torsdag 21 januari 2016

Mina favoritfilmer - 1971

De två översta filmerna hör hemma i en annan liga. Så är de också två av de främsta filmerna från 70-talet. Två favoritfilmer och mycket bra polisfilmer.

Bakom toppen är det desto jämnare där det kan kastas om ganska friskt. Alla förtjänar dock att vara med på listan. Vissa är bättre filmer än andra, men alla tilltalar mig på ett eller annat sätt.

På topp tio återfinns filmer från:

6 USA
2 Italien
2 Storbritannien

Uppdatering: Plats #10 (Harold and Maude) tas bort från topp tio och ersätts med Mary, Queen of Scots som tar sig in på plats #3. 2/10-19


#10 Duel (Steven Spielberg)



David är på väg till ett möte, men när han försöker köra om en rostig oljetankbil verkar han förarga föraren. Föraren i oljetankbilen trappar upp något som från början ser ut som en lek till att bli en regelrätt duell - på liv och död.

Enkel, men ganska spännande liten film av en ung Steven Spielberg. Må inte vara lika bra som den underbara The Hitcher (1986), men bjuder på något liknande - en duell på liv och död på vägarna.


#9 The Case of the Scorpion's Tail (Sergio Martino)



Lisas make dör i en mystisk flygplansolycka och hon får ut en miljon dollar på hans livförsäkring. Försäkringsbolaget sätter en utredare på fallet samtidigt som det visar sig att någon är ute efter hennes pengar.

En giallo som tillhör bland de bättre i genren. De typiska elementen finns här med maskerade mördare, vackra kvinnor som dör som flugor, bra musik, snyggt foto och dessutom ett mysterium man inte listar ut så lätt.


#8 $ / Dollars (Richard Brooks)



Amerikanen Joe Collins är säkerhetsexpert på en bank i Hamburg och planerar tillsammans med sin flickvän att råna banken där han själv installerat säkerhetssystemet.

En gammal barndomsfavorit som har ett par minst sagt minnesvärda scener, inte minst själva kuppen och den efterföljande jakten. Warren Beatty och Goldie Hawn funkar bra ihop. Kul att den utspelar sig i Hamburg.


#7 Klute (Alan J. Pakula)



En respektabel familjefar försvinner plötsligt. Privatdetektiven Klute, som är vän till familjen, får hand om fallet sedan polisen ställt in undersökningarna. Spåren leder till en callgirl vid namn Bree som möjligtvis kan föra honom närmare sanningen.

En relativt lågmäld thriller som bjuder på ett mysterium, men inte minst stämning. Man blir lätt indragen i ödet för de båda huvudrollsinnehavarna Donald Sutherland och Jane Fonda.


#6 The Strange Vice of Mrs. Wardh (Sergio Martino)



Nygifta Julie återvänder till Wien där en seriemördare dödar unga kvinnor med rakkniv. Jean, hennes sadistiska och våldsamma ex, försöker ta kontakt med henne igen. Samtidigt träffar hon sin väninnas kusin, den snygge George, som försöker förföra henne när hennes man är bortrest. Hon upptäcker att en av männen i hennes liv kan vara seriemördaren och nu är ute efter henne...

En av de allra bästa i giallogenren. Har det mesta man kan önska sig. Trion Edwige Fenech, George Hilton, Ivan Rassimov är alla klockrena och filmen har även minnesvärd musik som bara förhöjer upplevelsen. Inte att missas om man gillar genren.


#5 10 Rillington Place (Richard Fleischer)



Filmen är baserad på den sanna berättelsen om John Christie, en engelsk seriemördare som var aktiv efter andra världskriget. När det unga gifta paret Tim och Beryl Evans tillsammans med sin nyfödda dotter flyttar in i rummet på andra våningen som Christie hyr ut, har de ingen misstanke om att de flyttar in hos en notorisk seriemördare...

En brittisk "chiller" som har en utmärkt Richard Attenborough i rollen som seriemördare. Inte så brittisk som den lätt hade kunnat bli då man har en amerikansk regissör.


#4 The Andromeda Strain (Robert Wise)



En satellit kraschlandar i New Mexico. När den ska hämtas visar det sig att den medfört ett dödligt virus från rymden. En grupp vetenskapsmän samlas i ett topphemligt underjordiskt laboratorium för att ta reda på vad det är och, om möjligt, hur man stoppar det.

Det är en sån där film man sent glömmer då den känns autentisk i allt den gör. Inledningen drar genast in en och filmen släpper aldrig riktigt taget om en. Nackdelen är att den är lite för lång och lite för detaljrik.


#3 Mary, Queen of Scots Charles Jarrott



Mary Stuart tvingas slåss mot drottning Elizabeth den I:a, de skotska lorderna, sin make och sig själv för att kunna säkra tronen till sin son och arvinge, James.

Klassiskt bra kostymdrama med gott om intriger, färgstarka karaktärer och bra prestationer. Finns mycket att gilla här, en genomgående stark produktion med högt underhållningsvärde.


#2 The French Connection (William Friedkin)



Bygger på en verklig händelse om kriminalinspektörerna Jimmy "Popeye" Doyle och Buddy Russo i New York. De jobbar med att avslöja en narkotikasmugglarliga och kommer 'The French Connection' på spåren.

Gene Hackman gör en av sina mest minnesvärda roller (även om han oftast var mycket bra) och filmen gör en inte besviken. Äkta, smart, rolig och ganska brutal. Även ett stort plus att slutet inte gör en besviken.


#1 Dirty Harry (Don Siegel)



Den första filmen om San Francisco-snuten Harry Callahan - ordkarg ensamvarg som inte drar sig för att bryta mot reglerna. En mördare härjar i staden och Harry gör allt för att stoppa honom, även om det innebär att han inte följer reglerna.

En riktig favorit, inte bara från 70-talet. Clint Eastwood i en av sina paradroller och allt med filmen är tillfredsställande. Man har dessutom en av filmhistoriens bästa skurkar. En film som har det mesta.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Get Carter
Harold and Maude
The Last Valley
Le Mans
McCabe and Mrs. Miller
Murphy's War

---

Sämsta filmen: The Iguana with the Tongue of Fire

En av de sämsta giallo-filmerna då den inte har mycket till handling och det mesta håller låg kvalité, inklusive dubbningen som dock ger en del skratt.


Största besvikelsen: Straw Dogs

Sam Peckinpah gjorde ett par klart bra filmer, därför hoppades man på mer av denna som under långa stunder blir alltför seg.

14 kommentarer:

  1. Mja, jag tycker allt att Duel slår Dirty Harry även om den senare bidragit med fler odödliga one-liners ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Här är vi uppenbarligen inte överens ;) Duel är en småtrevlig tidig Spielberg, men Dirty Harry är i mitt tycke en klassiker och en av de bättre filmerna från 70-talet.

      Radera
  2. Nice eclectic selections. Your top two are in a league of their own, but I do love Duel. 1971 was a great year for road movies, what with Two-Lane Blacktop and Vanishing Point also being released.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Paul S: I agree, the top two are in a league of their own. I like Duel, and every movie on my top ten list (except for the top two) could really move up and down the list. There's not a whole lot of difference between them.

      As for Two-Lane Blacktop and Vanishing Point, those are two I need to rewatch for sure. Thanks for reminding me about them.

      Radera
  3. Ooops! Jag glömde helt bort Spielbergs Duel, en av årets allra bästa. Får nog se över min ranking lite... (:an har jag inte sett, verkar intressant. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Duel är ju en TV-film så det är lätt att man glömmer bort den/missar den när man tar fram listan och tar hjälp av t.ex. IMDb.

      Du skrev att du inte sett (:an. Vilken menade du? ;) Kan det vara 8:an?

      Radera
  4. Fin lista. Både DH och TFC var bubblare hos mig.

    McCabe and Mrs Miller är en film som vuxit mycket efter jag såg den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, min etta och tvåa bara bubblare? Det var illa ;) Två stora favoritfilmer för egen del.

      Kom på att jag behöver gå in och läsa dina texter om några av -71 filmerna du skrivit om den senaste tiden.

      McCabe and Mrs Miller var bra, inte alls tokig. Den sitter kvar helt klart, men har väl inte vuxit så mycket för egen del.

      Radera
  5. MY TOP 20 OF YEAR 1971

    01) - The Last Picture Show (Peter Bogdanovich) - 4,5/5
    02) - 10, Rillington Place (Richard Fleischer) - 4/5
    03) - French Connection (William Friedkin) - 4/5
    04) - Dollars (Richard Brooks) - 4/5
    05) - Directed by John Ford (Peter Bogdanovich) - 4/5
    06) - Walkabout (Nicolas Roeg) - 4/5
    07) - Diamonds are Forever (Guy Hamilton) - 3,5/5
    08) - The Grissom Gang (Robert Aldrich) - 3,5/5
    09) - The Last Run (Richard Fleischer) - 3,5/5
    10) - Shoot Out (Henry Hathaway) - 3,5/5
    11) - The Anderson Tapes (Sidney Lumet) - 3,5/5
    12) - Dirty Harry (Don Siegel) - 3,5/5
    13) - Wake in Fright (Ted Kotcheff) - 3,5/5
    14) - Duel (Steven Spielberg) - 3,5/5
    15) - A Clockwork Orange (Stanley Kubrick) - 3/5
    16) - A New Leaf (Elaine May) - 3/5
    17) - The Beguiled (Don Siegel) - 3/5
    18) - Bananas (Woody Allen) - 3/5
    19) - A Christmas Carol (Richard Williams) - 3/5
    20) - The Hired Hand (Peter Fonda) - 3/5

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thank you for your list, Angusfly.

      A couple of interesting selections. Nice to see Dollars that high. Not one of the more known films out there, but I'd say it should be more known. Warren Beatty and the rest of the cast is pretty good and I very much like the preperation, the heist and the chase = the whole movie.

      The Anderson Tapes should've been much better (I had read the book first). I could see a remake of it one day.

      Wake in Fright was pretty good. The director of First Blood, ten years before.

      The ones I haven't seen that I might check out include Walkabout, The Grissom Gang, A New Leaf and maybe The Hired Hand.

      Radera
  6. Hm ettan och tvåan delade vi om än omvänt annars var det klent med överlapp. Mellan år men jag har fårstått att jag har många filmer kvar att se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett ganska trevligt år tycker jag, även om ettan och tvåan är ohotade i topp.

      Radera
  7. Duellen! Den är helt klart intressant! :-)

    Kan inte säga emot din etta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är inte så tokig, Duellen.

      I mitt tycke helt ofattbart att varken Dirty Harry eller The French Connection återfinns på IMDb Top 250...

      Radera