måndag 8 februari 2016

Someone Behind the DoorTitel: Quelqu'un derrière la porte / Someone Behind the Door / Manipulerad / Mördare bakom dörren
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: Frankrike
År: 1971
Regi: Nicolas Gessner
I rollerna: Anthony Perkins, Charles Bronson, Jill Ireland, Henri Garcin

Handling: En man hittas mitt ute på en väg och tas in till sjukhuset. Mannen lider av minnesförlust och behandlas av Dr. Jeffries som tar med honom hem för observation. Där visar det sig att läkaren har planer för mannen som även involverar läkarens fru och hennes älskare.

Omdöme: Ännu en sunkig Bronson-film? Inte riktigt. Visst är det inte någon av hans bättre och absolut inte en av hans mer kända filmer. Men det betyder inte att det inte kan finnas något av värde här. Till en början kändes det som att det skulle kunna bli en typiskt sunkig brittisk produktion från 70-talet (i det här fallet är det en fransk produktion som utspelar sig på den brittiska kusten). Skönt nog hittar man dock rätt när man anländer till läkarens hus där större delen av filmen sen utspelas.Detta är i stort sett ett kammarspel där Anthony Perkins och Charles Bronson ställs öga mot öga. Perkins som Dr. Jeffries, Bronson som främlingen som lider av minnesförlust. Dr. Jeffries upptäcker inte bara att mannen lider av minnesförlust, utan även att han kan ha dödat en kvinna på stranden i närheten av platsen där han hittades. Dr. Jeffries är vänlig nog att ta hand om mannen, men visar sig ha en plan för honom.Det är en historia man helst inte ska veta så mycket om, vilket jag inte heller gjorde. Dessutom förväntade jag mig en klart sämre film då den inte fått direkt bra kritik. Med låga förväntningar och två sköna skådespelare i huvudrollerna blev det här en helt ok filmstund.Även om jag alltid gillar Charles Bronson och han i princip på egen hand höjer filmerna med sin närvaro, så är det faktiskt Anthony Perkins som är bäst här. Som den lurige läkaren passar han perfekt efter sina roller som inte helt stabil i t.ex. Psycho (1960) och Pretty Poison (1968). Han må verka mer stabil här, men har en djävulsk plan utstuderad.Bronson, ja han är mer rolig än något annat här. En prestation som är något ovanlig för honom då han oftast spelade starka och iskalla karaktärer. Här spelar han en osäker man som styrs av läkaren. Han är en ganska svag individ, men potentiellt livsfarlig. Det blir faktiskt småroligt mest hela tiden när Bronson med sitt träiga skådespeleri inte direkt övertygar. Fast det funkar det också. Han är ursäktad den gode Bronson, särskilt som Perkins är skön och filmen bjuder på en rätt så tillfredsställande historia.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar