lördag 28 november 2015

Stockholm Filmfestival 2015: Eftersnack


I jämförelse med 2014 års festival blir det genast tydligare att detta års festival var svagare sett till toppfilmerna. Jag var absolut nöjd med mina val och jag såg allt jag ville se. Dock kände jag redan på förhand att det inte var någon film som verkligen stack ut som en potentiell pärla.

Mycket riktigt delades inte en endaste rak fyra ut, dock ett par svaga fyror och en mängd starka treor.

17 filmer sågs på festivalen och ytterligare 5 sågs utanför festivalen.BÄSTA FILM:


De nominerade:
The Daughter (Australien)
The Invitation (USA)
James White (USA)
La loi du marché (Frankrike)
Louder Than Bombs (Norge)

Motivering:
Ingen given vinnare, men detta var trots allt den film som grep tag i mig mest. En film där hela den duktiga ensemblen nyttjas fint och där dramatiken stiger allt mer. Helt enkelt en gedigen och gripande historia.Vinnare:
The Daughter (Australien)BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE:


De nominerade:
Christopher Abbott (James White)
Tom Hardy (Legend)
Vincent Lindon (La loi du marché)

Motivering:
Inte alls lätt att välja bland de tre då alla är bra på sitt sätt. Det känns dock som han bjöd på det bredaste registret och fick en att känna det han kände, men även känna för honom.Vinnare:
Christopher Abbott (James White)BÄSTA KVINNLIGA SKÅDESPELARE:


De nominerade:
Cynthia Nixon (James White)
Sarah Silverman (I Smile Back)
Odessa Young (The Daughter)

Motivering:
Ännu en gång var det inte lätt att välja bland de nominerade. Alla var mycket bra på sitt sätt, men hon bjöd precis som den manlige vinnaren på ett brett register och gjorde utan tvekan sitt livs roll.Vinnare:
Sarah Silverman (I Smile Back)BÄSTA UNGA KVINNLIGA SKÅDESPELARE:


Odessa Young (The Daughter)

Motivering:
Spelar en central karaktär för filmen och det är inte svårt att fatta tycke för henne och känna för hennes situation. Helt klart en skådespelerska att hålla ögonen på.

BÄSTA UNGA MANLIGA SKÅDESPELARE:


Connor Jessup (Closet Monster)

Motivering:
Inte den yngste skådespelaren, men övertygar med en inte helt lätt roll att spela i en liten kanadensisk film.

STÖRSTA ÖVERRASKNINGEN:


The Invitation (USA)

Motivering:
Visste i princip ingenting om filmen, kände inte till några skådespelare på förhand (förutom en i en mindre roll) och hade inga förväntningar. Krypande stämning och smart berättad.

STÖRSTA BESVIKELSEN:


Zvizdan / The High Sun (Kroatien)

Motivering:
Egentligen inte en dålig film med sina tre historier som utspelar sig över tre decennier. Men jag hade förväntat mig mer och något lite annat än det man bjöds på. Kändes även som det fanns mer att få ut från materialet.

MEST UNDERHÅLLANDE:


Bølgen / The Wave (Norge)

Motivering:
Denna norska katastroffilm visade sig vara en popcornrulle som lika gärna hade kunnat vara gjord i Hollywood. Klart underhållande, välgjord och bitvis riktigt stämningsfull (inte minst innan katastrofen slår till).

MEST KOMISKA:


The Overnight (USA)

Motivering:
Denna film sågs innan och utanför festivalen. En både mystisk och rolig film som man inte vet vart den ska ta vägen. De fyra i huvudrollerna, inte minst de två manliga rollerna bidrar till den "gemytliga" och roliga filmstunden.

BÄST MUSIK:


Closet Monster (Kanada)

Motivering:
Ett riktigt bra soundtrack bestående av för mig tidigare okända låtar kombinerat med bra och passande komponerad musik gjorde detta till en given vinnare. Utan tvekan en "skön" film att se och lyssna på, mycket tack vare musiken.Läs om visningarna och filmerna som sågs här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar