fredag 11 september 2015

The OvernightTitel: The Overnight
Genre: Komedi/Drama/Mysterium
Land: USA
År: 2015
Regi: Patrick Brice
I rollerna: Adam Scott, Taylor Schilling, Jason Schwartzman, Judith Godrèche

Handling: I ett försök att acklimatisera sig till Los Angeles tillbringar ett ungt par en alltmer bisarr kväll med föräldrarna till deras sons nye vän.

Omdöme: Ibland är det skönt att se en film man inte vet så mycket om och som man inte har några förväntningar på. En sak man ska ha klart för sig är att det här nog inte är en film för alla. Den är ganska vågad på sina håll, men personligen tycker jag den aldrig spårar ur. Det är en komedi, men samtidigt är den ganska allvarlig vilket gör att man inte riktigt vet hur långt det kan gå. Ganska kul med andra ord.Det gifta paret Alex (Adam Scott) och Emily (Taylor Schilling) har en liten son ihop. De har nyligen flyttat från Seattle till Los Angeles då Emily fått ett nytt jobb. Alex är lite orolig att han inte ska kunna skaffa några nya vänner då han ska stanna hemma med sonen till en början. Men så en dag när de är i parken med sin son träffar de den lite underlige, men vänlige Kurt (en skön Jason Schwartzman som blir bättre längre fram) som är där med sin lille son. Innan Alex och Emily hunnit smälta mötet med Kurt har han bjudit hem dem på en pizzakväll som han ska ha med sin franska hustru Charlotte (Judith Godrèche) och deras son. Självklart tackar de ja.Resten av filmen utspelar sig i Kurts och Charlottes flotta hem där det hela börjar som en trevlig middag. Men när det är sängdags för barnen övertygas Alex och Emily om att stanna. Pojkarna läggs till sängs på övervåningen och de vuxna kan fortsätta umgås på nedervåningen hela natten. Alex blir snabbt glad över att de skaffat nya vänner, men Emily tycker efter ett tag att det är något underligt med Kurt och Charlotte...Welcome to Los Angeles! Det är väl så här majoriteten av invånarna umgås och får det att hetta till när barnen gått och lagt sig. Skämt åsido så är det faktiskt en småtrevlig film det här. Man gör bäst i att inte veta så mycket om vart det hela leder, men man förstår ganska tidigt vartåt det barkar. Tycker också man håller det på en nivå som gör att det aldrig ballar ur. Alex och Emily reagerar oftast realistiskt i situationerna de hamnar i, men visst kan man ha åsikter om det ena och det andra, inte minst då det är första gången de träffats (om man inte räknar det korta mötet med Kurt i parken).Filmen är kort med en speltid på knappt 80 minuter, men det behövs inte mer än så. Det är i princip endast fyra skådespelare med i filmen och det fick mig att tänka på Roman Polanskis lilla film Carnage (2011). Fast med tanke på temat tänkte jag nästan mer på den trevliga australiensiska filmen The Little Death (2014). Som en kombination av de två, fast lite mer mystisk. Just att den är lite annorlunda och inte blir för komisk vinner den på i mina ögon. Därför blir det en stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

  1. detta var en mycket uppfriskande film som gärna hade fått vara ännu galnare och ännu mer dramatisk, men den var bra som den var också! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Håller med, den var värd en titt och man blev nöjd med vad man bjöds på. Lagom mystisk och rolig tyckte jag.

      Radera