torsdag 11 februari 2016

The Time Machine



Titel: The Time Machine / Tidsmaskinen
Genre: Äventyr/Sci-Fi/Romantik
Land: USA
År: 1960
Regi: George Pal
I rollerna: Rod Taylor, Yvette Mimieux, Alan Young, Tom Helmore

Handling: En engelsman i slutet av 1800-talet har skapat en tidsmaskin gör att han kan åka in i framtiden. Där finner han att mänskligheten blivit uppdelad i två raser.

Omdöme: Det är sista dagen för året, ja århundradet. Det är nämligen den 31:a december 1899 när vetenskapsmannen H. George Wells (Rod Taylor) samlat tre av sina vänner för att visa dem sitt nya experiment - en tidsmaskin i miniatyr. Experimentet går bra. Miniatyrtidsmaskinen försvinner från bordet och de tre vännerna är småimponerade, men inte helt övertygade. Tänk om det bara är ett magitrick?



Efter att vännerna gått går George till sin verkstad/sitt laboratorium. Där visar det sig att han har en likadan maskin som miniatyren han just fått att försvinna, fast i full storlek. Han ödslar ingen tid. Han är fast besluten att ge sig in i framtiden och utforska. Till en början testar han bara att färdas ett par minuter in i framtiden, men snart går dagar, år och årtionden. Vågar han åka flera tusen år i tiden?



Detta är en klassiker, speciellt upplägget som jag gillar. Det blir också trevligt att följa George när han från sin tidsmaskin ser hur världen förändras mitt framför ögonen på honom. En kul detalj är modebutiken utanför fönstret. Modedockan i fönstret visar hur modet förändras genom åren. George går igenom första och andra världskriget. Han undrar vart världen är på väg.



Eftersom filmen är från 1960 tänkte jag att han skulle åka fram till år 1959 eller 1960 (från 1899). Men istället kommer han till 1966, alltså några år in i framtiden sett till när filmen är gjord. Där upptäcker han dock att framtiden inte är positiv. Världen har inte lärt sig och är i ett nytt krig. Denna gång med mer avancerad teknologi. Nej, han beslutar sig för att ge sig ut på ett riktigt äventyr flera tusen år in i framtiden.



Tyvärr är det här, efter runt halva filmen som det hela tappar ordentligt. Civilisationen är ett gäng unga, känslolösa och smått lobotomerade idioter som verkar hjärntvättade - alltså inte långt ifrån hur det börjar se ut redan idag bland unga. Denna framtid blir en besvikelse. Det är studiokänsla, det finns monster (Morlocks) och det finns inte mycket att ta med sig i ärlighetens namn. Iofs finns här några roliga idéer, men de dribblas bort. Mot slutet känns det lite som Planet of the Apes (1968).



Det är synd att andra halvan inte kunde spinna vidare på det som första halvan hade byggt upp. Nu var det inte strålande innan den avslutande delen, men det var åtminstone intressant och smått fascinerande. Då tycker jag utan tvekan att tidsresefilmen Time After Time (1979) är att föredra och gör något klart bättre med samma upplägg. Då handlar det också om H.G. Wells som beger sig in i framtiden med sin tidsmaskin, men där förföljer han den ökände seriemördaren Jack the Ripper...





3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.6

4 kommentarer:

  1. Så filmen borde ha frångått Wells upplägg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Uppenbarligen borde den det, ja. Fast det största problemet är att det är lite för taffligt gjort. Andra halvan av filmen håller inte. Delvis storyns fel, delvis studiokänslan.

      Radera
  2. Gillar den här filmen och boken som är mörkare.
    En liten rättelse: Sista dagen på århundradet är 31/12 1900. Det är ett allmänt missförstånd det där med att decennierna/sekel och årtusenden avslutas med en 9:a.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Kan tänka mig att boken funkar klart bättre när man själv kan föreställa sig framtiden som den beskrivs. Här lyckas man inte något vidare med andra halvan av filmen.

      Radera