tisdag 24 november 2015

MarylandTitel: Maryland / Disorder
Genre: Drama/Thriller
Land: Frankrike/Belgien
År: 2015
Regi: Alice Winocour
I rollerna: Matthias Schoenaerts, Diane Kruger, Paul Hamy, Percy Kemp

Handling: En före detta soldat med posttraumatiskt stressyndrom blir anlitad för att skydda en rik libanesisk affärsmans fru och barn.

Omdöme: Själva grundstoryn lät inte så jättelockande med en bodyguard som ska skydda en kvinna och hennes barn. Risken var omfattande att det skulle bli som det nästan alltid brukar bli i en historia som denna - kärlek mellan den gifta kvinnan och hennes "hjälte". Men i det här fallet har man en man som lider av posttraumatiskt stressyndrom, vilket både komplicerar saker och gör det lite mer ovisst.Duktige Matthias Schoenaerts spelar Vincent, en soldat som tagits ur tjänst efter att ha uppvisat tecken på att han inte är så lämplig att ha ute i fältet. Istället tar han ströjobb som säkerhetsvakt med några av sina militärkollegor. Det senaste jobbet de anlitats på är att bevaka en fest hemma hos en rik libanesisk affärsman i södra Frankrike. Det går ganska bra, men när maken måste åka bort i två dagar i affärer, får Vincent stanna kvar och agera bodyguard åt hans fru Jessie (Diane Kruger) och sonen. Då ett överhängande hot ligger över familjen måste Vincent följa med Jessie och hennes son vart de än går.Utan att ha några direkta förväntningar på filmen så måste det sägas att den skapar en bra stämning. Kombinationen av att Vincent inte är i balans efter sin tid i militären och det överhängande hotet som finns gör att det kan slå till när som helst, var som helst. Det ligger liksom hela tiden något i luften. Det gör att man aldrig kan vara säker på när det kommer, precis som Vincent. Till det bjuds man på klart passande musik som är en starkt bidragande orsak till denna stämning.Är det något man funderar över är det varför en rik affärsman som gör skumma affärer inte har sina egna vakter och måste ta in ett gäng vakter för festen. Förmodligen behöver han normalt sett inte vakter utan man kan se det som att hotbilden ökat när vi kommer in i handlingen. Eftersom man inte går in på orsaken blir det bättre att lämna det osagt. Dessutom får vi som tittare reda på lika mycket (eller lite) som Vincent, och det tycker jag är ett plus. Man behöver inte få allt serverat och dessutom är alltså en viktig del i det hela Vincents psyke.Frånvaron av actionscener under filmens gång håller inte i sig fullt ut. För mot slutet hamnar Vincent under attack och då går det hett till. Han får då nytta av sin erfarenhet från närstrid. Frågan är bara om han vet när han ska dra i handbromsen, eller om han ens vet vad det är. Detta tillsammans med att han ser ett hopp om en ljusare framtid ger tillräckligt av intresse när man närmar sig slutet. När filmen slutar har man inte riktigt bjudits på vad man hade kunnat tro, och det är positivt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.3

---

Om visningen: Kort efter att man ställt sig i kön på Skandia får man reda på att visningen innan är tio minuter försenad. Därför kommer insläppet börja senare, men man ska hoppa över reklamen för att ta in tiden.

Fem minuter efter att filmen skulle ha börjat börjar man så släppa in. Men givetvis börjar man släppa in kön på andra sidan, trots att vår kö var på plats långt innan. Tillsammans med de som stod först i min kö beger vi oss till den andra kön när de uppenbarligen inte kommer börja släppa in vår kö på ett tag. Vi är inte glada över det hela när vi pratar med varann om situationen.

När man så kommer in (efter att ha ställt sig vid sidan av den andra kön för att komma in), visar det sig att de börjat släppa in kön där man stod från början. Det känns som man är i en dålig film. Alltid samma sak på festivalen.

Innan de drar igång filmen kommer den ansvarige fram och informerar oss om förseningen och tackar för att vi har överseende. Men istället för att dra igång filmen (som alltså redan är försenad, trots att man skippat reklamen) så pratar han om filmen i kanske fem minuter. Han läser trivia-sektionen på IMDb. Jag och många andra blir smått irriterade då vi bara vill att filmen ska dra igång.

När filmen slutar och eftertexterna dyker upp till skön musik som man gärna vill lyssna på, ja då stänger de av ljudet och den ansvarige dyker upp igen och ber oss att snabbt lämna salongen så att nästa film kan sätta igång. Man blir helt enkelt bortschasad som boskap. Riktigt irriterande, speciellt som åtminstone jag ville lyssna på musiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar