lördag 6 februari 2016

And Then There Were NoneTitel: And Then There Were None / ...och sen var ingen kvar
Genre: Mysterium/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1945
Regi: René Clair
I rollerna: Barry Fitzgerald, Walter Huston, Louis Hayward, Roland Young

Handling: Tio personer med olika bakgrund blir inbjudna till en ö av Mr. Owen som själv dock inte är närvarande. En efter en drabbas personerna av dödsfall. Men vem är mördaren? Filmatisering av Agatha Christies pjäs "Tio små negerpojkar".

Omdöme: På en liten båt befinner sig ett par främmande människor som är inbjudna till en ö av Mr. Owen. När de anländer till ön möts de av hjälpen som visar dem runt. När de alla sedan är samlade spelas ett meddelande upp som anklagar alla för att ha dödat. De inser snart att den mystiske Mr. Owen bjudit in dem för att döda dem en efter en.En efter en börjar de också dö under mystiska omständigheter. Vem är denna Mr. Owen och varför har ingen sett honom? Kan han vara en av gästerna? Vad är det som händer på ön som ingen kan ta sig bort från förrän båten kommer tillbaka efter helgen? Det blir tydligt att de som ännu är i livet måste misstänka allt och alla. Och vad de än gör måste de undvika att vara ensamma med någon annan...Inledningsvis när alla är samlade och börjar fundera på vad de gör där på ön så är det inte särskilt spännande. Inte för att det blir jättespännande längre fram, men det blir desto roligare att följa utvecklingen och se vart mysteriet ska ta oss. Det blir nämligen ett klart trevligt och mysigt litet mysterium efter det tredje dödsfallet eller så.Det finns flera småsköna karaktärer där de sista fem-sex överlevande blir roligast att följa. Här finns domaren (Barry Fitzgerald) som hela tiden har sina teorier. Doktorn (Walter Huston) som tillsammans med domaren tror sig kunna lista ut hur det ligger till. Mannen som utger sig för att vara någon annan (Louis Hayward) och verkar ta det hela med ro. Och så butlern (Richard Haydn) så klart som man alltid måste se upp för.Filmen får även gott om humor, även om det inte är en renodlad komedi. Det blir dock oundvikligt för de inblandade att inte misstänkta varandra och då göra allt för att inte vara ensamma. Även om jag gillar detta till stora delar tar den alltså ett tag att komma in i. Dessutom är slutet inte direkt minnesvärt, även om det inte heller är dåligt. Fördelen med en sån här film är att man försöker lista ut hur det ligger till, men man kan bara gissa precis som karaktärerna. Kul mysterium. Stark trea.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Slutet har alltid varit ett problem när man filmatiserat denna boken då man alltid fegat ur. Undantaget är en rysk version och denna tv-serie. I övrigt en av Christies bättre böcker.
  https://filmitch.wordpress.com/2016/01/06/and-then-there-were-none-2015-storbr/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Kände att det var helt rätt att se denna version. Såg att det finns en TV-serie också, men det var inget alternativ för egen del.

   Radera