fortsatt karriär. Problem uppstår dock när Rocky luras på alla sina pengar. Han har nu familjen att tänka på. Hans son Robert (Sage Stallone) har blivit tonåring och behöver sin far mer än någonsin. Rocky skiftar dock istället fokus till nykomlingen Tommy Gunn (Tommy Morrison). Rocky tar Tommy under sina vingar och tränar honom till att bli en utmanare om titeln. Men just som det verkar gå bra för Rocky och Tommy, kliver en girig promotor in i bilden och går emellan honom och Tommy. Rocky får sig även en funderare på vad som egentligen är viktigast här i livet...Jag vet inte, men det känns som Rocky-sagan tappat lite fart, lite geist i och med denna femte del. Älskar man Rocky är det så klart kul att fortsätta följa mannen, myten, legenden. Annars känns det mest som en transportsträcka under stora delar. Förvisso tycker jag Sylvester Stallone fortsatt är gedigen i rollen och man märker hans hjärta för karaktären, sin baby. Även kul att hans son Sage Stallone funkar i rollen som hans son och inte gör bort sig.En av filmens svagheter är utan tvekan att Rocky får ta ett kliv åt sidan. Det blir givetvis inte samma sak när han inte tränar och är i ringen själv. Å andra sidan kan man inte klaga för mycket. Det blir inte lika upprepande så här som det annars hade kunnat bli. Det saknas dock en hel del för att vara en värdig fortsättning efter den trevliga fjärde delen. Kan ju också ha att göra med att det inte längre var Stallone som regisserade...

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 5.1

4 kommentarer:

  1. Håller med dig att den här filmen är lite svagare än föregångarna ( å andra sidan är typ ALLA filmer svagare än den omedelbara föregångaren ;)) men jag får ändå en klump i magen nu när jag ser om den eftersom Sage Stallone inte längre finns i livet. Det känns så...sorgligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Ja, jag kom på det under filmens gång och då blev ju filmen lite sorgligare. Även boxaren Tommy Morrison (i rollen som Tommy Gunn) har dött, så det lämnar givetvis ännu en bitter eftersmak...

      Radera
  2. Men du....var tog den finfina filmen Rocky Balboa vägen i genomgången?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Jag hade redan sett den. Hade inte sett del II till V tidigare ;) Dessutom hade jag för mig att jag hade skrivit om RB, men ser nu att så inte var fallet.

      Radera