onsdag 18 november 2015

The InvitationTitel: The Invitation
Genre: Drama/Mysterium/Thriller/Rysare
Land: USA
År: 2015
Regi: Karyn Kusama
I rollerna: Logan Marshall-Green, Tammy Blanchard, Michiel Huisman, John Carroll Lynch

Handling: Eden lämnar Will när deras son tragiskt slits bort från dem. Två år senare har hon en ny pojkvän och tillsammans med Wills nya flickvän återförenas de med några andra gamla vänner över en middag i huset där Eden och Will bodde när de var ett par. Det som börjar som en lugn kväll tar en vändning när Will börjar misstänka att allt inte står rätt till.

Omdöme: Will (Logan Marshall-Green) är på väg till en middag tillsammans med sin flickvän Kira. Middagsbjudningen ska samla några av hans gamla vänner som han inte sett på två år. Den som bjudit in honom och de övriga är Wills ex-flickvän Eden (Tammy Blanchard) som bor kvar i deras gamla hus med sin nya pojkvän.Väl på plats får Will och de övriga vännerna träffa två av Edens nya vänner som beter sig något udda, vilket även Eden gör. Will är dock den enda av vännerna som reagerar på detta, men han får samtidigt upp minnen och känslor från tiden i huset där han uppenbarligen varit med om något traumatiskt. Frågan är därför om det bara är något konstigt i hans huvud eller om det faktiskt är något på gång med Eden, hennes pojkvän och de två vännerna.Visst är det kul när man inte vet vad som väntar och man bjuds på en trevlig överraskning? Det är precis vad den här filmen gör. Det börjar som en trevlig återförening med några vänner med lite gott vin, lite skvaller och en god måltid på det. Men där emellan reagerar Will starkt på vissa saker. Förutom att hans ex beter sig udda och att hon, hennes pojkvän och de två vännerna säger opassande saker, får Will flashbacks av sånt som hänt i huset när han bodde där.Det blir en mystisk och krypande stämning som är klart effektiv och stundtals smått obehaglig. Jag gillar speciellt hur filmen hela tiden håller intresset uppe utan att bli för övertydlig. Det ligger liksom hela tiden något under ytan som man inte kan vara säker på vad det är, eller om det är något överhuvudtaget. För man får fram Wills känslor och tankar på ett bra sätt som gör att det blir mer än bara det som vännerna ser och hör som har betydelse för Will och för oss som tittare.Utan några direkt kända skådespelare har den kvinnliga regissören Karyn Kusama lyckats skapa en liten pärla som bjuder på en skön och tät stämning som håller i sig rakt igenom. Den enda jag kände igen bland skådespelarna var John Carroll Lynch som en av de nya vännerna till Eden. Alla sköter sig dock. Tammy Blanchard i rollen som Eden påminde mig förresten om en blandning mellan Emma Stone och Christina Hendricks.Man ska helst inte veta så mycket om vad som händer och det är därför jag väljer att inte skriva så mycket om det. Det blir dock en intensiv avslutning på kvällen och jag gillar sättet man väljer att avsluta filmen på som gör att det hela känns lite extra och blir minnesvärd. Svag fyra.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.1

---

Om visningen: Visningen (som ska börja kl. 22) går på Victoria 4. När insläppet vanligtvis påbörjas informeras vi som väntar att filmen innan blev försenad och att insläppet kommer börja ungefär när filmen skulle ha startat (med andra ord runt en kvarts försening). De säger att de skippar reklamen när jag frågar (eftersom det var detta de gjorde på en visning tidigare under dagen som var försenad).

När filmen äntligen ska sätta igång presenterar volontären filmen som "The Invasion" vilket får en del i publiken att reagera med "va?" och titta på varandra. Själv noterade jag givetvis också missen, men tyckte mest det var småkomiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar