fredag 11 december 2015

Inside OutTitel: Inside Out / Insidan ut
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2015
Regi: Pete Docter
Röster: Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind, Diane Lane, Kyle MacLachlan

Handling: Riley och hennes familj flyttar från hemstaden Minnesota till San Francisco och Riley måste lämna alla sina vänner och sitt gamla liv - men trivs varken i den nya staden eller i den nya skolan.

Omdöme: Det är alltid lite vanskligt att se en hyllad film som denna. Det var inte direkt så att mina förväntningar var skyhöga på den då jag på förhand kände att det nog inte riktigt skulle vara en animerad film i min smak. Men man är nog alltid lite mer kritisk än om man ser en film man inte hört något om.Mycket riktigt visar det sig att det hela blir lite för barnsligt, överdrivet färgglatt och lite för tillrättalagt för att det ska gå hem hos mig. Det brukar ofta bli så när det är animerad film som handlar om människor. Nu är det inte bara människor i det här fallet då man har figurer som föreställer känslorna glädje, sorg, rädsla, ilska och avsky. Dessa figurer styr sen hur det ska gå för den 11-åriga tjejen Riley i det här fallet. Fast roligast blir det nog när man under ett kort ögonblick gör besök inne i huvudet på hennes föräldrar och ser hur olika far och mor tänker.Det måste sägas att filmen inte är utan sina lyckade scener och poänger. Man småler ett par gånger, men den där riktigt mysiga känslan infinner sig aldrig. Dessutom blir det mot slutet lite stressigt och påtvingat på något sätt. De olika känslorna är väl inte heller så där jätteroliga eller bra för den delen. Figuren Bing Bong (Rileys osynlige vän) är lite halvrolig ibland, vilket delvis har att göra med Richard Kind som gör rösten.Tittar man på regissören Pete Docter finner man att hans förra film var Up (2009). Även den handlade om människor, fast där hade man inte direkt några påhittade figurer som här. Inte heller den levde upp till hajpen för egen del. Däremot var hans Monsters, Inc. (2001) en pärla. Denna försökte väl ta lite från båda dessa filmer, men för egen del hamnar den på "soptippen" - ett minne (eller film i det här fallet) som inte är så viktigt.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 8.4

2 kommentarer:

  1. Synd att den inte funkade för dig. Jag tyckte nog att filmen för min del väldigt väl lyckades pricka in sådant som var roligt för både barn och vuxna. Gillade skarpt de olika försöken att materialisera olika delar av en människas sinne och vad som händer där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Vissa gånger funkar det bara inte. Jag håller dock med om att de fick till det ganska bra med de olika delarna av människans sinne.

      Radera