tisdag 17 november 2015

Honor Thy FatherTitel: Honor Thy Father / Conman
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Filippinerna
År: 2015
Regi: Erik Matti
I rollerna: John Lloyd Cruz, Meryll Soriano, Dan Fernandez, Tirso Cruz III

Handling: Efter att det uppdagats att det gifta paret Edgar (omedvetet) och Kaye lurat pengar av sina vänner i det kristna samfundet uppstår en hotfull situation där Edgars enda väg ut verkar vara att få hjälp av sina kriminella bröder.

Omdöme: För två år sen såg jag den filippinska Metro Manila (2013) som var den bästa filmen jag såg på Stockholm Filmfestival det året, och en av mina favoriter från 2013. Det var för övrigt Storbritanniens Oscarsbidrag det året med regi av britten Sean Ellis, men jag räknar den utan tvekan som filippinsk. Efter att den filmen satte ribban högt, var det dags att ta sig an en ny filippinsk film, denna gång med regi av filippinaren Erik Matti.Historien följer Edgar (John Lloyd Cruz) som lever ett ganska gott liv med sin fru Kaye (Meryll Soriano) och dotter Angel. Men när Kaye samlat deras vänner för att samla in pengar till ett oljeprojekt som genererar bra avkastning, går något snett. Kayes pappa ligger nämligen bakom bluffen och innan Edgar förstår vad som försiggår hittas Kayes pappa mördad och vännerna är på krigsstigen eftersom de vill ha tillbaka sina pengar.Edgar och hans familj hamnar i en tuff situation, inte minst efter att deras dotter hotats till livet och han själv blir misshandlad. Desperat som han är införskaffar han ett skjutvapen. Frågan är om han ska använda det för att skydda sin familj, ge sig på de som hotat hans familj eller om han gör något annat drastiskt, som att råna en bank. Den sista utvägen kan istället vara att besöka sin släkt på landsbygden med hans kriminella bröder som kanske kan hjälpa till...Egentligen är det inget fel på upplägget. Det finns mycket att hämta här och filmen gör inte bort sig. Samtidigt finns det två huvudsakliga problem. Det ena är att filmen är på nästan två timmar, trots att det inte hade behövts. Man hade gärna fått täta till historien och kanske valt att göra vissa saker annorlunda. T.ex. förklaras vissa saker dåligt på sina håll. Det andra är att man inte känner tillräckligt. Filmen saknar den där udden, stämningen som man borde ha kunnat bjuda på.Det bör sägas att filmen tar sig mot slutet när det börjar hetta till. Edgar hittar ett sätt att fixa pengarna på och nu gäller det bara att sätta planen i verket. Även efterspelet och avslutningen av filmen lyckas bra. Det är därför synd att man inte rättade till de tidigare nämnda svagheterna - filmens speltid, förklara vissa saker bättre och inte minst skapa bättre stämning. P.g.a. en bra avslutning blir det ändå knappt godkänt, men under långa stunder var det tyvärr lite för oengagerande.

2 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

---

Om visningen: Anländer till Skandia-biografen för en trevlig tidig visning av filmen. Vi är ett par personer som står och väntar. Runt tio minuter innan filmen ska ta och börja har de fortfarande inte börjat släppa in. Då kommer den ansvarige på plats fram och informerar oss om att det tyvärr blivit en försening. Detta p.g.a. att "filmjuryn" sitter där inne och tittar på en helt annan film och att de startade sent. Han säger att insläppet kommer börja runt halv (alltså en kvart efter att filmen skulle ha börjat). Han avslutar med att säga att de kommer hoppa över reklamen och köra igång filmen direkt när vi väl kommit in.

Som tur var hade jag inte jättebråttom, men givetvis var det inte optimalt. Speciellt som man inte hade något att göra de extra 20-25 minuterna innan man fick komma in och ta en plats. En promenad runt kvarteret fick det bli.

Till slut släpptes man in vid halv, precis som det var sagt. Den stora Skandia-biografen blev långt ifrån fullsatt så man fick en hel rad för sig själv, skönt.

Innan filmen drog igång sa den ansvarige (samme man som informerade oss om förseningen) att orsaken till förseningen berodde på att Ai Weiwei (en kinesisk konstnär som festivalen samarbetar med) var inne i salongen med sin fru. De ville inte släppa in folk eller berätta om detta för att han inte skulle känna sig okomfortabel eller liknande. Han bad om ursäkt för dröjsmålet och filmen kunde äntligen dra igång runt tjugo minuter efter att den egentligen skulle ha börjat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar