torsdag 19 november 2015

Zvizdan / The High SunTitel: Zvizdan / The High Sun
Genre: Drama/Romantik
Land: Kroatien/Serbien/Slovenien
År: 2015
Regi: Dalibor Matanic
I rollerna: Goran Markovic, Tihana Lazovic, Nives Ivankovic, Dado Cosic

Handling: Nationell och politisk fanatism utforskas i två grannbyar under tre decennier. Tre skilda kärlekshistorier skildras som alla genomsyras av etniska motsättningar mellan kroater och serber.

Omdöme: Efter att ha sett den lovande trailern till denna kroatiska film väcktes mitt intresse. Landets Oscarsbidrag vann dessutom jurypriset på Cannes filmfestival så det talade för en kvalitetsfilm. Jag visste att filmen skulle utspela sig över tre decennier, men upplägget skulle ändå visa sig vara överraskande och något annorlunda.De tre historierna utspelar sig med tio års mellanrum. Den första äger rum 1991 där spänningen mellan två grannbyar håller på att trappas upp mellan kroater och serber. Där finns paret Ivan och Jelena. Han kroat, hon serb. För att kunna vara tillsammans planerar de att rymma till storstaden Zagreb dagen därpå. Men först tar de ett sista dopp i vattnet. När brodern till Jelena får reda på vad som försiggår går det snabbt utför för alla inblandade.Den andra historien äger rum 2001 när en serbisk mor och dotter återvänder till samma by på landsbygden efter inbördeskriget. Där rustar de upp sitt gamla hus med hjälp av en kroatisk hantverkare. Dottern har svårt att acceptera honom då hennes bror dödades av kroater under kriget. Den tredje och sista historien utspelar sig 2011 när en kroatisk son återvänder till byn för en fest som en av hans vänner anordnar samma kväll. Han passar på att besöka sina föräldrar och sin gamla serbiska flickvän som är allt annat än glad över att återse honom.Vad som gör det hela lite annorlunda och överraskande är att alla tre historierna återanvänder samma skådespelare. När den andra historien tar sin början tar det ett tag innan man förstår att det faktiskt är nya karaktärer eftersom man känner igen skådespelarna från den första historien. Detta är inte fel i sig (att använda samma skådespelare i olika roller) och det är ett intressant grepp man använder sig av.Tyvärr biter inte filmen på mig som jag hade hoppats. Vad som i trailern och på ytan verkade vara en både vacker och känslosam film, visar sig sakna båda delarna. Stundtals bjuds man på en del vackra vyer och bilder av landsbygden, men det känns som det borde varit klart mycket mer. Det kunde gjorts bättre. Istället känner jag att hela filmen blir alltför dyster och utan hopp, alltså alla tre historierna. Det är ingen tvekan om att det fanns potential här, men istället blev det en besvikelse.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.1

---

Om visningen: Tidig visning på Skandia och när jag kommer fram har insläppet redan börjat. Volontären som scannar biljetterna vid insläppet är en gammal dam, en pensionär. Vanligtvis brukar det vara yngre förmågor så det var lite kul (och ovanligt) som omväxling.

På tal om inscanningen av biljetterna så känns det inte helt optimalt att scanna med mobiltelefonen. Det tar alltid lite för lång tid att scanna varje biljett (inte alltid det funkar) och många gånger har de endast en volontär som sköter insläppet. Känns som det kan bli onödigt stressigt för volontären när det strular med inscanningen.

Den stora salongen blev givetvis långt ifrån fullsatt och det är alltid skönt att kunna slå sig ner där man vill och kunna "bre ut sig" lite extra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar