tisdag 9 februari 2016

Blackhat - tankar efter andra tittenNär Michael Manns nya film Blackhat kom i början av 2015 gick jag givetvis och såg den på bio. Utan att veta något om vad folk tyckte ville jag skapa mig en egen uppfattning först innan jag kollade betyg och läste kommentarer.

Efter filmens slut kunde jag konstatera att filmen absolut inte var en av Manns bättre filmer, men jag var ändå nöjd. Filmen har dock blivit ganska ordentligt sågad på många håll av olika anledningar. Bl.a. för hur en hacker ska se ut och hur filmen visar upp hackervärlden med sitt kodningsspråk etc. Grejen är bara den att den inte visar upp en stereotyp av en hacker och hackerspråket som används har hyllats av de som kan sina grejer. Dock kan det bli lite tråkigt om man förväntar sig en actionfilm från början till slut. Dessutom är det i ärlighetens namn inte lätt att göra en film om hackers, speciellt om man försöker göra det realistiskt som här.

I och med denna omtitt nästan exakt ett år efter att jag såg den på bio kunde jag framförallt konstatera två saker. Mina tankar från första titten håller i sig. Filmen är något svagare under första halvan än under den andra när man kommer till Asien. Då kommer den igång mer och mer. Det andra jag kan konstatera är att filmen precis som Michael Manns tidigare film Miami Vice (2006) är underskattad och något missförstådd. Missförstådd på så vis att man kanske förväntat sig något annat. Det här är nämligen i mina ögon god underhållning och har mycket av det som gör varför jag har Michael Mann som en favoritregissör. För även när det inte är en klassfilm man bjuds på så är det bättre än mycket annat lättglömt där ute.

Eftersom jag gärna går efter IMDb-betyg så kan jag bara skaka på huvudet när jag ser att den i nuläget ligger på 5.4 i betyg. Den låg på 5.6 när jag skrev min text för ett år sen. Jag kan väl förstå att den inte ligger på ett toppbetyg, men något runt 6.5 till 7.0 hade varit ett mer fair betyg i mina ögon. Årets (2015 års) mest underskattade film? Jag tror det.

Vanligtvis skriver jag gärna ett Revisited-inlägg på en film jag redan skrivit om. Men då jag tycker likadant och delar ut samma betyg som när jag såg den första gången hänvisar jag istället till den texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar