söndag 13 september 2015

No EscapeTitel: No Escape
Genre: Action/Thriller
Land: USA
År: 2015
Regi: John Erick Dowdle
I rollerna: Owen Wilson, Lake Bell, Pierce Brosnan, Sterling Jerins

Handling: En amerikansk familj flyttar till en stad i Asien och blir inblandade i en våldsam kupp när rebeller attackerar staden.

Omdöme: Familjen Dwyer anländer till ett asiatiskt land dit de ska flytta från sitt Texas. Jack Dwyer (Owen Wilson) ska börja på ett nytt jobb på företaget Cardiff och familjen med frun Annie (Lake Bell) och döttrarna Lucy och Beeze följer med. Företagsbilen som skulle hämta upp dem på flygplatsen dyker inte upp. Istället får de hjälp av britten Hammond (Pierce Brosnan) som de träffat på planet. Han bor på samma hotell (där alla amerikaner bor) och fixar transport.Vad familjen inte vet, men som tittaren vet eftersom filmen inleder med det, är att landets premiärminister blivit mördad. Så när Jack går ut från hotellet nästa morgon hamnar han mitt i den blodiga revolten. Han inser snabbt att utlänningar, i synnerhet amerikaner, är huvudmåltavlor. Han måste nu ta sig tillbaka till hotellet och få familjen i säkerhet. Kosta vad det kosta vill, familjen tänker göra allt för att ta sig ifrån detta helvete med livet i behåll. Hammond kommer givetvis också ge dem en hjälpande hand när det behövs som mest.Vill man ha action är det precis vad man får här. Owen Wilson, mest känd för sina komiska roller, verkar inte ha spelat något annat än den här typen av roller. Överhuvudtaget tycker jag hela familjen känns rätt där barnen aldrig blir skrikiga eller jobbiga som de lätt kan bli. Pierce Brosnan, som jag tyckte kändes lite sliten i The November Man (2014), spelar här en roll som han känns klart mer komfortabel i. Han får spela en man i sina år och funkar också bra.En sak filmen gör bra är att vara brutal och hård, något som gör att man liksom är med på noterna hela vägen. Många gånger blir en actionfilm lite för enformig och upprepande om den inte bjuder på den där udden som den här filmen gör. Något som bidrar till nerven är musiken som hela tiden är på en som en blodigel. Den bygger upp en stämning som är riktigt tät i sina bästa stunder. Man bjuds även på en del scener som ger gott om handsvett filmen igenom.Tidigt in i filmen kommer jag att tänka på två andra bra filmer på senare tid. Först är det Metro Manila (2013) när familjen anländer till den nya platsen och känner en blandning av nyfikenhet och obehag. Den andra filmen jag kommer att tänka på är '71 (2014) när Jack (Wilson) hamnar mitt i revolten och blir en jagad man. Klart effektivt där man snabbt kommer in i familjens mardrömssituation. Det här är ingen fyra som de två nämnda filmerna, men väl en stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Nej, någon '71 var detta inte för min del. Tyckte den lyckades med både action och att gå på djupet där denna "bara" hade actionelementen. Som iofs var riktigt bra, så ingen skugga över de delarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Håller med. '71 fick till både action och thriller-delarna och var en klart bättre film. Men just sekvensen när Owen Wilson hamnar mitt i skottlinjen fick mig att tänka på '71.

      Radera