
Titel: Idealisten / The Idealist
Genre: Drama/Thriller
Land: Danmark
År: 2015
Regi: Christina Rosendahl
I rollerna: Peter Plaugborg, Søren Malling, Thomas Bo Larsen, Arly Jover
Handling: Under det kalla kriget 1968 störtar ett amerikanskt bombplan, lastat med fyra vätebomber, i närheten av den amerikanska militärbasen i Thule på Grönland. Både den danska och amerikanska regeringen meddelar att olyckan är under kontroll varefter ett stort antal danska arbetare tillsätts för att röja undan. 20 år senare söker en tidigare arbetare i Thule upp den unge radiojournalisten Poul Brink och hävdar att den mystiska och dödliga sjukdom hans kollegor drabbats av har med uppröjningsarbetet att göra.
Omdöme: Denna verklighetsbaserade historia är gjord lite i gammal stil där den grävande radiojournalisten Poul Brink (Peter Plaugborg) blir intresserad av ett mycket mystiskt och intressant fall. Året är 1988, men tjugo år tidigare, år 1968 störtade ett amerikanskt bombplan med fyra vätebomber ombord i närheten av Thule på Grönland. Nu tjugo år senare uppvisar flera av de som röjde upp i snön efter olyckan otäcka symptom. Kan det vara så att den danska och amerikanska regeringen mörkat farorna?

Med hjälp av arkivmaterial som bakats in i historien, har regissören Christina Rosendahl fått till en autentisk känsla i filmen jag gillar. Överhuvudtaget är det en lyckad film som inte har några direkta svagheter. Dansk film är utan tvekan ledande bland nordisk film och när man ser den här filmen förstår man varför. Ett exempel på att det är klass tycker jag man ser redan under inledningen av filmen när man får se bombplanet krascha i Thule på Grönland. Riktigt snyggt gjort och inga taskiga dataeffekter att prata om. Ett annat exempel är att även de amerikanska skådespelarna är gedigna, något som är långt ifrån en självklarhet i icke-amerikanska filmer. All dialog känns äkta och inte så tillgjord som den lätt kan bli, inte minst i svensk film.

Något som också tillför till det gedigna intryck filmen ger är musiken som till stor del består av stämningsfull och passande synthmusik. Tankarna går här lite till svenska Call Girl (2012) som på ett liknande sätt lyckas höja stämningen i filmen med hjälp av bra musik. Skillnaden är dock att denna danska produktion är snäppet vassare i det mesta, inte minst att den bibehåller samma fina nivå filmen igenom.

Jag gillar även det faktum att man lämnar en del frågor obesvarade när filmen slutar. Allt är inte bara tillrättalagt där de goda vinner och de onda förlorar. Det hela utspelar sig (bitvis) under kalla kriget och jag tycker filmen fångar detta väl. Det är även kul att se en sån här film som lyckas vara balanserad. Hollywood var en gång i tiden bra på den här typen av konspirationsfilmer, men när de tappat är det skönt att kunna konstatera att man fortfarande kan bjudas på en kvalitetsfilm av det här slaget.
3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar