torsdag 28 januari 2016

Mina favoritfilmer - 1970

Ingen given toppfavorit, men trots allt flera bra och inte minst intressanta filmer. Bra spridning bland länderna också där man får flera europeiska inslag. Intressant nog är det två filmer som utspelar sig under andra världskriget i topp, men här finns även flera romantiska filmer, någon komedi och lite annat.

På topp tio återfinns filmer från:

4 USA
2 Italien
1 Frankrike
1 Storbritannien
1 Sverige
1 Tjeckoslovakien


#10 Ucho (Karel Kachyna)



En högt uppsatt minister och hans hustru kommer hem till sitt hus och misstänker att de är avlyssnade. De börjar gå igenom kvällen då de var på bjudning på slottet för att försöka lista ut vad det är som händer.

Paranoiafilm bakom järnridån som inte bara har ett spännande upplägg utan även var så träffsäker att den förbjöds fram till kommunismens fall 1989.


#9 The Bird with the Crystal Plumage (Dario Argento)



En ung man blir en kväll vittne till ett mordförsök i ett konstgalleri. Inlåst i lokalens glastäckta entré, tvingas han bli vittne till dådet. Som enda vittne blir han själv föremål för utredning, och snart riskerar han att bli såväl anklagad som nästa offer.

Tidig Dario Argento som visar prov på en del av det som man senare skulle komma att se i flera av hans giallos. Mer ett mysterium än något annat.


#8 Love Story (Arthur Hiller)



En ung man från en välbärgad familj möter en ung kvinna från en arbetarklassfamilj. Förhållandet utvecklar sig till en dispyt där aristokratiska värderingar och klassamhällets trångbröstade väst gällande kärlek över gränserna residerar.

Klassisk romantisk snyfthistoria med vacker musik och två fina prestationer av Ryan O'Neal och Ali MacGraw.


#7 En kärlekshistoria (Roy Andersson)



En kärlekshistoria mellan de två ungdomarna Annika och Pär. Om all osäkerhet, rädsla, ömhet och glädje som de upplever tillsammans. I bakgrunden finns hela tiden föräldrarnas verklighet, Välfärdssveriges förlorade generation. De är bittra och låsta. Deras drömmar om framtiden har gått förlorade i vardagsrutinen med bilverkstan och kylskåpsagenturen.

Fin svensk ungdomsromantik som stundtals verkligen får till det. Mycket fin musik som höjer en del på egen hand.


#6 The Out-of-Towners (Arthur Hiller)



George Kellerman och hans fru tar en tripp till New York där George ska ta ett nytt jobb. Men denna resa visar sig vara resan till helvetet. Allt som kan gå fel, går fel.

Underbar komedi under långa stunder där Jack Lemmon briljerar. På sina håll riktigt rolig och klart minnesvärd. Blir alltid på gott humör när jag tänker på "visslingarna" Lemmons karaktär drabbas av.


#5 Deep End (Jerzy Skolimowski)



15-årige Mike har just fått jobb på ett badhus i London. Där träffar han den något äldre och sexuellt frigjorda Susan, som till Mikes besvikelse redan har en pojkvän. Av frustration och svartsjuka börjar han spionera på paret. Men detta gör bara situation värre.

Intressant brittisk film om ungdomskärlek och mer därtill. En film som sätter sig och bjuder på något lite annorlunda.


#4 Le cercle rouge (Jean-Pierre Melville)



En nyligen frisläppt tjuv, en förrymd mördare och en före detta polis planerar det stora juvelrånet. Samtidigt är en kattälskande hårdför polis dem på spåren och måste med alla medel försöka hitta dem, annars är karriären över.

En av många bra Melville-filmer. Ser tre av dåtidens stora europeiska stjärnor spela mot varandra i Alain Delon, Yves Montand och Gian Maria Volonté. Innehåller dessutom en klassisk kuppsekvens.


#3 Investigation of a Citizen Above Suspicion (Elio Petri)



Chefen för mordroteln mördar sin älskarinna och lämnar en mängd ledtrådar för att visa att han står över lagen.

Riktigt trevlig och smart film med en utmärkt Gian Maria Volonté. Vann Oscarn för bästa utländska film och bjuder på något klart annorlunda, och lyckat.


#2 Kelly's Heroes (Brian G. Hutton)



Andra världskriget rasar för fullt. Menige Kelly får veta att 14.000 guldtackor finns i en bank långt inne i fiendeland. Han värvar ett osannolikt gäng äventyrslystna soldater och börjar planera århundradets fräckaste bankkupp. En livsfarlig tredagars "semester" med 16 miljoner dollar att dela på - för dem som överlever...

Klassisk Clint Eastwood-film med allt vad det innebär. Rolig, äventyrlig, spännande och helt enkelt underhållande som man önskar sig. De görs inte så här längre.


#1 Patton (Franklin J. Schaffner)



George Patton, den enda general bland de allierade som nazisterna fruktade. Patton ledde sina trupper genom det mesta med sin rättframma och hårda stil och lämnade ingen oberörd av sin framfart.

George C. Scott är oförglömlig i titelrollen (vann också en Oscar) och filmen är ett måste inom krigsgenren. Genomgående välgjord, välspelad och intressant.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Airport
Little Big Man
Tora! Tora! Tora!
Two Mules for Sister Sara

---

Sämsta filmen: El topo

En surrealistisk mardröm, om man inte gillar den sortens filmer vill säga.


Största besvikelsen: Il conformista

Trodde en hel del på denna italienare på förhand. Tyvärr en besvikelse, även om den har en del bra också.

12 kommentarer:

  1. Här är det ju väldigt få filmer som jag sett öht. Och av dem skulle nog bara Airport platsa på min lista om jag nu hade haft någon :) Själv satte jag punkt bakåt vid mitt födelseår -- 1972

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Det är klart att det blir svårt att göra en lista eller kommentera min om man inte sett så många filmer från året.

      Det var lite svårt att få ihop tio filmer som fick platsa då det inte var ett toppår i jämförelse med många andra år. Men det är kul det också, att försöka få ihop en lista och rangordna även när valen inte är självklara.

      Radera
  2. Har inte sett så många...

    8. Love story: har ett svagt minne att att jag kan ha sett denna när jag var ung, men kommer inte ihåg något så det räknas knappt

    4. Le cercle rouge: denna har jag skrivit om på bloggen (2012). Tyckte den var helt ok. Klassiker och Criterion Collection. 3/5

    2. Kelly's heroes: en film jag såg på skolbion i högstadiet. Lite smårolig, men jag var inte mogen för blandningen av komedi och äventyr. Jag önskade att den skulle varit mer "allvarlig" (dvs spännande)

    1. Patton: har jag sett den? Kanske, men minns intet.

    Little big man har jag sett. Är det inte den som blandar western, humor och starkt drama? Tyckte den var bra när jag såg den som ung.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Har själv sett Kelly's Heroes på äldre dar och blandningen av komedi, äventyr och krig funkar klart bra. Finns många allvarliga krigsfilmer där ute så denna brytar mot mönstret och gör det bra.

      Patton såg jag om i Decennier och den imponerade åter igen, speciellt George C. Scott.

      Det stämmer med Little Big Man. Hade nog förväntat mig mer när jag såg den i Decennier, men den har något.

      Radera
  3. Bra lista även om jag personligen hade placerat Le Cercle Rouge' och Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto ännu högre upp och tagit med Five Easy Pieces samt L'aveu. The Out-of-towners måste jag nog ta och se någon dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jazzdevil: Först och främst, välkommen hit och tack för kommentaren! Alltid uppskattat.

      Självklart personligt med rangordningen och omtitt kan behövas på sina håll. En film jag skulle behöva se om är t.ex. L'aveu. Skulle nog kunna slå sig in på topp tio.

      Jack Lemmon är en favorit så det mesta med honom är bra. och rekommenderas.

      Radera
  4. Jag skulle placera "Le cercle rouge" högst. "Undersökning..." (Petri) var en liten besvikelse tycker jag. Skulle däremot vilja ha in "The Ballad of Cable Hogue" (Peckinpah). Och som vanligt en hel del filmer man inte sett...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalle: Tack för kommentaren och välkommen hit!

      Jag håller åtminstone två andra Melville-filmer högre än Le cercle rouge (Le samouraï och Le deuxième souffle), men jag har samtidigt inga problem med att denna uppskattas så mycket.

      The Ballad of Cable Rouge har jag faktiskt inte sett än (trots att det är Peckinpah). Tack för påminnelsen!

      Radera
  5. MY TOP 10 OF 1970

    01) - Ryan's Daughter (David Lean) - 5/5
    02) - There Was a Crooked Man (Joseph L: Mankiewicz) - 4,5/5
    03) - The Private Life of Sherlock Holmes (Billy Wilder) - 4,5/5
    04) - The Molly Maguires (Martin Ritt) - 3,5/5
    05) - The Balade of Cable Hogue (Sam Peckinpah) - 3/5
    06) - I Walk the Line (John Frankenheimer) - 3/5
    07) - L'Enfant Sauvage (François Truffaut) - 3/5
    08) - Le Cercle Rouge (Jean-Pierre Melville) - 3/5
    09) - Tristana (Luis Bunuel) - 3/5
    10) - Rio Lobo (Howard Hawks) - 3/5


    Haven't Seen

    Investigation of a Citizen Above Suspicion (Elio Petri)
    Deep End (Jerzy Skolimowski)
    The Out of Towners (Arthur Hiller)
    En Karlekshistoria (Roy Andersson)
    The Bird with the Crystal Plumage (Dario Argento)
    Ucho (Karel Kachyna)

    SvaraRadera
    Svar
    1. As always, thank you for your list.

      Hmm, interesting. Of your top ten, I have only seen one (Le cercle rouge). Perhaps one or two of the ones you mentioned could make it into my top ten (my bottom five isn't the strongest).

      At the same time, you have six out of my ten yet to see, so maybe you'd find a couple of gems in there too ;)

      Radera
  6. 2,2,6

    Två överlapp! Patton och den röda cirkeln. Håller med om att Patton är den starkare av de två.

    Sen har jag sett två filmer till... Love story och Kelly's unfunny heroes.

    Resten har jag inte sett.

    Försökte se The out of towners men tyckte inte att den var vare sig rolig eller intressant. Orkade inte med Jack Lemmons skrikande och gnällande. Var inte komiskt allt. Filmen blev kanske bättre mot slutet men jag gav upp efter nästan halva filmen (och gav Patton chansen istället!). Saknade värme och hjärta som Lemmon ofta har i sina filmer/roller, tex i The Apartment och Avanti!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patton är årets bästa enligt mig, men jag gillar uppenbarligen Kelly's Heroes mer än vad du verkar göra ;)

      The Out of Towners är ju mer renodlad komedi än vad The Apartment och Avanti! är som båda har mer värme som du säger (båda av Billy Wilder). Men jag skrattade gott åt Lemmon och många situationer i filmen. Kanske bör man vara på rätt humör och inte förvänta sig något mer än en lättsammare komedi.

      Radera