På topp tio återfinns filmer från:
6 USA
2 Storbritannien
1 Västtyskland
1 Sovjetunionen
#10 The Ascent (Larisa Sheptiko)


Två vitryska partisaner skickas för att leta proviant åt sitt utsvultna förband. Efter att ha konfronterats med en grupp tyska soldater, samt nära på frusit ihjäl i snön, finner de till slut en liten gård. Oron stiger dock med vetskapen om fiendens närvaro i området.
Sista filmen av den kvinnliga regissören Larisa Sheptiko innan hon omkom i en bilolycka. En stilsäker och gripande historia.
#9 Sorcerer (William Friedkin)


I en gudsförgäten sydamerikansk håla åtar sig fyra desperata män rena självmordsuppdraget när de går med på att under hård tidsbrist köra lastbilar fulla med nitroglycerin genom ett förrädiskt bergslandskap. På vägen mot den avlägsna oljebrand som deras stötkänsliga och högexplosiva last är avsedd för, sätter varje gupp och plötslig krängning deras nerver, vänskap och mod på prov.
Remake på franska klassikern 'Le salaire de la peur' från 1953 (Wages of Fear på engelska) som inte kan mäta sig med originalet, men ändå lyckas bra med att få in mycket nerv under vissa partier. En av filmens styrkor ligger även i musiken av Tangerine Dream som är oförglömlig.
#8 The Late Show (Robert Benton)


En nerdekad privatdetektiv och en virrig ung kvinna blir indragna i en mordhärva i Los Angeles.
Ett klart underhållande mordmysterium och en modern noir med en duktig Art Carney i huvudrollen.
#7 The Goodbye Girl (Herbert Ross)


En ung skådespelare och en övergiven frånskild kvinna med en 10-årig dotter tvingas motvilligt dela en New York-lägenhet. Historien skildrar hur deras relation sakta men säkert utvecklar sig.
Mycket mysig romantisk komedi som bjuder på fina prestationer där Richard Dreyfuss kom att vinna Oscarn. Blir allt bättre filmen igenom och bjuder på det mesta man vill ha av den här typen av film.
#6 The Spy Who Loved Me (Lewis Gilbert)


En rysk och en brittisk ubåt som är omöjliga att spåra försvinner under mystiska omständigheter. Britterna sätter James Bond på fallet. Ryssarna ger uppdraget till Major Amasova, med kodnamnet "Triple X". Till att börja med kämpar de två mot varandra, men snart tvingas de samarbeta mot den verkliga fienden; den galne redaren och miljardären Stromberg som vill utplåna världen för att istället bygga en fantasivärld under havsytan.
En trevlig och bra Bond-film som brukar nämnas bland de bästa. Inte riktigt min favorit, men ändå bra nog för att räknas till måste-filmerna. Charmige skurken Jaws och undervattensbilen är två av höjdpunkterna.
#5 Cross of Iron (Sam Peckinpah)


Året är 1943. Platsen östfronten i södra Sovjetunionen. En tysk bataljon är hårt pressad av sovjetiska styrkor och inom bataljonen utspelas en tvekamp mellan den preussiske aristokraten Stransky och den ärrade, djupt cyniske soldaten Steiner.
Med de typiska slowmotion-sekvenserna som gjorde Sam Peckinpah känd är detta en bra krigsfilm. Inte den bästa i genren, men absolut sevärd. James Coburn är lika hård som vanligt.
#4 A Bridge Too Far (Richard Attenborough)


I november 1944 var de allierade säkra på seger efter den lyckade invasionen av Normandie och inledde med ett stort självförtroende Operation Market Garden. Målet var att få ett snabbt slut på kriget, men en kombination av inre stridigheter, falsk information och otur ledde till ett fiasko bortom deras värsta mardröm.
En stjärnspäckad krigsfilm som är välgjord och realistisk där de allra flesta passar bra i sina respektive roller. Spännande, dramatisk och med bra action- och krigsscener.
#3 Der amerikanische Freund (Wim Wenders)


Jonathan Zimmerman, en rammakare i Hamburg, lider av en blodsjukdom och vet inte hur lång tid han har kvar att leva. Om läget försämras kan det handla om en månad. Detta faktum utnyttjas av Tom Ripley som tipsar en kontakt som han är skyldig en tjänst, om att använda Zimmerman som yrkesmördare...
Kanske mer drama än thriller, men det här är en stämningsfull film som bara blir bättre av att den utspelar sig i Europa. Bruno Ganz är väldigt bra som vanligt och det är en film som har ett par mycket bra scener som höjer helheten.
#2 Slap Shot (George Roy Hill)


Spelaren och tränaren för ett litet ishockeylag i Charlestown, Reggie Dunlop, är orolig för lagets framtid. Genom managern McGrath får han veta att laget kommer att upplösas. Reggie sprider ut ett rykte att laget kommer att köpas upp för att höja moralen hos spelarna...
En av de allra bästa sportfilmerna som både är cynisk och väldigt rolig. Uppvisar en enorm kärlek till sporten och alla som gillar sporten älskar också filmen, på ett eller annat sätt.
#1 Star Wars (George Lucas)


