torsdag 18 februari 2016

Mina favoritfilmer - 1968

Ett starkt år med två riktiga favoritfilmer i topp som jag sett flera gånger. Bra bredd också med några klassiker precis utanför listan som inte alls är dumma, men som får se sig slagna av lite bättre filmer. Många olika sorters filmer, vilket alltid är kul.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
2 Italien
1 Storbritannien


Uppdatering: The Odd Couple tar sig in på plats #8 samtidigt som plats #9 (Dom kallar oss mods) åker ur listan. 2/7-22


#10 Pretty Poison (Noel Black)



Dennis Pitt har suttit inspärrad på psyket sedan han var 15 år. Han lyckas rymma från sin övervakare och hamnar i en liten stad där han träffar studenten Sue Ann som tror att han är en hemlig agent.

Bortglömd liten film där Anthony Perkins spelar psykfall (vad annars?) i denna thriller där man även får sig gott om skratt.


#9 The Heart Is a Lonely Hunter (Robert Ellis Miller)



Den dövstumme Singer blir god vän med flickan Mick, en tonåring som bor i det hus där han hyr ett rum. Trots Singers handikapp får de vänskapen att fungera.

Ett klart överraskande drama där Alan Arkin och en ung Sondra Locke övertygar. Varm och fin film.


#8 The Odd Couple (Gene Saks)



Felix bryter upp med sin fru för att han är pedant. Hans bästa vän Oscar bestämmer sig för att låta honom flytta in i sin åttarumslägenhet i New York. Problemet är bara att Oscar är en riktig slarver. De två kompisarna är en hemsk kombination.

Radarparet Jack Lemmon och Walter Matthau i sin kanske mest minnesvärda film ihop där de går varandra på nerverna när den ene flyttar in hos den andre.


#7 Rosemary's Baby (Roman Polanski)



Det unga nygifta paret Rosemary och Guy flyttar in i en drömvåning i en av New Yorks mest fashionabla fastigheter. Rosemary upptäcker snart att hon är gravid samtidigt som hon börjar drömma märkliga drömmar, som ibland känns kusligt verkliga och hon börjar misstänka att hon är offer för en djävulsk komplott.

En klassisk Polanski och mittenfilmen i hans lägenhetstrilogi. Inte en superfavorit, men en bra klassiker som skapar gott om stämning.


#6 The Swimmer (Frank Perry)



Berättelsen om en medelålders man som under en varm sommardag bestämmer sig för att simma hem genom sina grannars swimmingpooler.

Bjuder på en drömlik historia där Burt Lancaster axlar huvudrollen i en klart annorlunda historia och film man sent glömmer.


#5 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick)



År 2001 - ett rymdäventyr är en nedräkning till imorgon, en karta till det mänskliga ödet, en strävan efter oändlighet. För att påbörja sin resa in i framtiden besöker Kubrick vår apliknande historia, och hoppar sedan framåt in i den koloniserade rymden och slänger bort astronaut Bowman till oexploaterade delar av rymden.

Före sin tid där man inte kan klaga på det visuella. Riktigt snygg film på alla sätt och vis. Dock något långsam och tyvärr med en alltför filosofisk avslutning som drar ner helheten lite grann.


#4 The Lion in Winter (Anthony Harvey)



År 1183. Henrik II:s tre söner vill alla ärva tronen och slåss om kungens gunst. Henrik beslutar sig för att bjuda in dem över en julhelg tillsammans med sin fru Eleanor och sedan utse sin arvtagare.

Klassiskt kostymdrama där Peter O'Toole och Katharine Hepburn spelar kung och drottning, medan unga Anthony Hopkins och Timothy Dalton ses som son respektive fransk kung. Genomgående gemytlig och underhållande med rapp dialog.


#3 Il grande silenzio / The Great Silence (Bruno Corbucci)



Silenzio är västerns hårdaste revolverman, stum sedan barndomen efter att ha blivit svårt skuren i halsen. Han får i uppdrag att jaga rätt på ett hänsynslöst gäng prisjägare anförda av Tigrero.

Bland de allra främsta inom genren italiensk spaghettivästern. Jean-Louis Trintignant är stencool som stum revolverman och Klaus Kinski är creepy som vanligt. Utspelas i vinterlandskap, är mörk och bjuder dessutom på stämningsfull musik av Ennio Morricone.


