onsdag 23 september 2015

Filmbolaget Cannon - Favoritfilmerna


Efter att ha sett dokumentären Electric Boogaloo (2014) om filmbolaget Cannon med de israeliska kusinerna Golan och Globus, blev jag inspirerad till att göra en lista på mina favoritfilmer som de stått för.

Istället för att göra en topp tio-lista, delar jag istället upp den i två listor med fem filmer vardera. Den ena består av de fem jag tycker varit bäst. Den andra består endast av typiska Golan-Globus-filmer = underhållning med Charles Bronson och Chuck Norris.

Klicka på titeln eller filmpostern för att komma till mina texter.


De fem "bästa" Cannon-filmerna (i årtalsordning):


The Last American Virgin (1982)


Remake på en av de mest framgångsrika israeliska filmerna någonsin. Har en del likheter med Fast Times at Ridgemont High (1982) som kom samma år. Dessutom med ett riktigt bra 80-tals soundtrack.


Runaway Train (1985)


Förmodligen den bästa Cannon-filmen någonsin. Lite av en klassiker med klart bra prestationer, en oförglömlig "tågresa" och ett iskallt Alaska.


Cobra (1986)


Skön Sylvester Stallone-rulle där han ska försöka rensa bland äcklet. "You're the disease, and I'm the cure."


Barfly (1987)


Mickey Rourke och Faye Dunaway briljerar som alkoholiserat par där det bara kan gå utför. Regi av Paul Schrader.


Bloodsport (1988)


Frågan är om en Jean-Claude Van Damme-film blir bättre än så här? Klart underhållande, skön stämning och bra martial arts bjuds man på.

De fem mest underhållande Bronson/Norris-filmerna av Cannon (i årtalsordning):


Death Wish II (1982)


Inte alls like bra som originalet (som Cannon inte stod för), men det är svårt att värja sig mot Charles Bronsons "charm".


10 to Midnight (1983)


Charles Bronson mot Patrick Bateman från American Psycho (2000)? Ja, nästan. Mördaren här är som tagen från nämnda film. Filmen är inte alls tokig och bjuder på god underhållning.


Invasion U.S.A. (1985)


Ok, inte direkt någon toppfilm i sig, men underhållningsvärdet är högt. Storyn är lika banal som före sin tid (med terrorister som invaderar USA). Chuck Norris och de övriga bjuder dessutom på härliga stunts.


Death Wish 4: The Crackdown (1987)


Visst, den är inte särskilt bra, speciellt om man jämför med originalet. Men efter trean som var riktigt sunkig så var denna lite fräschare och mer underhållande i mitt tycke.


Kinjite: Forbidden Sobjects (1989)


Ännu en Bronson-rulle som tål att ses (om man vill se mer b-film). Huvudskurken är så där passande äcklig och minnesvärd som gör det hela lite mer underhållande och sevärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar