lördag 21 november 2015

La loi du marchéTitel: La loi du marché / The Measure of a Man / Marknadens lag
Genre: Drama
Land: Frankrike
År: 2015
Regi: Stéphane Brizé
I rollerna: Vincent Lindon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller, Yves Ory

Handling: En arbetslös man som tidigare jobbat som fabriksarbetare tvingas gå på generande arbetsintervjuer. Tills han plötsligt får ett jobb som väktare, men anställningen får honom att ifrågasätta jobbets moraliska riktighet.

Omdöme: Den franske skådespelaren Vincent Lindon har blivit lite av en favorit på senare tid, bl.a. med sina roller i La moustache (2005), Pour elle (2008) och A Few Hours of Spring (2012), som för övrigt också regisserades av Stéphane Brizé som gjort denna film.I detta franska drama synas vardagsrealismen genom Thierry (Vincent Lindon), en familjefar som i flera månader varit utan jobb efter att fabriken där han jobbade fick stänga. Arbetsförmedlingen är inte till någon hjälp. De skickar honom på meningslösa utbildningar som inte leder till jobb. Men om han inte går på dem får han ingen ersättning. Han har sin fru och son att tänka på. En son som går i högstadiet, men som har ett handikapp.Det är ingen lätt situation för Thierry, långt därifrån. Men han ger inte upp. Till slut får han ett jobb som väktare på en stor livsmedelsbutik. Där lär han sig hur man spanar på folk som kan komma att stjäla. Det hela går bra och han kommer äntligen på fötter rent ekonomiskt. Men det finns en baksida med yrket som han inte riktigt känner sig komfortabel med.Det första som bör sägas med den här filmen är att den definitivt inte är för alla. Den kan kännas långsam och lite för realistisk då den visar hur det ser ut för många. Det känns inte direkt som en film man ser om. Men med det sagt är det en film jag är glad över att ha sett. Det är inte varje dag man känner så som man gör när man ser det här.Med långa tagningar blir det en speciell kombination som är smått unik. För på ett sätt känns det både frustrerande och jobbigt när man vanligtvis klipper och går vidare. Resultatet blir dock smått fängslande. Man skapar ett väldigt realistiskt drama som liksom suger in en. Det som gör det extra påtagligt är att Thierry inte gör något fel. Man förstår honom och jag kan inte komma på något tillfälle där hans känslor eller beslut inte kändes vettiga.Är det något jag hade lite svårt för så var det scenerna med Thierrys familj, i synnerhet hans son där skådespelaren har ett handikapp på riktigt. Nu fyller det en funktion för filmen, men det blir extra jobbigt att se de scenerna. Man ska dock inte tro att det är någon misär för Thierry eller hans son. De lever precis som en vanlig familj. Personligen hade det dock inte behövts med sonen. Det blir tillräckligt dramatiskt ändå.

5 - Skådespelare
3 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.7

---

Om visningen: Är framme vid Grand alltför tidigt p.g.a. att Face2Facet på filmen innan inte blev av. Runt en halvtimme innan filmen ska börja ställer sig de första och börjar köa. Själv ställer jag mig i kön bakom dem med en kvart kvar. Några minuter senare börjar folk komma ut från filmen innan. När det så är runt fem minuter kvar innan filmen ska börja har det skapats en till kö vid sidan av den där jag står (och som alltså funnits i nästan en halvtimme).

Eftersom filmen innan skulle sluta tio minuter innan vår film ska börja och dessutom visar sig vara försenad, blir det inte insläpp till filmen förrän när den egentligen skulle ha börjat.

När de äntligen börjar släppa in släpper de (givetvis) endast in den andra kön som bildades. Blir irriterad på detta, men får tillsammans med de andra i "vår" kö glida in i den andra kön och få komma in. Väl inne får jag en ganska bra plats, men det tar ett tag innan jag kan släppa debaclet med insläppet (vilket jag inte riktigt gör).

Filmen sätter sedan igång nästan per omgående då man hoppar över reklamen (skönt).

Med runt en halvtimme kvar av filmen märker jag hur killen som sitter till vänster om mig plötsligt börjar få gamnacke. Efter kanske en kvart-tjugo minuter sparkar hans flickvän till honom så han vaknar till i högst en minut innan han åter får gamnacke.

Efter visningen ser jag den ansvariga för visningen stå utanför och svara på frågor som besökare har. Jag går fram till henne och informerar/tipsar om det inträffade vid insläppet. Att en kö fanns i en halvtimme och den andra i fem minuter. Att man kanske borde släppa in båda köerna. Hon svarar att det inte var så mycket folk så de släppte bara in på ena sidan (det var dock gott om folk på visningen, om än inte fullsatt). Hon sa dock att de skulle ta till sig och försöka tänka på det framöver. Vi får se hur det ser ut när jag går på min sista film som är på Grand...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar