lördag 17 oktober 2015

RushTitel: Rush
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1991
Regi: Lili Fini Zanuck
I rollerna: Jason Patric, Jennifer Jason Leigh, Sam Elliott, Max Perlich

Handling: Två narkotikapoliser under täckmantel i 70-talets Texas får i uppdrag att sätta dit en stor narkotikalangare. Men den oerfarna Kristen Cates tillsammans med den ärrade Jim Raynor får svårt att balansera på rätt sida när de dras allt djupare ner i drogträsket.

Omdöme: Runt tio år senare skulle Jason Patric på nytt spela narkotikapolis i Narc (2002). Den filmen är mer actionfylld än vad denna är. Denna två timmar långa film parar ihop Jason Patric med en annan Jason, nämligen Jennifer Jason Leigh. Han är veteranen Jim Raynor som jobbat under täckmantel förr. Han vet vad som väntar. Hon är nykomlingen Kristen Cates som är redo för sitt första uppdrag - tror hon.Det blir ett flera månader långt uppdrag som kommer ta på krafterna, kräva att de köper och använder droger och inte minst håller fasaden uppe bland narkotikalangarna. Polischefen vill åt en specifik man vid namn Will Gaines (Gregg Allman) som äger en bar. Jim och Kristen rapporterar till sin närmaste chef Dodd (Sam Elliott) som en gång i tiden själv arbetade som narkotikaspanare under täckmantel. Men när Jim och Kristen hamnar i problem kan de bara hjälpa varandra.Även om det här är en ganska stabil film med gedigna prestationer, främst av Jason Patric och Jennifer Jason Leigh, saknas den där riktiga udden som man hade önskat sig. Det blir inte så spännande som man hade kunnat tro och det hela blir snarare ett drama än något annat. Det behöver givetvis inte vara fel, men när tempot är lite för långsamt och den aldrig riktigt tänder till, ja då är det en svaghet när man hoppas på något mer.För regin står Lili Fini Zanuck som här gjorde sin långfilmsdebut (och enda film som regissör). Namnet Zanuck borde alla filmälskare känna igen. Hennes make var Richard D. Zanuck som var en känd producent med bl.a. Jaws (1975) på meritlistan. Hans far var i sin tur Darryl F. Zanuck, en gigant i filmindustrin (bl.a. flerfaldigt Oscarsnominerad och belönad). Lili Fini Zanuck gör inte bort sig som regissör, men var mer framgångsrik som producent tillsammans med sin make då de bl.a. vann en Oscar för Driving Miss Daisy (1989).

Just det, Eric Clapton står för stora delar av filmens musik. Inget som direkt höjer helheten, men noterbart trots allt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar