onsdag 16 december 2015

Mistress America



Titel: Mistress America
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 2015
Regi: Noah Baumbach
I rollerna: Greta Gerwig, Lola Kirke, Matthew Shear, Heather Lind

Handling: Tracy är en ensam förstaårsstudent i New York, tills hon räddas från sin ensamhet av sin framtida styvsyster Brooke, en äventyrslysten tjej som trasslar in sig i de galnaste av upptåg.

Omdöme: Det är lätt att tänka på Noah Baumbach som han som slog igenom med debutfilmen The Squid and the Whale (2005). Det är bara det att det inte alls var hans debutfilm. Han hade redan gjort tre filmer innan dess. Men den riktiga genombrottsfilmen kan man kalla den för. Efter den hade jag sett hans två efterföljande filmer Greenberg (2010) och Frances Ha (2012). De kom inte upp i "bläckfiskens" klass, men helt ok filmer.



Regissören Noah Baumbach och skådespelerskan Greta Gerwig, ett par i verkligheten, har här för andra gången samarbetat och skrivit manuset tillsammans (första gången var i tidigare nämnda Frances Ha). Denna gång spelar Gerwig Brooke som är en uppvriden person full av energi och planer. Hon har bara lite svårt att genomföra dem så det är inte så konstigt att hennes stora planer om att öppna och driva en restaurang i New York inte går helt smärtfritt.



Brooke lär en helkväll lära känna sin framtida styvsyster Tracy (Lola Kirke) som studerar på college i New York. Tracy har endast lärt känna killen Tony (Matthew Shear som är riktigt svag i sin roll) på skolan så hennes nya bekantskap med Brooke blir inte bara välkommen utan även lite av en ögonöppnare för den yngre Tracy. Brooke är nämligen i 30-års åldern och Tracy kan likt en svamp suga upp allt möjligt från sin äldre styvsyster. Tracy passar till och med på att skriva en korthistoria som baseras på Brooke, något Brooke inte vet om.



Till en början kan jag tycka att Brooke tar med Tracy på något planlösa äventyr runt New York. De har lite kul ihop, men det leder egentligen ingenvart. Men när Brooke sen behöver ekonomisk hjälp tar hon kontakt med en gammal "fiende" och hennes rike pojkvän, som är Brookes ex. Handlingen går från att vara något spretig i hektisk New York-miljö till att bara utspelas på ett ställe i en fin och lugn villaförort.



Tycker det är lite si och så med karaktärerna i filmen. Är det någon som egentligen är sympatisk, kan man fråga sig. Brooke är lite bitchig, men menar väl egentligen väl. Tracy verkar vara oskuldsfull som den 18-åring hon är, men är hennes agenda verkligen så välvillig? Tony och hans flickvän Nicolette är småjobbiga mest hela tiden. Till det får man lägga Brookes fiende #1 Mamie-Claire (vad är det för namn förresten?) som är smådryg. Skönast är väl hennes pojkvän Dylan som tar det mesta med en klackspark.



Inte direkt dåligt eller utan intresse, men inte heller så mycket av värde i mina ögon. Jo, det jag faktiskt gillade mest med filmen var musiken som skapade en gemytlig 80-tals känsla. Det känns som det var ett medvetet val då både den komponerade musiken lät 80-talsaktig och låtarna som spelades på barer och liknande var 80-tals låtar. Enligt Baumbach och Gerwig har de jämfört filmen med John Hughes filmer. Håller väl inte riktigt med där, men visst är det lite åt det hållet (eran åtminstone). Skulle kanske hellre jämföra med några av Hal Hartleys filmer som jag sett, som The Unbelievable Truth (1989) och Trust (1990).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.0

---


Andra som skriver om filmen:

Jojjenito
Fiffis filmtajm
The Nerd Bird
Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord

8 kommentarer:

  1. Det känns som om vi är väldigt överens om den här -- gemytlig, men inte så mycket mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Inte den bästa av Baumbachs filmer om man säger så. Men håller med om att den är ganska så gemytlig på sina håll. Lättsmält, men också lättglömd.

      Radera
  2. Ja, hade väl ungefär samma upplevelse. Men jag tyckte ändå Tracy var ganska sympatisk. Kände att jag kunde relatera till henne, just det där med att hitta sin plats i en ny tillvaro.

    I övrigt ganska lättglömd film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Jo, jag tyckte inte Tracy var direkt osympatisk. Tyckte hon som spelade henne, Lola Kirke var en småtrevlig bekantskap. Men karaktären fick trots allt de andra att vända sig emot henne (även om det kanske mer berodde på dem, haha).

      Radera
  3. Jag har nog aldrig hört beskrivningen "uppvriden person" förut men jag TROR jag förstår vad du menar. Däremot är jag inte riktigt med på när du undrar om Tracys agenda egentligen är så välvillig? Jag tycker inte hon gör något fel nånstans egentligen och jag förstår inte dom andra när dom tar parti för Brooke (mot Tracy och hennes novell). Jag tycker det känns jättekonstigt. På vilket sätt tycker du att hon inte är välvillig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Vad gäller Tracys agenda så är det uppenbarligen så att Brooke tar illa upp att hon skrivit om henne på ett vad hon tycker är ett missvisande sätt. Fast jag håller väl med dig om att de andra är konstiga som tar Brookes parti. Om det inte är så att Tracy skrivit illa om henne. Så ja, Tracy var inte en genomgod karaktär fick jag en känsla av :)

      Radera
  4. Kul recension. Personligen kan jag tycka att en film kan vara bra även om jag inte gillar alla karaktärerna. Så länge filmen görs på ett bra sätt och jag förstår karaktärerna kan det funka. Ett exempel från de sista åren på en sådan film kan vara The wolf of Wall Street...

    I denna film fann jag Brookes personlighet vara komplex och inte entydigt positiv. Helt klart intressant. Tracy tyckte jag dock var mycket älskvärd, men även hon var ett mysterium som böljade fram och tillbaka i mitt huvud.

    Håller med om dina beskrivningar om karaktärerna. Uppvriden person om Brooke var mycket fyndigt och träffande. Jag förstår precis vad du menade.

    Jag gillade Mamie-Claire (vad ÄR det för något namn?) och Dylan. Mycket bra gestaltat som det äkta paret med helt olika visioner och föreställningar om vad de har ihop. På ett sätt skulle nog Brooke vara en bättre match till Dylan. Och det är kanske det som är en av filmens många slutsatser?

    Vi är eniga om det starka soundtracket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Nej, det är klart att man inte behöver gilla alla karaktärerna för att man ska tycka att en film är bra. Här föll jag inte direkt för någon av karaktärerna och då blir det desto svårare att gilla en film fullt ut. Tracy var den jag gillade mest, och Dylan när han dök upp.

      Håller med om Tracy, hon var lite av ett mysterium.

      Tack, glad att "uppvriden" gick hem ;)

      Mamie-Claire kändes lite för tillgjord (precis som namnet) och spelades inte direkt bra i mitt tycke.

      Radera