fredag 14 augusti 2015

What Lies BeneathTitel: What Lies Beneath / Dolt under ytan
Genre: Mysterium/Thriller/Rysare
Land: USA
År: 2000
Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Michelle Pfeiffer, Harrison Ford, James Remar, Miranda Otto

Handling: Dr. Norman Spencer lever lyckligt tillsammans med hustrun Claire och hennes dotter Caitlin i ett underbart beläget hus vid en insjö i Vermont. Claire gav upp sin karriär som cellist för att istället på heltid ägna sig åt dottern Caitlin, som nu skall börja på college. Detta utgör en källa till oro för Claire, liksom ett nyinflyttat, ständigt grälande grannpar. Norman har emellertid svårt att ta sin hustrus alltmer fantasifulla oro på allvar.

Omdöme: När denna film kom på bio minns jag att jag gick och såg den och blev klart nöjd. En gammal hederlig rysare fick man se och det är tyvärr inte särskilt vanligt på 2000-talet. Att man dessutom har två duktiga skådespelare i medelåldern gjorde inte saken sämre. Blir lite mer trovärdigt och seriöst än att alltid få se ett gäng korkade ungdomar.Michelle Pfeiffer och Harrison Ford spelar det gifta paret Claire och Norman Spencer. Dottern Caitlin börjar på college vilket gör att mamma Claire nu ofta blir lämnad ensam i det stora huset vid sjön. Hon börjar tidigt spionera på sina nyinflyttade grannar Warren (James Remar) och Mary Feur (Miranda Otto). Snart misstänker Claire att Warren försöker döda sin fru. Detta efter att hon påträffat Mary gråtandes där hon sagt att det känns som hon kommer dö. Dessutom uppträder Warren minst sagt konstigt och Mary syns plötsligt inte till.Upplägget är klassiskt och påminner starkt om Alfred Hitchcock, något som uppenbarligen var meningen av regissören Robert Zemeckis. Senare i filmen bjuds man dessutom på toner som är som tagna ur en Hitchcock-film, tror det är Psycho (1960) om jag inte missminner mig. Kul nog har denna film en klassisk badkarsscen medan nämnda klassiker ju har en oförglömlig duschscen. Det är mycket Hitchcock över filmen, och det gillar jag. Men den har också något mer än så och det är övernaturliga inslag som jag inte är lika förtjust i, även om de funkar.Något jag känner när jag nu ser filmen är att den blir lite lång. Inte så att det känns utdraget då filmen blir som bäst när man närmar sig slutet och får några riktigt nervkittlande scener. Nej, det är snarare så att Michelle Pfeiffer och Harrison Ford i princip är de enda skådespelarna i filmen. Personligen hade jag velat se mer av grannparet spelade av James Remar och Miranda Otto. Å andra sidan är deras historia bara ett villospår (ett smart sådant).Michelle Pfeiffer får helt klart mest att jobba med, även om det också är kul att se Harrison Ford i en inte helt snäll roll. När Claire börjar gå hos en psykiatriker anar man att det inte kommer sluta väl för henne. Maken Norman är inte direkt något stöd då han jobbar mest hela tiden och vill att hon ska skärpa sig. Det blir också riktigt tufft för henne när man bjuds på den klassiska badkarsscenen. Denna sekvens är rakt igenom skickligt genomförd, bra klippt och rysligt spännande, speciellt första gången man såg filmen. Detta parti av filmen (både precis innan och efter) höjer filmen för egen del, även om det överlag är en bra och klassiskt gjord rysare.4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.6

4 kommentarer:

 1. Mysterium/Thriller/Rysare? Allt det är den, men framför allt en skräckis! Jag tyckte i alla fall att det var en skräckis när jag såg den på bio i ett biopalats ute i öknen utanför Santa Fe sommaren 2000. Jag blev skrämd, men den lilla 10-åriga flickan som togs med på filmen av sina föräldrar såg helt kritvit ut i ansiktet när publiken gick ut. Stackarn, ack så skrämd hon såg ut. Naket är helt förbjudet för barn men våld och skräck går tydligen bra där borta. Absurt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, rysare/skräck. Same, same, but different :)

   Inte direkt passande för en 10-åring, nej. Men för oss lite äldre är det god underhållning.

   Radera
 2. Mindes att jag ogillade det övernaturliga men annars en bra thriller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det övernaturliga hade man givetvis kunnat vara utan. Men det är inte värre än i många andra filmer där det tar över filmen. Här är det mest lite vid sidan innan man kommer till slutet.

   Radera