söndag 27 september 2015

Ted 2Titel: Ted 2
Genre: Komedi
Land: USA
År: 2015
Regi: Seth MacFarlane
I rollerna: Mark Wahlberg, Amanda Seyfried, Seth MacFarlane, Giovanni Ribisi, Morgan Freeman, Liam Neeson

Handling: Sedan vi sist mötte dem har John och Ted fortsatt leva drömlivet i Boston. Men nu är rollerna ombytta: John lever ungkarlsliv medan Ted knutit banden med Tami-Lynn, kvinnan i hans drömmar. Äktenskapet börjar snart knaka i fogarna och paret bestämmer sig för att skaffa barn för att rädda det. Planen stöter dock på patrull när myndigheterna konstaterar att Ted inte är en person, utan en ägodel, och därför inte har rätt att adoptera. Inte nog med det, han får också sparken från sitt butiksjobb och hans äktenskap annulleras. Arg och nedslagen bestämmer sig Ted för att stämma staten, och ber sin bäste vän att hjälpa honom återvinna de rättigheter han förtjänar.

Omdöme: Teddybjörnen Ted (röst av Seth MacFarlane) är ute på nya äventyr. Nu är han dock inte alltid med sin bästa kompis John (Mark Wahlberg). Istället lever han ett relativt normalt liv som gift. Men ett år in i äktenskapet börjar de våldsamma grälen avlösa varandra. Ted får då tipset att de borde skaffa barn för att rädda äktenskapet. Det är nu problemen börjar på allvar för Ted som först måste "bevisa" att han är en person och inte en ägodel.Med hjälp av vännen John får de till slut tag på en advokat som är villig att ta emot fallet utan kostnad. Samantha Jackson (Amanda Seyfried) är helt grön i yrket, men att hon gillar att röka på är givetvis ett plus för vännerna John och Ted. Samtidigt har en gammal ärkefiende i form av Donny (Giovanni Ribisi) en plan för hur han ska kunna se till att Ted inte vinner fallet så att han ska kunna plocka Ted och tillsammans med en leksakstillverkare göra miljontals livs levande teddybjörnar precis som Ted.Den vågade och grova humorn känns igen och det blir en del skratt på vägen. Något man dock konstaterar är att Seth MacFarlane borde hålla sig till att skriva manus och kanske producera, men överlåta regin till någon annan. Det känns nämligen som en lång rad sketcher som satts ihop med en mycket tunn röd tråd. Det håller därför inte riktigt i längden då filmen tappar ju längre in man kommer.Mark Wahlberg får ta ett kliv åt sidan när Ted blir huvudfigur i denna andra del. Amanda Seyfried plockas in istället för Mila Kunis och den roliga jämförelsen med Gollum är givetvis klockren. Även några andra filmreferenser funkar, som t.ex. när Ted får köra bil i tjugo minuter medan John och Samantha sover i bilen. Denna Planes, Trains and Automobiles (1987) referens är givetvis extra rolig om man sett filmen och har den som favorit. Annars är det Giovanni Ribisi i rollen som Donny som sticker ut mest och som är en minst sagt underlig karaktär. Sämre än Ted (2012), men värd en titt om man vill se mer.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

  1. Håller med dig om att ettan var starkare. Visst, uppföljaren är rolig men inte lika bra i helhetsintrycket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Ja, det finns ett par roliga scener även här, men filmen som helhet funkar inte lika bra. Dessutom tyckte jag den tappade på vägen.

      Radera