måndag 21 september 2015

SicarioTitel: Sicario
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA
År: 2015
Regi: Denis Villeneuve
I rollerna: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Victor Garber

Handling: En självsäker kvinnlig FBI-agent ansluter sig till ett hemligt CIA-uppdrag som går ut på att ta ned en mexikansk knarkkung. Det visar sig vara ett jobb som skjuter hennes etiska och moraliska värderingar till bristningsgränsen.

Omdöme: Det är inte så lätt att hålla nere förväntningarna när regissören Denis Villeneuve kommer med en ny film. När förväntningarna är höga krävs det att filmen levererar och bjuder på något extra. Det är inte alltid en film lever upp till förväntningarna, men det betyder inte att filmen är dålig för det.Historien inleds med att man får följa med en insatsstyrka hos FBI ledd av Kate Macer (Emily Blunt). De skickas in när det handlar om kidnappningar, vilket de tror att det handlar om här. Istället gör de makabra fynd inne i huset de slår till mot. Det visar sig ha koppling till den mexikanska knarkkartellen. Kate blir sedan rekryterad av CIA som vill ha med henne när de ger sig efter ledarna av knarkkartellen. Hon får nu jobba ihop med teamets ledare Matt (Josh Brolin) och "rådgivaren" Alejandro (Benicio Del Toro). Kate förstår snart att de inte jobbar på samma sätt (enligt reglerna) som hon är van vid.En av filmens absolut största styrkor är att skapa en tät stämning som känns väldigt tryckt. Man bygger upp scenerna effektivt och låter historien ta tid på sig. Sekvensen när Kate för första gången följer med på ett uppdrag är när de tar sig över gränsen in i Mexiko för att hämta en misstänkt som de vill förhöra. Här känner man att filmen sätter nivån för vad man ska förvänta sig längre fram.Det kommer mer av samma vara längre fram, men jag vill känna lite mer wow-faktor än jag gör. En orsak till varför man inte riktigt känner det kan vara för att Kate mest blir en passagerare och inte är med i frontlinjen. Känner t.ex. i tunnelscenen att det kunde blivit riktigt tätt och bra här, för uppbyggnaden är det definitivt inget fel på. Istället är det hela över lite för snabbt. Å andra sidan finns det en poäng med det, så det är inte fel rent berättarmässigt. Det är bara att man bygger upp scenen som att det ska bli en massiv scen som sen inte lever upp till förväntningen.Att det är en kvalitetsfilm råder inget tvivel om. Villeneuve vet vad han gör och man märker att han inte inte är förstörd av Hollywood, kanadensare som han är. Filmen har en udd, överraskar på sina håll och lägger inga fingrar emellan. Den har egentligen alla ingredienser på plats, men jag vill ha mer. Så kan det gå när man har höga förväntningar. Man känner att det är bra, men man trodde på mer. Dock en film man säkerligen ser om.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.9

4 kommentarer:

 1. Eftersom detta var min första Villeneuve hade jag inga förväntningar så jag är supernöjd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Kul att höra. Ja, vet man inte vad som väntar blir man nog positivt överraskad. Känner att jag vill se om den, så det är ett bra tecken.

   Radera
 2. Håller med om det mesta. Mina förväntningar var superhöga. Ytterst välgjord film med en tät stämning.

  Det där att Kate bara var en passagerare var ju i slutändan lite av poängen. Men förstår lite vad du menar.

  https://jojjenito.wordpress.com/2015/09/16/sicario-2015/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Grejen var den att jag var lite småbesviken på Prisoners första gången jag såg den också. Gillade den mer när jag såg om den. Tror det kan bli något liknande med Sicario. Ingen av filmerna är "over-the-top" så det bygger mycket på att komma in i rätt stämning om man har höga förväntningar.

   Ja, absolut var det så att det var en del av poängen. Det tyckte jag också var bra, för annars hade karaktären känts lite onödig.

   Radera