lördag 1 augusti 2015

Suite FrançaiseTitel: Suite Française
Genre: Drama/Romantik/Krig
Land: Storbritannien/Frankrike/Kanada/Belgien
År: 2015
Regi: Saul Dibb
I rollerna: Michelle Williams, Matthias Schoenaerts, Kristin Scott Thomas, Sam Riley

Handling: Under de första åren av tyska ockupationen av Frankrike, blomstrar en romans upp mellan Lucile Angellier, en fransk bybo och Bruno von Falk, en tysk befälhavare.

Omdöme: Under andra världskriget har den lilla franska staden tömts på unga män som skickats till fronten för att strida mot tyskarna. En av de frånvarande männen är maken till Lucile (Michelle Williams) som nu bor med sin svärmor Madame Angellier (Kristin Scott Thomas). Madame Angellier är en hård kvinna som samlar in hyra från bönderna i trakten som hyr land från familjen. När tyskarna marscherar in i den lilla staden måste Lucile och Madame Angellier ta in en befälhavare, löjtnant Bruno von Falk (Matthias Schoenaerts) som blir inneboende hos dem.Medans en del unga och ensamma kvinnor i den lilla staden faller för soldaterna, håller Lucile emot. Men ryktet sprider sig snabbt och hon blir snart bespottad av invånarna. Samtidigt måste hon få vardagen att gå så smärtfritt som möjligt. Hon upptäcker även att Bruno är en mänsklig tysk som har en musikalisk bakgrund och faktiskt går att prata med. Känslor uppstår, men så enkelt blir det inte för Lucile och Bruno. Inte minst Madame Angellier vill förhindra det.Michelle Williams spelar fransyska, men talar med brittisk engelska (det gör alla som "talar" franska när de i filmen talar engelska). Tyskarna talar dock tyska. Samtliga sköter sig och det är kul att se några halvkända ansikten dyka upp i mindre roller. Skådespelare man sett i europeiska filmer, främst tyska och franska. Matthias Schoenaerts är stabil, men har svårt att nå upp till sin genombrottsprestation i Rundskop / Bullhead (2011). Det var också en minnesvärd roll han fick.Det blir faktiskt inte så mycket romantik som man kan tro. Visst blir det en del ögonblick mellan Lucile och Bruno, men det händer annat runt omkring dem som gör att de aldrig riktigt kommer till skott. Inte minst får de båda fullt upp med bonden Benoit Labarie (Sam Riley) som anklagas av borgmästarens hustru för att ha hotat henne. När han så får tyskarna efter sig måste han hålla sig gömd - om han får hjälp av någon vill säga...

Ganska mörk film som börjar lite trevande för att nog bli som bäst runt mitten, även om den håller intresset uppe ända till slutet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar