torsdag 4 februari 2016

Mina favoritfilmer - 1969

Inte något riktigt starkt filmår där man saknar en bra bredd. Topp tre är en bra trio, men det är lite svårt att få ihop tio filmer som förtjänar att vara med, vilket är ovanligt. På den ljusa sidan hittar man filmer från olika länder och även i flera olika genrer.

På topp tio återfinns filmer från:

5 USA
3 Storbritannien
1 Frankrike
1 Algeriet

Uppdatering: Anne of the Thousand Days tar sig in på plats #5. Samtidigt tas Femina ridens bort från listan. 20/12-19

Uppdatering: Cactus Flower tar sig upp från plats #10 till #6. 3/9-20

Uppdatering: Play Dirty tar sig in på plats #4. The Sicilian Clan tas bort från listan. Z flyttas även upp på plats #2 och byter plats med The Wild Bunch som flyttas ner till plats #3. 12/4-21


#10 Midnight Cowboy (John Schlesinger)



En bondgrabb flyttar från Texas till New York City för att försörja sig som gigolo på rika kvinnor. Det är dock inte lika enkelt som han tänkt sig. Istället kommer han i kontakt med en rörelsehindrad man, som lever ett ganska sjaskigt liv, och de båda männen utvecklar en djup vänskap.

Jon Voight och Dustin Hoffman är klart minnesvärda i det sunkiga New York där filmen utspelar sig. Ingen favorit, men trots allt en klassiker med fina prestationer.


#9 True Grit (Henry Hathaway)



Den märkligaste trio som någonsin spårat en mördare. En orädd, enögd sheriff, en "Texas Ranger" sugen på skottpengar och en ung flicka, knappt torr bakom öronen, som inte bryr sig om vad eller vilka de är, bara de kan bita ihop och göra sitt jobb.

Sköne John Wayne med ögonlapp bjuder på gott om humor i denna klassiska västern som fick en remake. Detta original är bättre.


#8 Army of Shadows (Jean-Pierre Melville)



Philippe Gerbier arresteras av den franska polisen som motståndsman till den tyska ockupationen. Det blir början på en historia som visar oss en sluten krets av ärrade motståndsmän som med litet stöd utifrån tar enorma personliga risker för sitt land.

Inte min favorit bland Melvilles filmer, men en som är mycket gedigen och gör mycket rätt. En film som kräver lite tålamod då den har ett något långsamt tempo, men utan att bli tråkig.


#7 Cactus Flower (Gene Saks)



Ungkarlen Julian tycker att hans liv är perfekt. För att slippa binda sig har han sagt till sin älskarinna att han är gift och har barn.

Trevlig, rolig och harmlös komedi där Walter Matthau, Ingrid Bergman och en ung Goldie Hawn (som vann en Oscar) syns. Bygger upp något mysigt med fina prestationer.


#6 Anne of the Thousand Days (Charles Jarrott)



Henrik VIII vill skilja sig från sin fru då hon inte kunnat föda honom en son för att kunna gifta sig med den yngre Anne Boleyn.

Brittiskt kostymdrama som bjuder på en del intriger och bra prestationer. En kvalitetsproduktion från början till slut.


#5 On Her Majesty's Secret Service (Peter R. Hunt)



James Bond fortsätter sin jakt på Spectres ledare, Ernst Stavro Blofeld, och han är till och med beredd att begära avsked från underrättelsetjänsten om han inte får fullfölja sitt uppdrag. Den här gången dyker Blofeld upp i de schweiziska alperna, dit kvinnor från hela världen rest för att bli behandlade...

En Bond-film som växer med tiden. Inte perfekt (bl.a. stör många av skidsekvenserna där Bond filmats i studio), men här finns mycket att gilla. Man bjuds även på en bra och stark avslutning.


#4 Play Dirty (André De Toth)



Under andra världskriget får en brittisk armékapten order om att föra en grupp brottslingar och desertörer in i norra Afrika för att förstöra en av fiendens oljedepåer. Det största problemet för kaptenen blir dock att skaffa sig gruppens respekt.

Underskattad brittisk krigsfilm och något i stil med The Dirty Dozen. Michael Caine och de övriga får det hett om öronen i den Nordafrikanska öknen.


#3 The Wild Bunch (Sam Peckinpah)



Ett gäng laglösa och deras vilda framfart i Mexiko och Texas i vilda västern-erans slutskede. De jagas av amerikanska prisjägare som släppts fria enbart för detta jobb, och hamnar i ett eget krig i Mexiko.

En sak ska man ha klart för sig med denna Sam Peckinpah-västern, och det är att man bjuds på gott om slow motion och härlig action. Tyvärr är den lite seg emellanåt, men fortfarande en klassisk västern.


#2 Z (Costa-Gavras)



En vänsterradikal partiledare mördas efter att ha givit ett offentligt tal. En utredning inleds för att motbevisa anklagelser om en poliskonspiration, men ju längre utredningen når desto mer misstänkt verkar det.

Denna Oscarsvinnare för Bästa utländska film är en bra och stabil politisk thriller av en regissör som gjorde sig känd med den här typen av filmer.


#1 Butch Cassidy and the Sundance Kid (George Roy Hill)



En historia om de legendariska bankrånarna Butch Cassidy och Sundance Kid, och deras flykt undan rättvisan som tar dem ända till Bolivia.

En bra klassiker på alla sätt och vis där Paul Newman och Robert Redford står för en stor del av filmens framgång. Finns egentligen inte så många svagheter med den, där främst skådespelet och personkemin verkligen är på topp.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Femina ridens
The Italian Job
Journey to the Far Side of the Sun
La piscine
The Sicilian Clan
Svetáci
That Cold Day in the Park

---

Sämsta filmen: The Appointment

Gillar vanligtvis Sidney Lumets filmer, men detta var ett riktigt sömnpiller och bottennapp.


Största besvikelsen: Topaz

Inte bara en besvikelse för att det är Hitchcock utan även en svag film.

6 kommentarer:

  1. Har bara sett 1,2 och 4. Trodde 4 skulle komma högre upp på din lista. 1 och 2 är ok men inga höjdarfilmer i min bok. 1 > 2 dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Jag har förvisso endast sett 3 (Z) en gång så där skulle det behövas en omtitt.

      Nej, ett riktigt toppenår var det inte, men några klassiker dyker trots allt upp även om det inte är några personliga superfavoriter.

      Radera
  2. Har bara sett 7 och 5 och 5 var inte alls i min smak. Men visst ser affischen till 3 ut som ett paket Zoegas? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Just det, det var du som inte gillade Army of Shadows, trist. Kan dock förstå att alla inte faller för den.

      Haha, ja det har du rätt i.

      Radera
    2. Håller med om topp 3, om jag får byta ut The Wild Bunch mot Kes (Loach). Har fortfarande inte sett Skuggornas armé, som jag tror att jag kommer gilla.

      Radera
    3. Kalle: Har själv inte sett Kes så det ska bli intressant att se om den kan slå sig in på listan en vacker dag.

      Radera