tisdag 3 november 2015

ExperimenterTitel: Experimenter
Genre: Drama
Land: USA
År: 2015
Regi: Michael Almereyda
I rollerna: Peter Sarsgaard, Winona Ryder, Anthony Edwards, John Leguizamo, Dennis Haysbert

Handling: År 1961 utformar den berömda socialpsykologen Stanley Milgram ett experiment som handlar om hur människor under order kan ge andra oskyldiga människor dödliga elchocker om de vet att de själva inte bär ansvaret.

Omdöme: Två testpersoner anländer till lokalerna där ett experiment ska utföras. De får båda varsin check för att delta i projektet och får sedan veta vad som gäller. En av dem ska vara "försökspersonen", den andra ska vara "läraren". De går sedan till utrymmet där det hela ska äga rum. De får se rummet där försökspersonen ska sitta, kopplad till en maskin som ger honom elchocker vid felaktigt svar. Elchockerna, som "läraren" delar ut, stiger i styrka för varje felaktigt svar som ges.Premissen är klart intressant och filmens inledning bådar gott. Har alltid gillat filmer som behandlar experiment av det här slaget. Det är lite småkusligt och när det baseras på verkliga händelser blir det givetvis lite extra intressant. Bakom experimentet står Stanley Milgram (Peter Sarsgaard) som vill motbevisa sina kollegor som tror att i princip ingen skulle gå ändå upp till högsta nivån på elchockerna. Resultatet blir dock smått chockerande.Jag gillar inledningen, helt klart. Första kvarten eller så fångar historien tag i en och det är ett klart intressant experiment som utförs. Men vad händer sen? Vad har man mer att bjuda på? Trist nog inte mycket alls. Peter Sarsgaard, som ser ut som Lasse (Ted Åström) som leder "SunTrip" i Sällskapsresan (1980), tittar och pratar emellanåt in i kameran. Det blir en slags semi-dokumentär av det hela. Mitt i allt slänger man in kulisser som med flit ska ersätta riktiga miljöer, både under en bilresa och under ett besök hemma hos en kollega till Stanley. Lite som Dogville (2003). Det funkar inte alls och blir bara konstigt.Detta hade funkat klart bättre som en dokumentär eller om man berättat historien på ett annat sätt. Nu försöker man ha en annan infallsvinkel när man berättar, men det känns mest amatörmässigt. Ungefär som lösskägget Sarsgaard bär under senare delen av filmen när han liknar Abraham Lincoln. Det hade man kunnat acceptera om filmen hållit sig till huvudexperimentet och försökspersonerna. Det hade kunnat byggas upp på ett mer mystiskt sätt. Nej, genomförandet är under all kritik. Extra synd när man haft ett så pass tankeväckande experiment.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Väntar med att läsa din text tills jag vet om jag ska se den på festivalen eller ej först...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Alltid smart att vänta med att läsa om film man ska se. I det här fallet kan jag bara säga att du ska gå efter din magkänsla. Vissa gillar den mer än andra...

      Radera