lördag 14 november 2015

Ein Atem / One BreathTitel: Ein Atem / One Breath
Genre: Drama
Land: Tyskland
År: 2015
Regi: Christian Zübert
I rollerna: Jördis Triebel, Chara Mata Giannatou, Benjamin Sadler, Apostolis Totsikas

Handling: En grekisk barnflicka och en karriärdriven mamma kolliderar i Frankfurt. När ett barn försvinner tvingas de båda kvinnorna konfrontera sina rädslor och plikter. En desperat jakt skildras som sträcker sig från Tyskland till Grekland.

Omdöme: Det pressade läget i Grekland gör att Elena (Chara Mata Giannatou) beslutar sig för att flytta till Frankfurt och ta ett jobb som en vän fixat åt henne på en bar. Elena kan flytande tyska eftersom hon jobbat inom turism och studerat språket. Efter sig lämnar hon familjen och pojkvännen Costas. När hon genomgår en rutinmässig läkarundersökning i Tyskland, upptäcker man att hon är gravid. Det gör att hon inte får jobba i baren. Istället hittar hon ett jobb som barnflicka.Karriärkvinnan Tessa (Jördis Triebel) har nyligen gått tillbaka till jobbet efter mammaledigheten. Hon och maken Jan (Benjamin Sadler) behöver någon som kan hjälpa till per omgående efter att den förra barnflickan plötsligt tvingades lämna uppdraget. Elena har förvisso inte någon erfarenhet av att ta hand om barn, men hon ljuger lite lätt om att ha tagit hand om sin yngre bror (som hon inte har). Hon får jobbet och hon ser det som en förberedelse inför sitt egna barnafödande. Givetvis håller hon sin graviditet hemlig för att inte gå miste om ett par månaders bra betalning.Historien följer till en början Elena. Text förtäljer att vi får se "Elenas resa". Elena kan jag förresten tycka påminner en del om Noomi Rapace som Lisbeth Salander med sin näsring och allt. Visst är Elena mer städad och inte lika galen, men hon är långt ifrån en perfekt barnflicka kommer det visa sig. Hon gör dock sitt bästa, inte minst med hjälp av sin mamma som hon via Skype låter "ta hand om" barnet via en iPad. En rolig scen för övrigt i detta annars mörka tyska drama.Ett intressant grepp är att filmen plötsligt, egentligen precis när historien blir som mest intensiv, byter fokus. Man går från att berätta Elenas historia till att berätta Tessas. Man backar därför bandet lite grann och en del scener spelas upp ur en annan vinkel, ur Tessas perspektiv. Man får nu chansen att lära känna Tessa och hennes make Jan lite mer och få en bättre uppfattning om hur deras på ytan perfekta liv ser ut. Det visar sig att Tessa handskas med sina problem som förklarar lite mer varför hon och Elena inte alltid kommer överens.Detta var en film jag hade en del förhoppningar på. Det kändes som en film som kunde bli riktigt tät. Att den har en tung historia att berätta är glasklart. Ändå känns inte filmen så jättetung och det är ändå skönt. Dock kan jag tycka att det blir lite synd att man berättar filmen som man gör. Främst är det synd att Elena försvinner från handlingen i upp till en timme när det trots allt var hon som var huvudpersonen man fick följa och lära känna under filmens första halva. Jag gillar trots allt filmer som dessa som inte alltid slutar lyckligt för alla inblandade. Men som sagt, sättet man valt att berätta historien på är delvis till dess nackdel, om än något oväntad. Trea till stark trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

---

Om visningen: När jag sitter i foajen på Grand och väntar på att insläppet ska börja till filmen, så sitter en äldre kvinna en bit bort och börjar hosta kraftigt. Givetvis hör jag henne sedan under filmens gång då hon får ett par hostattacker. Skönt nog avtog de en bit in i filmen och störde inte så mycket som jag först befarade.

Det enda andra störande som skedde var att någon åt något som luktade som saurkraut. Kvinnan som satte sig bredvid mig till höger åt något som verkade vara en sandwich eller liknande, så där hade vi nog boven. Känns som man kan äta sådana illaluktande saker innan man kliver in i salongen. Som tur var försvann den otäcka lukten ganska snabbt och återkom aldrig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar