torsdag 7 januari 2016

Mina favoritfilmer - 1972

Ettan är given då det är en av de största och bästa klassikerna som finns. Tvåan är även den given, men sen blir det desto svårare. Vid sidan av de två toppfilmerna är det ont om storfilmer. Istället är det många lite mindre kända pärlor som dyker upp, men som är väl värda en titt.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Storbritannien

Uppdatering: Plats #5 (The Offence) tas bort från listan och flyttas till år 1973. In på listan som #10 kommer istället The Getaway. 30/3-17


#10 The Getaway (Sam Peckinpah)



"Doc" McCoy släpps fri från fängelset, men i gengäld förväntar sig sheriffen Benyon att han rånar en bank. McCoy är dock inte dummare än att han inser att såväl Benyon som Rudy Butler, McCoys medhjälpare vid rånet, inte är att lita på. När kuppen går snett flyr McCoy med sin hustru Carol och en rasande jakt drar igång, där det inte bara är polisen som jagar McCoy...

Typisk Peckinpah-film med slow-motion och bra actionscener. Steve McQueen och Ali MacGraw funkar bra som ett Bonnie & Clyde-par och Al Lettieri är minnesvärd som skurk. Dock minus för musiken som inte direkt höjer filmen.


#9 Play It Again, Sam (Woody Allen)



En neurotisk filmkritiker blir dumpad av sin fru. Hans hjälte är den tuffa man som Humphrey Bogart har spelat i många filmer. Bogart börja dyka upp och ge honom goda råd hur han skall ragga tjejer. Det finns dock bara en som passar ihop med honom...

Fin liten, tidig Woody Allen där han refererar mycket till Casablanca och Humphrey Bogart. Mysig och med humor som funkar när Woody i princip spelar sig själv.


#8 What's Up, Doc? (Peter Bogdanovich)



Howard och hans fästmö befinner sig i San Francisco för att försöka få ett bidrag till Howards musikaliska forskning. Men Howards så välorganiserade tillvaro vänds upp-och-ned, och han hamnar i en härva av stulna juveler, förväxlat bagage och hemliga agenter.

Återupplivar den klassiska förväxlingskomedin från gamla dar, och lyckas klart bra. Många roliga situationer och karaktärer som avlöser varandra under filmens gång. Ryan O'Neal, Barbra Streisand och övriga funkar alla bra.


#7 Prime Cut (Michael Ritchie)



En torped från maffian skickas till Kansas City för att klara upp en skuld med en ranchägare som inte bara maler ner sina fiender och gör korv av dem utan även säljer kvinnor som sexslavar.

En trevlig överraskning, även om man inte borde vara det med duktiga trion Gene Hackman, Lee Marvin och Sissy Spacek i rollerna. Lite annorlunda och ganska vågad på sina håll - minnesvärd.


#6 Sleuth (Joseph L. Mankiewicz)



En deckarförfattare, som älskar lekar och teater, bjuder in sin frus älskare till sitt hus för en kamp på liv och död...

Två klassiska brittiska skådespelare i Laurence Olivier och Michael Caine möts i en hjärnornas kamp-situation. Ett kammarspel med gott om vändningar och fint skådespeleri.


#5 Images (Robert Altman)



Cathryn, som är lyckligt gift med Hugh, får allt svårare att skilja på dröm och verklighet när paret återvänder till sitt avskilda hus på landet. Hon börjar se syner som får henne att tvivla på sig själv och fatta svåra beslut.

Ett psykologiskt drama (eller rysare om man så vill) som jag ofta brukar jämföra med Polanskis tidiga film Repulsion (1965) då de har liknande egenskaper där en kvinna blir mer och mer indragen i en kuslig värld. Intressant, spännande och bra.


#4 Avanti! (Billy Wilder)



En man åker till Italien för att hämta hem sin fars kropp. Där träffar han dottern till faderns älskarinna och inleder en affär med henne medan begravningen ska förberedas.

En mycket varm, rolig och mysig film som visar att mästerregissören Billy Wilder fortfarande kunde på äldre dar. Har mycket av det som gjorde några av hans mest klassiska filmer så lyckade. Jack Lemmon är som vanligt klockren.


#3 Across 110th Street (Barry Shear)



Tre Harlem-bovar rånar maffian på $300.000 och skjuter ihjäl ett gäng personer, inklusive två poliser. En tuff New York-snut paras då ihop med en svart polis. De måste nu både lära sig att samarbeta och försöka lösa det svåra fallet.

En 70-tals pärla som jag förmodligen inte hade upptäckt utan Quentin Tarantinos hjälp. En kombination av blaxploitation och tuff polisfilm där Anthony Quinn och Yaphet Kotto är riktigt minnesvärda - hårdkokt.


#2 Deliverance (John Boorman)



Fyra affärsmän reser över en helg ut till vildmarken för att paddla. Resan börjar harmoniskt med vacker natur och excentriska lokalinvånare. Ju längre ner på floden de kommer desto obehagligare blir det dock. Den inavlade lokalbefolkningen leker katt-och-råtta med dem och de civiliserade männen får svårt att överleva i det laglösa landet.

En film man aldrig glömmer när man sett den. Smått obehaglig eftersom den är så realistisk och inte alls omöjlig. Skulle kunna hända vem som helst som är på fel plats vid fel tillfälle. Skapar en otrolig stämning ju längre in man kommer.


#1 The Godfather (Francis Ford Coppola)



Tidernas klassiker om en maffiafamilj i New York. I centrum står Don Corleone, Gudfadern, men också hans söner bistår honom vid det intrikata maktspel som pågår mellan Corleone och de andra familjerna i området.

Vissa håller den andra filmen som strået vassare (den har trots allt både Al Pacino och Robert De Niro), men detta är originalet och har Marlon Brando - Gudfadern. Det kan inte bli så mycket bättre och det är inte alls svårt att förstå varför den blivit så älskad av flera generationer.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Aguirre, der Zorn Gottes
Butterflies Are Free
État de siège / State of Siege
The Groundstar Conspiracy
The Heartbreak Kid
Jeremiah Johnson
Joe Kidd
The Mechanic
Un flic

---

Sämsta filmen: Hit Man

Minns inte denna blaxploitation, men bra var den inte.


Största besvikelsen: Solyaris / Solaris

En av Andrei Tarkovskys mest hyllade och välkända filmer, men denna sci-fi visade sig vara väldigt lång och tråkig, tyvärr.

18 kommentarer:

  1. Mycket som jag inte sett, konstaterade redan när jag gjorde min ALIMO-lista för året att det fanns många hål att täppa igen. Skulle dock behöva se om Deliverance för att kunna avgöra mellan den och Gudfadern

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Deliverance är förvisso klart bra, men i jämförelse med Gudfadern är det en pojkscout ;) Efter min senaste titt av Gudfadern konstaterade jag att det är en film som håller fantastiskt bra.

      Radera
  2. Kul med dessa årslistor från tiden före jag började se film. Jag skulle nog ha något litet överlapp, minst en film i alla fall. Får se när jag kommer till detta år med mina egna listor...
    :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Det är långt bak i tiden, men tanken är att gå ännu längre bak :) Alltid kul att ha en sån här lista i bakfickan och kunna presentera en lite då och då.

      Radera
  3. I always enjoy Prime Cut’s classic 70’s gritty, crime film style, greasing it’s action with lurid sleaze, and where else can you watch a car get eaten by a combine harvester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Paul S: Exactly. Prime Cut is a prime example of gritty 70's cinema. I always enjoy Gene Hackman, so it's a bonus to see him in it.

      New list coming tomorrow (1971).

      Radera
  4. MY TOP 15 FILMS OF 1972

    01) - The Godfather (Francis F. Coppola)
    02) - Frenzy (Alfred Hitchcock)
    03) - Avanti (Billy Wilder)
    04) - The Getaway (Sam Peckinpah)
    05) - Ulzana's Raid (Robert Aldrich)
    06) - Sleuth (Joseph L. Mankiewicz)
    07) - Roma (Federico Fellini)
    08) - Last Tango in Paris (Bernardo Bertolucci)
    09) - Everything You Always Wanted to Know About Sex ... (Woody Allen)
    10) - The Other (Robert Mulligan)
    11) - The Heartbreak Kid (Elaine May)
    12) - Un Flic (Jean-Pierre Melville)
    13) - La Cabina (Antonio Mercero)
    14) - Play it Again Sam (Herbert Ross)
    15) - Prime Cut (Michael Ritchie)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thank you for your list.

