tisdag 12 januari 2016

Spotlight



Titel: Spotlight
Genre: Drama
Land: USA
År: 2015
Regi: Tom McCarthy
I rollerna: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Stanley Tucci, Liev Schreiber

Handling: Den sanna historien om hur Spotlight-teamet på The Boston Globe avslöjade sexuella övergrepp på barn och en efterföljande mörkläggning inom den lokala katolska kyrkan.

Omdöme: "Spotlight" är en sektion i tidningen The Boston Globe där ett team grävande journalister fördjupar sig i ett ämne som kommer att få stå i rampljuset. När tidningen i början av 2000-talet får en ny chefredaktör i Marty Baron (Liev Schreiber), blir det uppmärksammade fallet kring en pedofilpräst i staden Boston vad han vill att Spotlight-teamet ska fokusera på. Det blir en djupgående titt på den katolska kyrkan och de skrämmande upptäckterna som hittas skakar inte bara om en stad utan blir även en världsnyhet och en rejäl ögonöppnare.



Spotlight-teamet består av fyra medarbetare. Den ansvarige är Walter 'Robby' Robinson (Michael Keaton) som är en respekterad man med kontakter och vänner på höga positioner runt om i staden. Hans tre grävande journalister Mike Rezendes (Mark Ruffalo), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) och Matt Carroll (Brian d'Arcy James) får ett hästjobb med att försöka få fram material och vittnen. De kan inte ana storleken på övergreppen, och då granskar de bara Boston-området.



Filmen följer i spåren på en klassisk journalist-film i All the President's Men (1976), men även The Insider (1999) som förvisso har ett lite annat upplägg. Det är två av filmerna regissören Tom McCarthy (vars filmer The Station Agent (2003) och The Visitor (2007) var hans mest kända innan denna) sagt att han inspirerats av när han gjorde filmen. Det är en typ av film som inte görs så ofta, men när den görs blir resultatet oftast kraftfullt och klart bra, precis som här. Självfallet bör det helst vara verklighetsbaserat för att bli som allra bäst.



Det tar ett tag, kanske runt en halvtimme eller lite mer för filmen att börja bygga upp något ordentligt. Det är väl ungefär i samband med att Spotlight-teamet börjar få fram vittnen och material som de kan jobba vidare med. Man känner sen ganska snabbt att filmen hittat hem, att den har det där lilla extra som gör en riktigt bra film. Intressant nog lyckas man i princip helt hålla sig undan från att få med utomstående i bilden. Då menar jag att det är vad Spotlight-teamet får fram som blir avgörande, inte några tillbakablickar eller sidohistorier som förtäljer vad som hänt. Man är liksom med i deras värld och får se det hela från deras synvinkel hela tiden. Sen slipper man onödiga romanser och annat som bara hade tagit bort fokus från det viktiga.



Av de inblandade är det Mark Ruffalo som bjuder på den bästa prestationen i rollen som Mike Rezendes. Han spelar rollen som ihärdig, passionerad och duktig grävande journalist på ett sätt som känns naturligt och inte bara finns där för att han spelar. Lite kul att jag efter att filmen slutade kände att det var skönt att man valt rätt skådespelare för rollerna och inte bara valt de allra största och mest kända för rollerna, som t.ex. Matt Damon eller Brad Pitt. Läser sen att Matt Damon var påtänkt för rollen som Mike Rezendes, men att rollen (skönt nog) gick till Mark Ruffalo. Men alla är bra i respektive roll och det är kul att se t.ex. Michael Keaton och Rachel McAdams i seriösa roller och filmer som dessa.



Är det något som kunde gjorts bättre för att lyfta filmen lite till? Ja, jag känner nämligen att filmen är som bäst ungefär halvvägs in när historien börjar nystas upp mer och mer. Här känns det som att filmen bara kan bli bättre och bättre och bli riktigt kraftfull mot slutet. Riktigt så blir det inte. Den är rakt igenom bra även senare, men den där riktiga smällen mot magen känns inte riktigt. Kanske ska man bli tagen av den avslutande texten och siffrorna, men det fanns liksom andra sätt att få fram lite mer. Möjligtvis hade man kunnat visa mer av hur den katolska kyrkan försöker tysta ner det hela från deras sida, så att säga. Men allt som allt en gedigen film som tar en tillbaka till lite av den gamla skolan. Svag fyra som nosar på en rak fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.4

6 kommentarer:

  1. Mycket solid! Tyckte dock att McAdams inte fick så vansinnigt mycket att arbeta med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Instämmer, gillade den och kan tänka mig att den kommer växa lite till när jag ser om den i framtiden.

      Kan hålla med dig om McAdams. Kändes som hon hade mer att bjuda på, men fick inte materialet. Mark Ruffalo gillade jag annars mest.

      Radera
  2. Fruktansvärt bra film! Murvelfilmer (inte Marvelfilmer...haha) kan vara så satans blytungt fantastiska!
    Precis som denna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steffo: Ja, jag håller med dig. Gillar denna sortens filmer, helt klart.

      Hade hört mycket gott om den och visste då lite vad jag skulle förvänta mig. Den var klart bra och engagerande, men hoppades på ännu lite mer.

      Radera
  3. Precis som du skriver så saknar jag känslan av smäll i magen. För övrigt var filmen absolut bra på alla sätt och vis men kanske inte så...minnesvärd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Exakt, det var något som jag nog hade behövt känna med tanke på ämnet för att verkligen tycka att filmen gjorde sitt jobb. Men det är en film jag gärna ser om i framtiden.

      Radera