torsdag 17 december 2015

Enemy at the GatesTitel: Enemy at the Gates
Genre: Krigsdrama
Land: USA/Frankrike/Tyskland/Storbritannien/Irland
År: 2001
Regi: Jean-Jacques Annaud
I rollerna: Jude Law, Ed Harris, Rachel Weisz, Joseph Fiennes, Bob Hoskins, Ron Perlman

Handling: Detta är den sanna historien om den ryske krypskytten Vasilij Zajtsev, som ensam dödade över 140 tyska soldater under striden om Stalingrad. Han prickar tyskar på löpande band, vilket skapar oordning och rädsla i fiendelägret, och snabbt hyllas Vasilij som moralhöjande hjälte i det ryska propagandamaskineriet. Som motdrag skickar tyskarna dit sin bäste skytt med en enda uppgift i bagaget - att döda Vasilij.

Omdöme: Detta är en historia som givetvis borde ha berättats på originalspråk där ryssar talar ryska och tyskar talar tyska. Istället är det till stor del brittiska och amerikanska skådespelare som gestaltar ryssar och tyskar. Till det har man en europeisk regissör i fransmannen Jean-Jacques Annaud. Han har ett par intressanta filmer på sin resumé där favoriten är The Name of the Rose (1986).Vasilij Zajtsev (Jude Law) är en ung ryss som skickas till Stalingrad när nazisterna är på frammarsch. Han hamnar tillsammans med de övriga unga männen mitt i stridselden när floden Volga ska korsas. Denna sekvens fick mig att tänka på Saving Private Ryan (1998) där man ju bjuds på en imponerande inledningssekvens. Här blir det långt ifrån lika imponerande eller intensivt, men dåligt är det inte.Vasilij, som är uppväxt med vargjakt på landet, visar sig vara en klart duglig prickskytt. Efter att han visat sin förmåga blir han en moralhöjare under tuffa tider. Propagandan vet inga gränser och Vasilij blir snart uppmärksammad av nazisterna. De kallar från Berlin in major König (Ed Harris) som fått i uppdrag att hitta och döda Vasilij.På vägen kommer Vasilij bli vän med Danilov (Joseph Fiennes) som ansvarar för propagandatidningen som skriver om hjältedåden. Här dyker även den unga Tania (Rachel Weisz) upp som är en utbildad tjej, men som gått med i armén då hon är en duktig skytt. Givetvis uppstår känslor mellan henne och Vasilij vilket senare leder till lite oundviklig kärlek. Dessutom får Vasilij stifta bekantskap med den något udde Koulikov (Ron Perlman) som själv är en duktig och erfaren krypskytt.Detta är en film som jag såg när den kom upp på bio. Jag minns att jag blev nöjd och var ganska imponerad över inte minst krypskyttescenerna. Man går ganska snabbt till verket utan att berätta för mycket av en bakgrundshistoria. Vasilij hamnar snabbt i hetluften och blir snart en nationalhjälte. Tania kommer nu med på ett hörn och en historia utvecklas dem emellan där även Danilov vill vara med och leka. Men det är Ed Harris inträde som König som får det att bli intressant.Kan tycka att filmen blir något enformig och tappar en del i tempo under den andra halvan. Men det är svårt att komma ifrån att det är en klart välgjord film som har en bra närvarokänsla. Hade av någon anledning fått för mig att upplösningen skulle vara längre och mer nervig än den visar sig vara. Det hade varit att föredra framför det något för kvicka slutet. Istället hade man kunnat spara in lite speltid på annat håll. Men som helhet en ganska bra krigsfilm får man ändå säga, även om den har sina brister.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

4 kommentarer:

 1. Mja, jag hade svårt att få Enemy... att funka för egen del. Det fanns för lite att engagera sig i vad gäller vare sig historia, personer eller kärleksdrama.

  https://bilderord.wordpress.com/2012/01/13/enemy-at-the-gates-2001/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Tyckte den var bättre när jag såg den på bio "back in the days". Ändå kul att återbesöka den och jag tycker sniperscenerna är filmens behållning. Resten håller jag med om kunde och borde gjorts bättre. Man kände inte direkt för triangeldramat t.ex.

   Radera
 2. Jag såg denna film på bio tror jag och såvitt jag kommer ihåg startade den ganska intensivt (den Saving Private Ryan-liknande scenen), men sen blev det en meningslös triangeldrama, en kärlekshistoria mitt i allt eländet? Tror att jag gav den 2/5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, den börjar ganska tajt redan från början. Håller med om att kärlekshistorien drar ner filmen en del, men tycker fortfarande den har tillräckligt för att vara värd att se.

   Radera