      The one's I've seen that didn't make my list:

      Frenzy - Not a bad Hitchcock, but might need to see it again.

      Ulzana's Raid - Need to watch it again, though I know I liked it.

      The Other - I was a bit disappointed as the film was a bit weak during the first hour or so.

      Un flic - I have it just outside of the list and want to see it again. I have a feeling it has a chance to break into the top ten.

      Of the ones I haven't seen, The Heartbreak Kid is the one I've had my eyes on the most.

      Radera
  5. Haven't Seen
    Images (Robert Altman)

    SvaraRadera
  6. Snitsig duo på topp-platserna! ;-)
    Och här finns minsann Yxskaftet med också!

    Tack för tipset på Prime Cut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De två klassikerna i topp är ganska ohotade. Och vem kan utmana Gudfadern? :)

      Prime Cut minns jag som en mycket trevlig överraskning. Har lite av allt och är inte bara en film i mängden. Trion Hackman, Marvin och Spacek är alla mycket bra.

      Radera
  7. Tack för tipset på din femteplats. Den har jag inte sett. Förövrigt säger jag bara high five gällande dina topplaceringar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Images är definitivt en film att se. Inte en av Altmans mer kända filmer, men mycket trevlig och en av hans bättre i mitt tycke.

      Radera
  8. Primecut och 110 str tar jag med mig som tips

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra. Två trevliga 70-talare som förtjänar mer uppmärksamhet.

      Radera
  9. Mina kommentarer:
    10. På min lista. Gillar samspelet mellan Ali och Steve. Kul skurk och den där hysteriska hemmafrun. Bra film.

    9. På min lista. Mycket modern Woody, kunde lika gärna varit 10 år yngre. Underbar dialog och alltid kul att se Diane och Woody ihop.

    8. Såg den när jag var ung. Kommer inte ihåg så mycket.

    7. Tack för tipset. Michael Ritchie som gjorde Fletch?? Najs

    6. Inte sett, inte sugen.

    5. En Robert Altman jag aldrig hört om. Han är en favorit så jag tackar för tipset! Ska ses.

    4. Avqnti var en positiv överraskning. Mycket älskvärd film och med på min lista.

    3. Inte sett. Kan kanske vara något. Avvaktande, är inte jätteförtjust i blaxplotation.

    2. Sägs när jag var ung, för ung? Borde se om den och se om den slår sig in på listan.

    1. Ohotad etta japp. Borde vara så. Speciellt om du inte sett någon film som Tog sig in under huden och greppade hjärtat i ett stadigt grepp... 🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din utförliga kommentar, uppskattas!

      10. Ja, Al Lettieri som skurken är verkligen minnesvärd. Tror jag kan uppskatta den mer vid nästa titt.

      9. Håller med, denna Woody gillar jag. Kan vara ett plus att han inte regisserat.

      8. Jag kom ihåg den som trevlig, men var osäker hur den skulle hålla. Såg sedan om den som matiné och den funkade klart bra.

      7. Javisst, och även om denna har en del humor är det en hård film också.

      6. Detta var en film jag såg för väldigt länge sen och gillade då. Får se vad jag tycker vid omtitten.

      5. Ja, jag vet att du gillar Altman så denna trodde jag att du kanske skulle försöka se.

      4. Håller med. Den var älskvärd och överraskade positivt, trots att det är Billy Wilder och Jack Lemmon (borde inte bli överraskad då).

      3. Det är inte blaxploitation, bara nästan. Mer en snutfilm i svarta områden (med italienska maffian på andra sidan och polisen i mitten).

      2. Jag såg själv om den med lite tveksamheter på förhand, men den levererade. Stegrar spänningen på ett klassiskt sätt.

      1. Självklar etta. Men det är sant att det inte fanns någon riktig utmanare och tror inte det skulle ändras om jag såg Cabaret.

      Radera