torsdag 10 september 2015

Mina favoritfilmer - 1976

Även om det saknas en femma från året så är det här ett riktigt starkt år med många favoriter. Ett par kända filmer får kliva åt sidan åt en del lite mindre kända filmer som lyckas fånga vad som gjorde 70-talet till ett så bra årtionde för film. I topp slåss en helskön favorit med en välgjord och välspelad klassiker.

På topp tio återfinns filmer från:

5 USA
2 Italien
1 Sverige
1 Frankrike
1 Spanien


#10 Il grande racket / The Big Racket (Enzo G. Castellari)Ett brottssyndikat börjar utpressa småföretagare. Polisen Nico försöker med stora ansträngningar sätta dit dem, men de är alltid ett steg före. Därför måste han gå utanför lagens ramar för att komma åt dem.

Skön eurocrime med den alltid sevärde Fabio Testi i huvudrollen som tuff polis som tar lagen i egna händer när inget annat hjälper mot de kriminella.


#9 Who Can Kill a Child? (Narciso Ibáñez Serrador)Ett engelskt par hyr en båt och besöker ön Almanzora, ett par timmar utanför den spanska kusten. När de kommer fram upptäcker de att ön är väldigt öde. Snart märker de att det inte finns några vuxna på ön utan bara barn...

Annorlunda, slagkraftigt och mycket 70-tal. Överraskar på mer än ett sätt och även om den är lite långsam i sin uppbyggnad så blir man rikligt belönad.


#8 Brutti, sporchi e cattivi (Ettore Scola)I en kåkstad utanför Rom trängs en fattig familj i sitt nedgångna hus. Pappan och familjeöverhuvudet Giacinto har på grund av en olycka fått ut en miljon lire i försäkringspengar, en skatt som han snålt vaktar från resten av familjen, som i sin tur gör allt för att stjäla pengarna.

Visste inte vad jag gav mig in på när jag skulle se den här filmen, men den visade sig vara annorlunda mot det mesta man sett. Vågad humor som både är samhällskritisk som klockren italiensk komedi på hög nivå. Utmärkta rollprestationer gör även sitt för att höja filmen.


#7 Le locataire / The Tenant (Roman Polanski)En man hyr en lägenhet i Paris. Han får veta att kvinnan som tidigare bott där försökt begå självmord. Mannen börjar snart få problem med sina grannar som tycker att han för oväsen och är allmänt otrevlig. Han börjar misstänka att de vill driva honom till vansinne...

Roman Polanski visar att han kan mer än att regissera när han här även spelar huvudrollen. Både spännande som komisk lyckas filmen med en kombination som inte är så lätt att bemästra.


#6 Mannen på taket (Bo Widerberg)Kommissarie Beck och hans assistent Rönn får hand om ett mord som begåtts på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Den mördade visar sig vara polis och utredningen som följer visar också att offret var en synnerligen otrevlig person.

En av mina svenska favoritfilmer och en mycket bra polisfilm är det. Gillar att den inte är gravallvarlig, utan den har flera komiska ögonblick och sköna karaktärer som lyfter filmen.


#5 Marathon Man (John Schlesinger)En sympatisk student och maratonlöpare dras mot sin vilja in i ett dödligt spel där Christian Szell, en nazist på rymmen, är inblandad.

Härlig klassiker som tillhör de där minnesvärda filmerna i thriller-genren som man gärna ser om. Laurence Olivier är oförglömlig som nazist på rymmen och vem kan glömma repliken "Is it safe?" efter att ha sett filmen?


#4 The Omen (Richard Donner)Den amerikanske ambassadörens fru i Rom föder ett dödfött barn. Utan att berätta det för sin fru går ambassadören med på att byta ut barnet mot ett annat. Några år går innan några hemska dödsfall inträffar. Det visar sig att barnet är antikrist och ambassadören måste försöka rädda sitt och sin frus liv, och döda barnet...

Klassisk rysare som är så där skönt kuslig som en sån här film ska vara. Handlar mer om stämning än något annat, och den lyckas man väldigt bra med. Det är få filmer i genren som fångar ondskan så bra som man gör här.


#3 Taxi Driver (Martin Scorsese)Vietnamveteranen Travis Bickle är taxichaufför i New York. Han kan inte sova. I sin paranoia kör han runt och runt i staden och äcklas av våldet, hororna och allt avskum. "En dag kommer regnet och sköljer bort all skit", säger han. Men det kommer inget regn...

De Niro är äckligt bra när han blir allt mer besatt och psykiskt labil i ett slitet New York. Kanske inte min favoritfilm av Scorsese eller De Niro, men det är svårt att missa storheten med filmen.


#2 All the President's Men (Alan J. Pakula)Carl Bernstein och Bob Woodward är Washington Post-journalister som börjar undersöka ett inbrott i demokraternas valhögkvarter Watergate. Trots påtryckningar att de inte borde fortsätta undersökningen, både från sin redaktör och från regeringen, fortsätter de. Det visar sig att det finns ett samband mellan inbrottet, CIA och president Nixon.

Har alltid varit svag för konspirationsfilmer och regissören Alan J. Pakula stod för flera av dem. Denna baseras på verkliga händelser och får ut det mesta ur en intressant historia. Tät, spännande och välspelad filmen igenom.


#1 Assault on Precinct 13 (John Carpenter)Ett ungdomsgäng belägrar en nästan övergiven polisstation i Los Angeles efter att en man hämnats och skjutit en av deras medlemmar. Nu får en polis, två fångar och två sekreterare kämpa mot gänget.

Rent produktionsmässigt är det här inte den bästa filmen. Det är en lågbudgetfilm av John Carpenter, men den har en underbart skön känsla som är oslagbar. Den är rå, den är brutal och den är bara för cool.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Alice, Sweet Alice
Carrie
Colt 38 Special Squad
The Enforcer
The Outlaw Josey Wales
Rocky
Roma a mano armata

---

Sämsta filmen: Death Journey

En sunkig film av och med Fred Williamson. Han har varit med i bättre filmer, den gode Fred.


Största besvikelsen: The Killing of a Chinese Bookie

Hoppades en hel del på denna film av John Cassavetes. Men något tog emot, tyvärr.

22 kommentarer:

 1. Ok, jag har sett dina sex översta i alla fall :) Skulle nog generellt hålla med om din ranking med undantag för Taxi Driver som absolut skulle hamna längst ned

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Taxi Driver längst ner av de sex eller övh från 1976-filmerna? :)

   Kul att du håller med om ettan också.

   Radera
  2. Svårt att säga, det var så vansinnigt länge sedan jag såg tex Rocky eller Carrie

   Radera
  3. Sofia: Taxi Driver är ingen personlig favorit, snarare en film jag respekterar. Med det sagt är den given på min topp tio.

   Radera
 2. Ingen plats för Utsökta lik (Rosi)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr har jag inte sett den - än. Har länge haft den på att se-listan, så tack för påminnelsen!

   Radera
 3. Tre överlapp med dina 1, 2 och 6.

  Dina 4, 7-10 har jag inte sett. Flera av dem är titlar som jag inte känner till. Tack för tipsen.

  Varken Maratonmannen eller Taxi driver faller mig i smaken.

  Rent generellt sett är jag inte lika förtjust i det filmiska sjuttiotalet som du är tror jag. Jag njuter inte åt miljöer och färger lika mycket tror jag. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du får lite tips!

   Vet inte om jag direkt är förtjust i miljöerna och färgerna från 70-talet. Det är inte det snyggaste årtiondet, den saken är säker ;) Men det känns ofta avskalat och äkta där historien och skådespeleriet stod i fokus, och det uppskattar jag.

   Radera
  2. Du skrev någonstans att du hade svårt för Network. Du har kanske som jag svårt med Faye Dunaway? Här är creepy som få.

   Radera
  3. Nej, det har inte med henne att göra. Tycker hon är riktigt bra i den, precis som Robert Duvall och de flesta andra. Det är mer storyn och helheten som inte greppar tag i mig som den borde. Gillar annars en hel del som Sidney Lumet gjorde, så lite konstigt är det.

   Radera
 4. MY TOP 10 FILMS OF 1976

  01) - TAXI DRIVER (MARTIN SCORSESE)
  02) - IN THE REALM OF THE SENSES (NAGISA OSHIMA)
  03) - FAMILY PLOT (ALFRED HITCHCOCK)
  04) - I, CLAUDIUS (HERBERT WISE)
  05) - POLICE PYTHON 357 (ALAIN CORNEAU)
  06) - CRIA CUERVOS (CARLOS SAURA)
  07) - LE LOCATAIRE (ROMAN POLANSKI)
  08) - THE OMEN (RICHARD DONNER)
  09) - ALL THE PRESIDENT'S MEN (ALAN J. PAKULA)
  10) - 1900 (BERNARDO BERTOLUCCI)

  SvaraRadera
  Svar
  1. As always interesting with your lists.

   01 - In my top 10.
   02 - Haven't seen.
   03 - Haven't seen, though it's a Hitchcock I should see.
   04 - Haven't seen, and it's a mini-series.
   05 - Thought it was ok, but not good enough for my list.
   06 - A good child performance, movie was pretty good.
   07 - In my top ten.
   08 - In my top ten.
   09 - In my top ten.
   10 - Haven't seen it yet.

   Radera
 5. En hel del överlapp och To kill a child ligger sedan länge på min lista

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Who Can Kill a Child? är minst sagt sevärd i sin genre. Inte en film man direkt glömmer.

   Radera
 6. Din nummer 9 känns som ett tips jag måste leta upp. Låter riktigt intressant. Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtliga filmer på min lista är riktigt intressanta ;) Who Can Kill a Child? är en av dem, och som borde kunna passa dig, ja.

   Radera
 7. Håller med övriga om att Who Can Kill a Child? låter intressant. Läskiga barn är ofta läskiga. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är inte alls dum, speciellt när den kommer igång längre in...

   Radera
 8. Kul att du fick med sjuan och åttan, dom gillade inte de andra filmspanarna. Det var många överlapp här. Kul! B|

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fula, skitiga och elaka är en riktigt skön och annorlunda komedi. Och Polanskis Hyresgästen är nog min favorit i hans lägenhetstrilogi.

   Radera
 9. Mina 10 favoriter 1976:
  10 The Bad News Bears
  09 Murder by Death
  08 The Eagle Has Landed
  07 Assault on Precinct 13
  06 The Shootist
  05 The Omen
  04 Silver Streak
  03 Mannen på taket
  02 Marathon Man
  01 All the President's Men

  Bubblare: Burnt Offerings, Rocky, St. Ives, Logan’s Run

  Sämst: Keoma

  /LJH H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för listan Anonym/LJH H.

   Samtliga på din lista är bra eller mycket bra. Skulle behöva se om The Eagle Has Landed som jag var lite besviken på när den sågs. The Shootist minns jag inte mycket av, så den skulle jag gärna se om.

   Annars inga invändningar mot topp tre. Och Silver Streak är en skön film jag sett om flera gånger.

   Radera