fredag 18 december 2015

Home AloneTitel: Home Alone / Ensam hemma
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1990
Regi: Chris Columbus
I rollerna: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Candy

Handling: 8-årige Kevin blir genom en olyckshändelse lämnad ensam kvar hemma när hans familj åker till Paris för att fira jul. Samtidigt härjar ett par inbrottstjuvar i området och upptäcker att han är ensam.

Omdöme: Lille Kevin (Macaulay Culkin) är en allt annat än snäll pojke dagarna före jul. Hans familj gör sig redo för avfärd till Paris morgonen därpå. Med på resan ska Kevins farbror och hans familj med flera. Sammanlagt är de femton personer som ska iväg och resa. Kaoset är i full gång. Kevin ställer till det en gång för mycket och skickas upp på vinden för att lära sig en läxa. Problemet är bara att man i kaoset morgonen därpå missar att ta med honom till Paris!Kevin tror att han fått sin familj att försvinna, eftersom han önskade sig detta kvällen innan när han skickades upp på vinden. Han blir överlycklig då han nu har det stora huset för sig själv. Han utforskar sin äldre brors rum och kommer över hans besparingar. Han kan nu gå ut och handla mikrovågsmat och annat för att klara sig själv. Men det finns ett litet problem. Två inbrottstjuvar härjar i området och har inriktat sig speciellt på huset där Kevin bor. De tror att huset är tomt, men inser snart att de har med en liten pojke att göra. Mötet kommer de aldrig att glömma.Något jag hade missat/glömt bort var att John Hughes står för filmens manus (och producerat), något som genast höjer "trovärdigheten" lite grann. Jag hade nämligen fått för mig att detta var en ganska simpel bagatell för barn. Det är lite så det börjar också när familjen är i full färd med att packa och förbereda sig för resan till Paris. När de sen lämnar och Kevin måste sköta sig själv, ja då blir filmen bättre och varmare. Julstämningen fångar man riktigt fint och Kevin får en del att fundera på.Det hela blir en relativt trevlig liten filmstund, utan att nå några direkta höjder. Macaulay Culkin är till en början ganska jobbig, men sköter sig sen bra när han får agera på egen hand. Visst är karaktären småjobbig ibland, men det får man ta. Det hade inte blivit någon vidare film om han varit en helt ordinär liten pojke.Inbrottstjuvarna spelade av Joe Pesci och Daniel Stern är tyvärr lite för korkade för min smak. Det är egentligen upplösningen när Kevin gillrar diverse fällor som tjuvarna kliver in i gång på gång på gång som tar ner filmen en del. Men överlag var det mindre av den varan (sånt som inte funkade) än vad jag hade räknat med. Det var trots allt väldigt länge sen jag sist såg filmen och jag befarade en klart tramsigare film än så här.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Jag hejar på tjuvarna ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Det hade jag också gjort om 1) jag inte hade sett filmen tidigare och om 2) de inte hade varit så korkade ;)

      Radera