fredag 18 september 2015

12 Angry MenTitel: 12 Angry Men / 12 edsvurna män
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1957
Regi: Sidney Lumet
I rollerna: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam, E.G. Marshall, Jack Warden, Ed Begley, George Voskovec, Robert Webber, Jack Klugman, Joseph Sweeney, Edward Binns, John Fiedler

Handling: En man försöker övertyga de andra elva i juryn om att de bör ompröva sina förhastade bedömningar av skuldfrågan i en mordrättegång.

Omdöme: 12 jurymedlemmar, 11 är för att döma den åtalade till döden, en är inte så säker. Detta är historien om vad som händer efter själva rättegången. De 12 jurymedlemmarna blir inlåsta i ett rum med ett bord och stolar. Där finns en vattenmaskin samt en toalett de kan nyttja. Till en början är stämning lättsam och de flesta är övertygade om att de kan göra en snabb omröstning och sedan gå hem. Men det krävs att de är eniga. Jurymedlem #8 röstar nej. Han är inte övertygad om att den anklagade killen är skyldig.Stämningen inne i rummet förändras snart och atmosfären blir allt hetare och tätare. Vissa av jurymedlemmarna har en starkare åsikt än andra. Några av dem blir aggressiva, andra försöker skämta bort det mesta. Men den enda som behåller fötterna på jorden är jurymedlem #8, spelad av Henry Fonda. Han vill att de pratar igenom bevisen och det blir som en ny rättegång inne i juryrummet. Han är nämligen inte övertygad om att försvarsadvokaten gjorde ett särskilt bra jobb. Det finns många obesvarade frågor, så jurymedlemmarna börjar gå igenom bevismaterialet och vittnesmålen på egen hand.Det blir inte så mycket bättre än så här. Rättegångsfilmer finns det många av, men den här skiljer sig från mängden och gör något eget av det hela. Det som filmen lever mycket på är dess manus som verkligen får ut maximalt ur en historia som i princip endast utspelas i ett litet juryrum. Det blir aldrig trist eller upprepande. Det är imponerande hur väl man lyckats filma det hela på och varierat sig, utan att det blir för mycket fokus på fotot. Precis lagom så att man blir helt indragen i den täta historien som berättas framför ögonen på en.Något som är intressant att följa är inte bara utvecklingen av själva mordhistorien, utan vilka personliga motiv de olika jurymedlemmarna har. Vissa går efter fakta, men några har personliga skäl till varför de vill fälla den åtalade. Detta gör att man hittar en perfekt balans där allt inte bara blir prat om bevismaterialet och rättegången i sig. Här finns mycket annat som kommer fram och bit för bit lär vi känna de 12 männen.En tidlös klassiker och en strålande långfilmsdebut av den något underskattade Sidney Lumet som gjorde kvalitetsfilm i 50 år. Man får inte heller glömma att Henry Fonda var med och producerade filmen tillsammans med filmens manusförfattare Reginald Rose.


De 12 jurymedlemmarna är som följer:

#1 Martin Balsam - Den utnämnde ledaren som försöker hålla ordning på diskussionen.

#2 John Fiedler - Den svage och lättpåverkade, men bidrar med något han med.

#3 Lee J. Cobb - Den aggressive som har en personlig vendetta. Han är också en av de bästa karaktärerna.

#4 E.G. Marshall - Den lugne som går efter fakta och inte verkar vika sig en tum.

#5 Jack Klugman - Den som kommer från en liknande bakgrund som den åtalade och är en av de mer tystlåtna.

#6 Edward Binns - Den som kanske får minst utrymme, men som känns vettig.

#7 Jack Warden - Som bryr sig mer om att hinna till baseballmatchen och är allmänt ointresserad av utgången.

#8 Henry Fonda - Den som går emot strömmen redan från början och som är duktig på att argumentera.

#9 Joseph Sweeney - Gamlingen som lyssnar och iakttar som en gammal räv.

#10 Ed Begley - Som låter sina förutfattade meningar ta överhanden.

#11 George Voskovec - "Utlänningen" som snappar upp detaljer under diskussionen som kan bli avgörande.

#12 Robert Webber - Den som försöker skämta om allt och hellre pratar om sig själv än fallet.


(Klicka på bilden för större storlek)4 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.5 alt. 9.0
IMDb: 8.9

2 kommentarer:

 1. Inte lika högt betyg men jag gillade filmen mycket - tänk vad man kan göra med bra dialog, vettigt manus och bra skådisar. Ingen CGI så långt ögat kan nå ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag uppskattar verkligen den här filmen. Filmer som kan hålla så här bra 50+ år senare är värda sina höga betyg. Tror detta var tredje gången jag såg den och jag är glad att den håller så fint.

   Som du säger, tänk vad mycket man kan göra med små medel.

   Radera