tisdag 6 oktober 2015

007 - The Bond Files: FFärdmedel är något Bond givetvis måste använda sig av frekvent för att ta sig fram. Men vad har han egentligen färdats med?

Siffrorna anger hur många gånger totalt.


Bil - 151
Föga överraskande i topp. Detta inkluderar både hans egen bilkörning, när han blir skjutsad, tar taxi osv.

Båt - 54
Kanske lite överraskande att han näst mest använder sig av båt. Men det gör sig oftast bra på film så helt överraskande är det inte.

Flyg - 35
Många gånger kliver Bond bara ut från en flygplats, men det räknas som att han tagit flyget. I vissa fall dyker han bara upp på en annan plats på jorden utan att man fått se hur han tagit sig dit. Då räknas det inte in som flyg eftersom man inte vet om han tagit flyget, bilen, tåget, båten, ubåten osv.

Helikopter - 21
Flyg och helikopter ska man inte räkna som ett och samma färdmedel. Luftburen har han varit flera gånger, men just helikopter hamnar på fjärde platsen totalt sett bland färdmedel.


Övriga färdmedel värda att nämna:

Fallskärm - 7
Första gången han hoppar fallskärm är i The Spy Who Loved Me (1977). Intressant nog är det endast Roger Moore (2 filmer), Timothy Dalton (2 filmer, 3 hopp) samt Pierce Brosnan (2 filmer) som använt sig av fallskärm.

Tåg - 6
En överraskande låg siffra med tanke på att tåg är ett så bra färdmedel, inte minst på film. Timothy Dalton och Pierce Brosnan klev aldrig ombord på ett tåg. Sean Connery (1), George Lazenby (1), Roger Moore (2) och Daniel Craig (2) är de som tagit tåget.

Skidor - 6
En klassisk Bond-ingrediens är när han åker skidor. Noterbart är att Roger Moore gjorde det i tre filmer. Han är den ende som åkte skidor mer än en gång. Timothy Dalton åkte aldrig skidor, men han var i skidbacken när han åkte på ett cellofodral. Daniel Craig är därför den ende som inte varit i skidbacken.

Lastbil - 5
Av de fem gångerna Bond färdats med lastbil så har Timothy Dalton varit överlägsen med fyra gånger (två i vardera film). Den femte gången var Daniel Craig i Casino Royale (2006).

Ubåt - 4
Bond har använt sig av flera olika undervattensfärdmedel, men fyra gånger har det blivit ubåt. Observera att detta endast är riktig ubåt vi pratar om då Bond även varit nere i miniubåt och undervattenskoter.

Motorcykel - 4
Det var inte förrän i GoldenEye (1995) som Bond för första gången körde mc. Både Pierce Brosnan och Daniel Craig har gjort det två gånger vardera i två filmer.

Buss - 3
Endast tre gånger har Bond stigit på en buss. Förvisso inte så överraskande, men lite kul att han färdats lika många gånger med buss som han gjort med tuk-tuk! Live and Let Die (1973) samt två gånger i Quantum of Solace har det blivit med buss. De tre gångerna han åkte tuk-tuk var förresten i Octopussy (1983).

Rymdfärja - 2
Ok, det är inte så konstigt att det inte är mer. Men lite kul att han lika många gånger åkte gondol i Moonraker (1979).


Dessa är andra färdmedel han använt sig av:

Häst (6), Tuk-tuk (3), Gondol, Luftballong, Snöskoter, Livflotte, Släde, Hängglidare, Häst & vagn, Spårvagn (samtliga 2 gånger), Jetski, Bob, Rickshaw, Kamel, Räddningskapsel, Undervattenskoter, Ismaskin, Miniubåt, Brandbil, Snowboard, Golfbil, Bungyjump, Pansarvagn, Surfbräda, Wakeboard, Svävare, Raketbil, Bulldozer samt Grävmaskin (samtliga 1).

4 kommentarer:

 1. Räknas verkligen fallskärm som ett färdmedel? Jag trodde det bara var en enda lång inbromsning? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Vissa är kanske på gränsen, men jo jag tycker allt att det ska räknas då det transporterar honom från ett ställe till ett annat :)

   Radera
 2. Imponerande lista - skidåkning hör till mina favoriter - på film inte i verkligheten ;) Bäst är Lazenbys skidtur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Tack! Gillar också skidåkningen i Bond-filmerna (även om vissa filmer gör det bättre än andra).

   Radera