#2 Where Eagles Dare (Brian G. Hutton)



Under andra världskriget skickar britterna sju utvalda soldater till de tyska alperna för att rädda en amerikansk officer som sitter fängslad i Hitlers ointagliga örnnäste. Officern besitter hemlig och ytterst viktig information och får till varje pris inte hinna bli förhörd av tyskarna.

En av mina absolut största favoritfilmer som funkar i alla väder. Har gott om äventyr, mystik och action. Dessutom med en del humor, bra musik och mysigt vinterlandskap. Clint Eastwood och Richard Burton tillsammans är inte heller helt fel.


#1 Once Upon a Time in the West (Sergio Leone)



En mystisk främling med munspel slår sig ihop med en ökänd desperado för att skydda en vacker änka mot en hänsynslös lönnmördare som arbetar för järnvägen.

Det finns så mycket härligt med den här filmen som inte gör mycket fel. Strålande musik av Ennio Morricone, utsökt foto, flera bra karaktärer och prestationer, samt en story som inte går av för hackor. Mycket stämningsfull och känslosam. En film som verkligen har det mesta.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Adieu l'ami / Farewell Friend
Bullitt
Charly
Dom kallar oss mods
The Party
Planet of the Apes
Targets

---

Sämsta filmen: Death Laid an Egg

Hur vissa kan gilla denna giallo/thriller är en gåta. Inte minst som den bjuder på fruktansvärt plågsam musik (oljud i det här fallet).


Största besvikelsen: Night of the Living Dead

I mitt tycke den svagaste delen i trilogin. För händelsefattig och amatörmässig för min smak.

10 kommentarer:

  1. Bra lista, sett alla utom #4 och #8. Saknar ev. Vargtimmen (Bergman) och Faces (Cassavetes).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalle: Tack! Kan rekommendera båda du inte sett, särskilt The Lion in Winter som jag nyligen såg om. Underbar och rapp dialog i den.

      Faces har jag inte sett än (har ett par Cassavetes jag vill se), medan Vargtimmen inte gick hem hos mig. Hade jag inte valt Death Laid an Egg som sämsta film hade det blivit Vargtimmen.

      Radera
  2. Har bara sett 1,2,5 och 6. Av dem är 2001 klart bäst.

    6. The swimmer - kul manus och Burt är bra, typisk 3/5.

    5. 2001 - klassisk sci-fi som är en bubblare till min Topp 100-lista

    2. Örnnästet - härligt frejdig äventyrsfilm. Inte så högt produktionsvärde men charmig. 3/5

    1. Once upon a time in the west - hehe, denna förstår jag mig inte på alls med sin dubbade dialog och pretentiösa ljudeffekter pålagda i efterhand. Tyvärr den funkar inte. 2/5

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Tack för fyllig kommentar.

      The Swimmer tyckte jag hade mer än bara yta och det är en film jag tänkt på långt efter att ha sett den. Annorlunda.

      2001 är klassisk och mycket bra, men den sänks av slutet. Gillar den dock mer efter senaste titten.

      Örnnästet är en gammal favorit, men den håller än idag riktigt fint. Mycket trevligt krigsäventyr.

      Once Upon a Time in the West är ofrånkomligt en klassiker och i mina ögon en av de bästa filmerna jag sett. Det pålagda ljudet/dubbningen är givetvis ett minus, men det var så italienska filmer gjorde på den här tiden (och även senare). Det stör mig uppenbarligen inte lika mycket ;)

      Radera
  3. Här var det ju en hel del jag känner igen. Kul!

    Roligt att se The Swimmer och Dom kallar oss mods på listan. Däremot är jag inte lika förtjust i Rosemary's Baby och din etta. Inte dåliga filmer men inga favoriter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: 60-talet var ett intressant filmdecennium. Fast det är de flesta decennium ;)

      Rosemary's Baby är den jag gillar minst i trilogin, men fortfarande värd att vara med på listan tycker jag.

      Radera
  4. Hehe, av filmerna jag sett (7, 5, 2 och 1) är det bara no 1 som skulle ha en chans på en tio-i-topp-lista för min del. Ingen av de andra tre är några favoriter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Ok, men så länge ettan är med så förlåter jag dig ;)

      Radera
  5. Intressant år tar till mig en hel del tips. Gillar Rosemary och Once uopn a time. Kubrick är jag som bekant inte speciellt förtjust i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ja, ett klart intressant år med två femmor i topp, bara en sån sak.

      Radera