torsdag 17 september 2015

Mina favoritfilmer - 1975

De fyra främsta filmerna från året hade alla varit givna ettor om det varit ett svagare år. Bredden finns också här och det var inte alls lätt att välja vilka som skulle komma med. Några överraskningar dyker upp, men i topp är det idel klassiker som slåss om förstaplatsen.

På topp tio återfinns filmer från:

6 USA
2 Storbritannien
1 Frankrike
1 Ryssland

Uppdatering: Plats #3 (Barry Lyndon) och plats #4 (Jaws) byter plats med varandra. 6/6-17


#10 The Return of the Pink Panther (Blake Edwards)Den "Rosa Pantern" blir än en gång stulen. Inspektör Clouseau misstänker genast Sir Charles Litton alias 'The Phantom', som knyckte pantern förra gången. Men är han verkligen den skyldige?

Inte den första Rosa Pantern-filmen, men utan tvekan en av de bättre. Många underbara situationer som Clouseau hamnar i som man inte kan annat än skratta åt - högt och ordentligt.


#9 Night Moves (Arthur Penn)Privatdeckaren Harry Moseby kallas till före detta filmstjärnan Arlene Iversons hem. Hennes dotter har försvunnit och Harry får i uppdrag att finna flickan. Samtidigt upptäcker Harry att hans fru är otrogen.

En neo-noir där Gene Hackman spelar deckaren som sätts på ett svårlöst fall. En film som växer med tiden och har ett minnesvärt slut.


#8 French Connection II (John Frankenheimer)Popeye Doyle anländer till Marseille där han ska hjälpa den franska narkotikapolisen med att lokalisera heroinkungen Alain Charnier. Han är nämligen den enda som kan identifiera honom. Men det blir ingen semester för Popeye, tvärtom så blir det ett helvete...

Hamnar ofta i skymundan av originalet, men är en bra film som står på egna ben. Gene Hackman gör en av sina allra bästa rolltolkningar och filmen skiljer sig tillräckligt från originalet för att inte missas.


#7 Dersu Uzala (Akira Kurosawa)År 1920 träffar en rysk forskningsresande under sin färd genom Ussuri-området i Fjärran Östern en man vid namn Dersu Uzala, som blir hans vägvisare och vän. Dersu hjälper honom i kritiska situationer och räddar t.o.m. livet på honom, men lär honom framförallt att förstå naturen och dess lagar och att visa kärlek mot allt levande.

Akira Kurosawas lilla film 'Vägvisaren' spelades in i Ryssland och är en fin och harmonisk berättelse. En film alla borde se då huvudkaraktären Dersu Uzala tillhör ett utdöende släkte.


#6 Flic Story (Jacques Deray)Året är 1947 och polisen jagar rånaren och mördaren Emile Buisson som precis rymt från fängelset. Filmen bygger på verklighetsbaserade händelser och baseras på polismannen Roger Borniches självbiografi som detaljerat beskriver jakten på brottslingen och hans gäng.

En ganska okänd fransk kriminalare, men som inte borde vara det. Alain Delon och Jean-Louis Trintignant ställs mot varandra och man bjuds på en mycket gedigen historia.


#5 The Eiger Sanction (Clint Eastwood)Den professionelle mördaren Jonathan Hemlock har dragit sig tillbaka till ett liv som konstlärare och samlare. Plötsligt blir han tvungen att ta upp sitt gamla yrke igen och delta i jakten på mannen som mördat en av hans bästa vänner. Enligt information är mördaren med i en grupp bergsklättrare och Hemlock måste därför följa med teamet på en expedition.

En mindre känd Clint Eastwood-film som han även regisserat. Bjuder på en stor del underhållning, spänning, humor och action. Känns autentisk i bergsklättringen, vilket bara bidrar till att det hela funkar.


#4 Barry Lyndon (Stanley Kubrick)Berättelsen om Redmond Barrys uppgång och fall. Han börjar som en irländsk ungtupp, av fin men fattig familj, men genom dueller, falskspel, spioneri och kurtiserande klättrar han i anseende.

Storslaget och episkt av Stanley Kubrick som gjort något alldeles speciellt. Varje scen är som en tavla som gör att man häpnar. Unik film som må vara lite långsam, men om man har tålamodet kan man bli rikligt belönad.


#3 Jaws (Steven Spielberg)Polischef Brody allierar sig med en ung havsforskare och den färgstarke hajfiskaren Quint i en jakt på liv och död för att förgöra den tre ton tunga vithaj som sprider skräck och fasa i den lilla badorten.

Klassiker av stora mått som hade varit given etta ett svagare år. Tar sig riktigt fint efter en lite trevande inledning och skapar en nervkittlande atmosfär som är svårslagen.


#2 One Flew Over the Cuckoo's Nest (Milos Forman)Lugn och ro på ett statligt mentalsjukhus är väl bättre än en vistelse i fängelsecell, inte sant? R.P. McMurphy simulerar en sinnessjukdom och flyttar in till de han kallar nötterna. Han skapar snabbt oordning i den annars så disciplinerade vardagen.

En sån där klassiker som man bara måste se. Jack Nicholson i en av sina absoluta paradroller. Ytterst välspelad och känslosam film som hade varit given etta om det inte varit för en riktig favoritfilm.


#1 Dog Day Afternoon (Sidney Lumet)På den varmaste sommardagen på året rånar Sonny och Sal en bank i Brooklyn, New York. Sonny har jobbat på bank och hans plan funkar felfritt tills polisen kommer till platsen. Rånarnas brist på erfarenhet blir tydlig och de börjar bete sig irrationellt. Situationen förvandlas till ett mediaspektakel och Sonny framställs som en hjälte.

Frågan är om Al Pacino någonsin var bättre. Han och John Cazale är underbara att skåda som bankrånarna Sonny och Sal. En av 70-talets allra främsta filmer.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Bullet Train
Farewell, My Lovely
The Prisoner of Second Avenue
Professione: reporter
Profondo rosso / Deep Red
Three Days of the Condor

---

Sämsta filmen: Breakheart Pass

Gillar Charles Bronson, men denna film är ingen höjdare.


Största besvikelsen: The Man Who Would Be King

Michael Caine och Sean Connery, det borde funka. Av någon anledning föll denna klassiker mig inte i smaken.

14 kommentarer:

 1. Som vanligt många filmer på din lista som jag ännu inte sett men jag kan åtminstone konstatera att Barry absolut inte skulle få vara med på någon som helst lista hos mig och att Derzu är lite av en kantboll :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det var tråkigt att höra med Barry Lyndon. Uppskattade den ordentligt när jag såg om den runt nyår för några år sen. Inte en film man ser ofta, men jag kan tänka mig att avnjuta den igen om några år.

   Radera
  2. Fast alltså, jag och Kubrick kommer väääldigt sällan överens. Jag kan skylla på det :)

   Radera
  3. Sofia: Jag förstår. Jag brukar å andra sidan oftast gilla Kubricks stilsäkerhet. Sällan jag blir besviken.

   Radera
 2. Trots att jag inte heller kom överens med Barry fick den plats på min lista då det var ett extremt magert år, både i antal och kvalité.

  Vi har därmed fem överlapp, dina 1-5. de övriga har jag inte sett. var sugen på French Connection II och Night moves men de hanns inte med (denna gång).

  Jo, såklart att jag antagligen sett Rosa pantern när jag var ung. Jag försökte mig på den nu också men stängde av efter ett kort tag... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barry Lyndon må inte vara en film man ser så ofta, men den är riktigt bra och fångar eran ypperligt.

   French Connection II och Night Moves är två bra Gene Hackman-filmer att se. FCII skiljer sig en hel del från den första, vilket kan göra en del lite besvikna. Hackman är dock grymt bra i den.

   Aldrig fel med Rosa Pantern för egen del. Men så var RP-filmerna ett återkommande tema när man var liten, speciellt denna 1975-film.

   Radera
 3. MY TOP 10 FILMS OF 1975

  01)- DERSU UZALA (AKIRA KUROSAWA)
  02)- DOG DAY AFTERNOON (SIDNEY LUMET)
  03)- FURTIVOS (JOSE LUIS BORAU)
  04)- THE MAN WHO WOULD BE KING (JOHN HUSTON)
  05)- NIGHT MOVES (ARTHUR PENN)
  06)- MANDINGO (RICHARD FLEISCHER)
  07)- NASHVILLE (ROBERT ALTMAN)
  08)- JEANNE DIELMAN, 23 QUAI DU COMMERCE (CHANTAL AKERMAN)
  09)- JAWS (STEVEN SPIELBERG)
  10)- THREE DAYS OF THE CONDOR (SYDNEY POLLACK)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Here's a look at your list:

   1 - Interesting top choice. A good movie for sure, different. But with so many good, classic movies, it doesn't make it near the top for me.
   2 - Top three for sure, a favorite of mine.
   3 - Haven't seen.
   4 - Didn't like this one a whole lot, I'm afraid. Caine and Connery are always good, but it just didn't work for me.
   5 - Yes, a good one for sure and one of many good Hackman films/roles.
   6 - Haven't seen.
   7 - Haven't seen.
   8 - Haven't seen.
   9 - Not my favorite of all time, but still a very good movie.
   10 - Good one. I normally like paranoia and conspiracy films.

   Radera
 4. Hade tänkt ta med French Connection 2, men av nån anledning blev det inte så. Kanske borde se om den. Hackman är helt briljant i den. Kul också att nån annan fattar att Barry Lyndon är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, Hackman med en av sina många utmärkta prestationer. Förmodligen den mest underskattade/bortglömda.

   Barry Lyndon är en klassiker och en RIKTIGT bra film. Just detta år fanns bara några andra filmer som jag uppskattar ännu lite mer ;)

   Radera
 5. Har fortfarande inte sett din etta då den finns på Netflix finns det kanske ingen ursäkt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dog Day Afternoon bör inte missas. Helt klart en av 70-talets främsta och en favorit.

   Radera
 6. Mina 10 favoriter från 1975:
  10 Picnic at Hanging Rock
  09 Night Moves
  08 The Wind and the Lion
  07 Three Days of the Condor
  06 The Drowning Pool
  05 Farewell, My Lovely
  04 Peeper
  03 Dog Day Afternoon
  02 One Flew Over the Cuckoo's Nest
  01 Jaws

  Bubblare: Hearts of the West, Race with the Devil, Breakheart Pass, Bite the Bullet, French Connection II, The Wilby Conspiracy

  Sämst: The Man Who Would Be King

  Borde kanske försöka se Barry Lyndon, är ju trots allt en klassiker.
  Flic Story verkar intressant också.

  / LJH H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din lista, LJH H.

   Fyra filmer på din topp tio jag inte sett. Picnic at Hanging Rock, The Wind and the Lion, The Drowning Pool och Peeper. Alla kan jag tänka mig då det är regissörer eller skådespelare jag brukar gilla.

   Barry Lyndon ska så klart ses, men helst vid rätt tillfälle när man är upplagd och har tid.

   Flic Story är inte alls dum, en positiv överraskning.

   Radera