lördag 12 december 2015

Max ManusTitel: Max Manus
Genre: Drama/Krig/Action
Land: Norge/Danmark/Tyskland
År: 2008
Regi: Joachim Rønning & Espen Sandberg
I rollerna: Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Ken Duken

Handling: Max Manus var en av de viktiga sabotörerna i Norge under andra världskriget. Historien skildrar Max liv genom kriget, där han får kämpa med bland annat alkohol och att se sina vänner dö runt honom.

Omdöme: Skulle man samla Steve Buscemi, Val Kilmer och Michael Fassbender när de alla var i ropet skulle man kunna få ett liknande resultat med några av skådespelarna. De är nämligen lite av kopior av Aksel Hennie (Buscemi) som Max Manus, Nicolai Cleve Broch (Kilmer) som hans vän Gregers Gram samt Ken Duken (Fassbender) som naziofficern Siegfried Fehmer.Max Manus tillsammans med några vänner tänker inte sitta och titta på när nazisterna tar över deras älskade Norge under andra världskriget. De blir en del av motståndsrörelsen och får träning i Skottland. Max har dock redan erfarenhet från frontlinjen då han varit med och hjälpt våra grannar i Finland. Han blir en av de viktigaste och mest framgångsrika sabotörerna i Norges historia.Detta är en film som har ingredienser att bli en både tät och spännande historia. Är alltid lika nyfiken på filmer som utspelar sig under andra världskriget med nazister som är med på ett hörn. Tycker också filmen inledningsvis fångar mitt intresse och det håller i sig kanske halvvägs in. Gillar bl.a. tillbakablickarna till Max upplevelser från Finland där han slåss i det vintriga landskapet som gör sig bra i såna här filmer.Filmen tappar dock mitt intresse allt mer. Den blir något rörig och man har lite svårt med klippningen på sina håll. Dessutom är filmens avslutande kvart-tjugo minuter ganska onödiga och trista. Man kommer inte med någon stark avslutning helt enkelt. Det är annars välgjort och för det mesta välspelat så det är lite synd att det inte blir mer minnesvärt efter den lovande uppbyggnaden.Regissörerna Joachim Rønning och Espen Sandberg följde upp med att göra den Oscarsnominerade Kon-Tiki (2012), även den verklighetsbaserad. Tyckte nog de lyckades bättre med den, men stundtals är denna film om Max Manus lyckad. Mer än godkänt, en trea blir det dock inte till slut, tyvärr.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Helt ok vad jag minns vi hamnade på ungefär samma betyg
  https://filmitch.wordpress.com/2015/01/07/filmspanarna-max-manus-2008-norge/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Precis, helt ok var även min känsla. Men jag mpste erkänna att det började bättre än det avslutade i mitt tycke så trean var något svag.

   Radera