På topp tio återfinns filmer från:
10 USA
#10 The Gambler (Karel Reisz)


Axel Freed är en litteraturprofessor som är spelberoende. När hans pengar tar slut så skuldsätter han sig upp över öronen. Först hos sina nära och kära, och sedan hos de farliga gubbarna. Han försätter sig i allt större fara men fortsätter trots detta att spela.
En sån där film som man inte riktigt vet vad man ska förvänta sig av. Inleder lite trevande, men ju längre in i huvudpersonens psyke man kommer, ju bättre blir det. James Caan är mycket bra och upplösningen är smått oförglömlig.
#9 Truck Turner (Jonathan Kaplan)


Truck Turner är en prisjägare som får i uppdrag att leta reda på en man vid namn Gator. När Truck och hans partner hittar honom, uppstår en jakt och Gator dödas. Detta gör Gators kvinna, Dorinda, väldigt arg och hon lägger ett kontrakt på Trucks huvud. Mannen som går med på att döda Truck heter Blue. Frågan är om Truck kan hålla sig levande med Blue och hans gäng efter sig.
Blaxploitation med Isaac Hayes i den coola titelrollen. Inte lika sunkig som många andra filmer i genren och de sköna scenerna, replikerna och karaktärerna avlöser varandra.
#8 Mr. Majestyk (Richard Fleischer)


Den tuffe men fredlige melonodlaren Vince Majestyks lugna liv vänds upp och ner när den lokala maffian vill tvinga honom att anlita andra arbetare på melonfälten. Detta leder sedermera till att han blir måltavla för den hämndlystne yrkesmördaren Frank Renda.
En sån där film som bara Charles Bronson kunde göra. Härligt skön är han som melonodlaren Mr. Majestyk och filmen håller klart bättre än många av hans andra filmer. Hårdkokt rakt igenom.
#7 Thunderbolt and Lightfoot (Michael Cimino)


Thunderbolt och hans kumpaner hade räknat ut allt. Planen var att råna en bank, gömma de numrerade sedlarna i en skola bakom den svarta tavlan och sedan vänta på att polisen skulle sluta leta efter pengarna. Allt gick som planerat, förutom en liten detalj...
Clint Eastwood och Jeff Bridges paras ihop i en minnesvärd film som visar sig ha mer att bjuda på än man först kan tro. Välspelad, underhållande och helt enkelt bra.
#6 The Conversation (Francis Ford Coppola)


Harry Caul är proffs på avlyssning. Hans senaste jobb är att avlyssna ett par i en välbesökt park som han uppfattar är utsatta för något slags hot...
Inte en av Francis Ford Coppolas mest kända filmer, men har ett starkt rykte. En film som bara blir bättre för varje gång man ser den när man lägger märke till alla detaljer. Sen är Gene Hackman utomordentligt bra. En av hans allra främsta roller.
#5 The Taking of Pelham One Two Three (Joseph Sargent)


En grupp beväpnade män tar över ett tunnelbanetåg i New York. De kräver en miljon dollar av staden New York, annars kommer de att döda en passagerare i minuten.
Typiskt 70-tal med allt vad det innebär. Bra karaktärer, en stark story och ett träffsäkert utförande. Remaken har inte en chans att upprepa vad detta original lyckades med.
#4 Chinatown (Roman Polanski)


Los Angeles 1937. Privatdeckaren Gittes är expert på skilsmässofall. En dag får han i uppdrag av en dam att skaffa bevis på att hennes make är otrogen. Gittes ansträngningar resulterar i mord och han hamnar i en livsfarlig härva som handlar om makt, mark och vatten.
Film-noir, Roman Polanski och Jack Nicholson - kan det bli annat än bra? Ja, det kan bli mycket bra. En nästan drömlik stämning filmen igenom som dessutom har en hel del på gång. Minnesvärd på mer än ett sätt.
#3 Young Frankenstein (Mel Brooks)


Dr. Frederick Frankenstein, sonson till den ökände Dr. Frankenstein, får plötsligt ärva farfaderns gamla slott i Transylvanien. På slottet väntar den originella personalen - den puckelryggiga Igor, den söta laboratorieassistenten Inga och den skräckinjagande frau Blücher.
Komediklassiker som prickar rätt i det mesta. Det är få komedier som lyckas så bra som denna. Gene Wilder är perfekt som Dr. Frederick Frankenstein medan hans medhjälpare Igor spelas sanslöst roligt av Marty Feldman.
#2 The Godfather: Part II (Francis Ford Coppola)


Den tidiga perioden i Vito Corleones liv i 1920-talets New York porträtteras samtidigt som hans son, Michael, expanderar sin verksamhet och tar ett fast grepp om brottssyndikatet under sent 1950-tal.
Inte lika bra som originalet, men nästan. Funkar perfekt som komplement till originalet. En sak är säker och det är att detta är en riktigt bra film på alla sätt och vis. Robert De Niro och Al Pacino i samma film (även om de inte spelar mot varandra) när de var som bäst.
#1 The Parallax View (Alan J. Pakula)


Efter attentatet på en amerikansk senator börjar människor som fanns närvarande vid attentatet dö under konstiga omständigheter, bl.a. en journalist. En kollega som fortfarande är vid liv undersöker det inträffade. Spåren pekar mot det mystiska företaget Parallax Corporation.
Jag är svag för konspirationsfilmer. Bra sådana växer inte på träd, men några av de bästa kom på 70-talet. Det här är en av mina favoriter eftersom den på många sätt är realistisk och därför lite otäck, och bra. Har dessutom ett av filmhistoriens bästa slut.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
Black Christmas
Dirty Mary Crazy Larry
Death Wish
Harry and Tonto
Man on a Swing
Murder on the Orient Express
The Odessa File
The Towering Inferno
---
Sämsta filmen: Juggernaut
Hoppades på en trevlig katastroffilm - fick en katastrof till film, trots gedigna skådespelare som t.ex. Anthony Hopkins.
Största besvikelsen: Lacombe Lucien
En klar besvikelse av Louis Malle som gjorde den klart mycket bättre Au revoir les enfants (1987).
Jag saknar helt klart många filmer från 70-talet. Har hört talas om de flesta på din lista men bara sett enstaka, men även i det perspektivet vet jag inte om The Odessa File skulle få vara med i liststriden ;)
SvaraRaderaSofia: Finns många godbitar från 70-talet, men det gäller att se dem också ;)
RaderaThe Odessa File är precis utanför för egen del. Gillar storyn och ser gärna om den igen.
Har sett hälften av filmerna. Din etta samt The Conversation ligger definitivt på att se listan.
SvaraRaderafilmitch: Låter som en plan. Två riktigt bra 70-talare.
RaderaFem överlapp...
SvaraRaderaMr Majestyk över Death wish? Inte enligt mig.
Har sett din etta men blev inte lika impad av den. Undrar varför... ligger kanske en konspiration bakom?? ;-)
Ja, jag gillar ju både Mr. Majestyk och Death Wish, men i nuläget gillar jag melonodlaren lite mer ;)
RaderaThe Parallax View är kanske inte perfekt som film och jag kan fullt förstå om den inte går hem hos alla. Men jag älskar konspirationen som är förstklassig och hur man knyter ihop det hela på.
MY TOP TEN FILMS OF 1974
SvaraRadera01) - The Godfather Part II (Francis F. Coppola)
02) - The Taking Off Pelham 1 2 3 (Joseph Sargent)
03) - Lacombe Lucien ((Louis Malle)
04) - The Front Page (Billy Wilder)
05) - Chinatown (Roman Polanski)
06) - Thunderbolt and Lightfoot (Michael Cimino)
07) - Le Fantome de la Liberte (Luis Bunuel)
08) - The Black Windmill (Don Siegel)
09) - Mr. Majestyk (Richard Fleischer)
10) - The Parallax View (Alan J. Pakula)
Here's a look at your top ten:
Radera01 - No question, this is really good.
02 - Always liked it, a top movie of the 70's.
03 - Didn't like it at all.
04 - Ok, but not one of Wilder's best.
05 - Top film for sure.
06 - A bit underrated I'd say.
07 - Haven't seen it.
08 - Not great, but not bad.
09 - Nice to see it on your list.
10 - Might not be the best film of the year, but a favorite of mine that I value a lot.
Min topp 10 för 1974:
SvaraRadera10 The Odessa File
09 The Texas Chainsaw Massacre
08 Death Wish
07 The Towering Inferno
06 The Four Musketeers
05 Black Christmas
04 The Taking of Pelham One Two Three
03 Chinatown
02 Murder on the Orient Express
01 The Godfather Part II
Bubblare: Mr. Majestyk, The Man with the Golden Gun, Busting, Earthquake, Blazing Saddles, The Parallax View, Foxy Brown
Sämst: The Conversation (sömnpiller)
Av dina listade som jag inte sett kan jag tänka mig spana in The Gambler, Truck Turner och bubblaren Harry and Tonto.
Håller med om att Juggernaut inte är något vidare även om jag inte tyckte den var urusel direkt.
/ LJH H
Tack för din lista, LJH H!
RaderaHälften av dina filmer har jag precis utanför listan (The Odessa File, Death Wish, The Towering Inferno, Black Christmas och Murder on the Orient Express). Samtliga är väldigt nära och någon av dem kan mycket väl slå sig in framöver vid omtitt.
The Conversation kan jag inte hålla med om. Eller om man säger så här, första gången jag såg den blev jag något besviken. Hade väntat mig lite mer fart. Det är en slow burner, men den har växt med varje titt (är väl en tre tittar nu).