fredag 19 februari 2016

Elser



Titel: Elser / 13 Minutes
Genre: Drama/Krig
Land: Tyskland
År: 2015
Regi: Oliver Hirschbiegel
I rollerna: Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaußner, Johann von Bülow

Handling: Andra världskriget har precis brutit ut och Tysklands förbundskansler Adolf Hitler står på toppen av tidens våg. Tillsammans med sina förtrogna Hermann Göring och Joseph Goebbels är han på väg till München för att fira årsdagen av ölhallskuppen. Där förbereder en man ett attentat för att ändra historiens gång: den antifascistiske snickaren Georg Elser.

Omdöme: Det mest kända attentatet mot Adolf Hitler filmatiserades väl i Valkyrie (2008) där Claus von Stauffenberg är med, planerar och utför attentatet. Här handlar det istället om ett tidigare attentat genomfört av Georg Elser. Elser tillfångatas och under förhöret som följer minns han tillbaka på vad som fick honom att ta till så drastiska handlingar.



Oliver Hirschbiegel är mest känd för en annan film om Hitler, nämligen klassfilmen Der Untergang (2004). I denna historia möter vi Elser (Christian Friedel) som utför ett attentat som dödar flera människor, men misslyckas med att döda Hitler. Han blir förhörd och torterad, vilket leder till att han berättar sin historia. Genom återblickar får man se hans hemby på landet, familjen och inte minst kvinnorna.



Till en början är "nutiden" när Elser först genomför attentatet och sedan förhörs och torteras intressantast. Tillbakablickarna ger inte så värst mycket och man sitter mest och väntar på att man hoppar tillbaka till förhöret. Sakta men säkert blir dock tillbakablickarna intressantare och formar den Elser som nu förhörs. Inte minst blir hans förhållande med den gifta Elsa (Katharina Schüttler) en återkommande tillbakablick i hans historia.



Även om detta är värt en titt så är det en film man inte minns mycket av i efterhand. Det finns ett par sekvenser där man hade kunnat skapa en tätare, nervigare stämning. Man blir helt enkelt inte tillräckligt engagerad i Elsers historia. Kanske hade det hela kunnat berättas på ett annat sätt för bättre effekt. Nu vet man ju tidigt hur det gick och även om det inte är huvudpoängen med filmen så är det tveklöst så att man hade kunnat ta vara på denna bit på ett bättre och mer minnesvärt sätt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar