fredag 15 januari 2016

BrooklynTitel: Brooklyn
Genre: Drama/Romantik
Land: Irland/Storbritannien/Kanada
År: 2015
Regi: John Crowley
I rollerna: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Julie Walters, Jim Broadbent, Domhnall Gleeson

Handling: I 1950-talets Irland och New York, tvingas unga Eilis Lacey att välja mellan två män och två länder.

Omdöme: Livet på Irland är inte enkelt för Eilis (Saoirse Ronan). Hon har ett deltidsjobb på en lokal livsmedelsbutik där hon jobbar åt en grinig gammal kvinna. Hennes syster Rose har ett bra jobb som revisor, något Eilis också gärna vill bli. Hon får chansen att åka över Atlanten till New York där ett jobb väntar på ett varuhus och boende hos Mrs. Keogh (Julie Walters) tillsammans med några andra irländska tjejer. Den irländske Fader Flood (Jim Broadbent) har fixat allt för att hjälpa Eilis.Eilis har svårt att lämna sin syster Rose och mor Mary, men även sitt kära Irland. Livet i New York, närmare bestämt Brooklyn blir till en början tufft för Eilis. Hemlängtan blir helt enkelt för stor. Livet i Brooklyn är annars bra för Eilis och gör henne gott. Hon får en chans att börja studera vid sidan av sitt arbete och träffar den trevlige Tony (Emory Cohen) på en dans anordnad för irländare. Tony är dock italienare, men det stör inte Eilis. Huvudsaken är att han är snäll och god, vilket han är. Livet börjar se ljust ut och hemlängtan försvinner sakta men säkert. Då kommer ett besked hemifrån Irland...Det tog kanske inte emot att börja titta på den här filmen, men det kändes som det kunde vara ett dystert drama om en irländsk migrant under depressionen. Det enda som visade sig stämma var att det handlar om en irländsk migrant. Den stora skillnaden är dock att det utspelar sig på 50-talet och inte är någon deppig historia. Eilis lämnar relativt snabbt sitt Irland för Brooklyn och filmen blickar aldrig tillbaka utan kan snabbt etablera sig som en fin liten film.Även om Saoirse Ronan föddes i New York med irländska föräldrar flyttade hon till Irland som liten och växte upp där. Det märks att det är en väldigt personlig film och resa för henne. Hon är nämligen mycket bra som Eilis och övertygar från första till sista bildrutan. Hon går från att vara en ung och lite rädd tjej till att bli vuxen, världsvan och säkrare på vad hon vill och kan. Det är något hon förmedlar väldigt bra.Man bjuds på en lite utdöende typ av film. En fin historia som känns naturlig och bjuder på något som får en att känna och inte bara vara en passiv åskådare. Just att den lyckas få en att känna utan att dra på med jättestarka eller gripande scener gör det till ett hantverk som måste uppskattas. Man känner för och med Eilis, vilket till stor del är tack vare den duktiga Saoirse Ronan. Men det är även manuset och regin som ska ha en eloge. Det är helt enkelt en fin liten film som man inte ser så ofta nuförtiden. Svag fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

 1. Tror att jag kanske inte riktigt ser storheten i den här, särskilt inte med tanke på en Oscarsnominering. Men det är kanske den amerikanska nostalgikicken som gör hela skillnaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Som bästa film blev jag något överraskad att den blev nominerad. Men jag gillar den. Mysig film på något sätt och lite annorlunda än väntat.

   Saoirse Ronan förtjänar nomineringen. Tyckte hon var mycket bra.

   Radera