söndag 9 augusti 2015

Way Out WestTitel: Way Out West / Glada galoscher
Genre: Komedi/Västern
Land: USA
År: 1937
Regi: James W. Horne
I rollerna: Stan Laurel, Oliver Hardy, James Finlayson, Sharon Lynn

Handling: Helan och Halvan skickas att överlämna lagfarten på en guldgruva till dottern av en framliden guldgrävare, men skurken Finn leder dem till fel flicka.

Omdöme: När två av mina favoritskådespelare i Stan Laurel & Oliver Hardy är i farten är det svårt att värja sig för skratt. I den här filmen är de som vanligt underbara att skåda, men även deras vapendragare James Finlayson får en stor roll som skurken Mickey Finn. Trion hamnar gång på gång i luven på varandra, vilket självklart leder till humor på hög nivå.Helan & Halvan var komiska genier och deras humor är verkligen tidlös. Några exempel på det är bl.a. att den tecknade karaktären Homer Simpson i 'The Simpsons' fått sitt "Doh" från karaktären Finn. Helan & Halvan och deras metoder har även kopierats av radarparet Terence Hill och Bud Spencer, inte minst i My Name Is Trinity (1970) där de använt sig av liknande scener och humor som här. Även karaktärerna Taggart och Rosewood i Beverly Hills Cop (1984) är inspirerade av Helan & Halvan, vilket regissören Martin Brest också sagt.Den här filmen har många guldklimpar. Det är flera klassiska Helan & Halvan-ögonblick och även om de gjort liknande saker förr så kan man inte låta bli att skratta gott, nästan så tårarna börjar rinna. Det är alltid ett tecken på lyckad humor, speciellt som man sett filmen flera gånger tidigare ända sen barnsben. En liten svacka förekommer runt mitten av filmen när Helan & Halvan jagar Mickey Finn och hans fru som sen börjar kittla Halvan. Enda gången det känns lite för utdraget.

Det är smått omöjligt att lista alla favoritscener då de är så många. Det är en humorkavalkad helt enkelt. Här kommer istället lite fler bilder, även om det egentligen hade kunnat bli hur många som helst. Bäst är det så klart att se filmen själv.


5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Hmm, vi hade ju Helan och Halvan-diskussionen när jag postade mitt inlägg om samma film så det är väl bara att konstatera att vi helt enkelt inte tycker så väldigt lika om den här duon :) Men jag tyckte iofs att den var minst dålig av de jag såg...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Klart man inte kan gilla allt och alla. Själv är jag av den uppfattningen att om man skrattar gott så är det lyckat :) Behöver inte vara svårare än så.

      Radera