För länge sedan i en galax långt, långt borta... Prinsessan Leia tas till fånga av det ondskefulla Rymdimperiet. I ett försök att befria den sköna prinsessan slår sig den unge Luke Skywalker ihop med Han Solo. Tillsammans med de båda robotarna R2-D2 och C-3PO inleder de kampen för att befria Galaxen.
Sann klassiker och ungdomsfavorit som är svåröverträffad i genren. Hade man inte sett den som ung hade det förmodligen inte varit lika bra, men så är inte fallet. En saga som funkar i alla åldrar och det är en av dess största styrkor.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
3 Women
Annie Hall
Pumping Iron
Suspiria
---
Sämsta filmen: Eraserhead
David Lynch har gjort ett par bra filmer, men denna gillar jag inte alls.
Största besvikelsen: Close Encounters of the Third Kind
Typisk Spielberg, på gott och ont, tyvärr på ont när det inte riktigt blir lyckat. Inte dåligt, men lite för tråkigt.
Har sett 1,2,4,6 i alla fall, samt Eraserhead och CEot3K. Skulle nog bli svårt att få ihop till en gedigen topp 10. Men kanske en topp 5!!
SvaraRaderaHenke: Det roliga med en topp tio när man (jag) går tillbaka i tiden, är att se hur bredden står sig på topp tio. Det är inte alla år som är jämnbra. Ett alternativ är ju att se mer film från de svagare åren för att försöka hitta pärlorna. Det tycker åtminstone jag är kul.
RaderaMånga som man saknar här. Filmer jag själv inte sett, alltså. Undrar lite över titeln The Sorcerer, antyder ju ngt övernaturligt. Alltså, inga invändningar mot Star Wars klassikerstatus, men själv satsade jag på Annie Hall till årets topplacering.
SvaraRaderaSofia: Har för mig att titeln Sorcerer i det här fallet syftar på huvudpersonen spelad av Roy Scheider som måste vara lite av en magiker för att klara sig helskinnad igenom körningen. Men jag kan ha fel.
RaderaAnnie Hall vill/ska jag se om. Ingen favorit när den sågs för många år sen, men vi får se.
Inte många filmer jag sett men Järnkorset minns jag att jag gillade när den kom och Bondfilmen är helt ok. Star wars har jag förskräckligt svårt för. 77 var den guds gåva till mänskligheten men den håller inte riktigt idag.
SvaraRaderafilmitch: Vad gäller Star Wars så var jag lite tveksam till om jag skulle gilla den lika mycket när jag senast såg den som jag gjorde en gång i tiden. Riktigt glad blev jag att det fortfarande var en femma. Tvåan och trean är dock ett eller två snäpp svagare.
RaderaSen senast har jag sett din nia och sett om fyran. Sorcerer är en bubblare hos mig och A bridge too far är med på listan. Totalt fyra överlapp.
SvaraRaderaEtt ganska svagt år måste jag säga. Trots den starka ettan.
Ja, ettan är ohotad, men håller med om att det inte är ett av de starkare åren, även om det är gediget.
RaderaÄnnu en Slagskott-man! Det är bra det.
SvaraRaderaOch krigsliret, och Star Wars....och Rogga 007. Gött!
Men Sorcerer....hehehe...
Trist att Sorcerer inte alls gick hem hos dig, men de övriga lite mindre kända filmerna på listan kanske är värda en titt.
RaderaKul lista, men grämer mig att jag inte hunnit se the Ascent ännu- har trots allt en fin dvd-hemma... Jag såg franska förlagan på The sorcerer för ett år sedan, och såg att Tarantino har listat The Sorcerer som en av sina favoritfilmen- så den ska jag kolla upp.
SvaraRaderaThe Ascent ska du försöka se. Kanske inte den bästa sovjetiska filmen jag sett, men många av dem håller hög klass, inklusive denna.
RaderaSorcerer är en intressant remake på det franska originalet The Wages of Fear. Svårt att slå originalet, men väl värd att se.
Mina 10 favoriter från 1977:
SvaraRadera10 Sorcerer
09 High Anxiety
08 Sweeney!
07 Smokey and the Bandit
06 A Bridge Too Far
05 Black Sunday
04 The Late Show
03 Capricorn One
02 Star Wars
01 The Spy Who Loved Me
Bubblare: Rolling Thunder, The Rescuers, Airport '77, The Duellists, Mannaja, Slap Shot
Sämst: Orca: The Killer Whale
Håller med helt om att Close Encounters var en besvikelse, sååå tråkig.
Tycker även The Gauntlet var en besvikelse. I mitt tycke en av få filmer med Eastwood som inte ens är åtminstone hyfsad.
Då ska vi ta en titt på din lista.
Radera10) Även med på min lista. Bra och tät, lite för lång.
9) Inte en av Mel Brooks bättre.
8) Kände inte till, tack för tipset.
7) Småunderhållande, men ingen favorit.
6) Given på listan.
5) Ett tag sen den sågs, ganska bra som jag minns det.
4) Mmm, med på listan.
3) Den har jag som en 1978 film. Gillar den.
2) Given etta från året. En favoritfilm.
1) En bra Bond som hör hemma i toppen bland Bond-filmerna.
Sant, The Gauntlet är inte någon av Clintans bättre filmer, den saken är säker.