torsdag 17 mars 2016

Against the WallTitel: Against the Wall / Attica - helvetets murar
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: John Frankenheimer
I rollerna: Kyle MacLachlan, Samuel L. Jackson, Clarence Williams III, Frederic Forrest, Anne Heche, Harry Dean Stanton, Danny Trejo

Handling: En historia baserad på upproret som fångarna hade i Atticafängelset 1971 där de tog fångvakterna till fånga och tog över fängelset.

Omdöme: Michael Smith (Kyle MacLachlan) behöver ett nytt jobb när hans fru Sharon (Anne Heche) väntar parets första barn. Hans farbror jobbar som fångvakt på Atticafängelset och eftersom Michaels far Hal (Harry Dean Stanton) själv var en uppskattad fångvakt innan han gick i pension, får Michael jobb. Han kastas per omgående in i hetluften utan någon som helst utbildning.Bara några dagar efter att Michael börjat sitt nya jobb uppstår en ohållbar situation i fängelset. Fångarna har fått nog av att bli vad de tycker illa behandlade och gör uppror. De två ledarna för det blodiga upproret blir Jamaal (Samuel L. Jackson) och Chaka (Clarence Williams III). På andra sidan försöker vaktchefen Weisbad (Frederic Forrest) få ordning på situationen och tänker inte vika ner sig, trots att de är starkt övermannade av fångarna. Vakterna har vapen att tillgå, men får order från högre ort att avvakta då man vill förhandla med fångarna.Det första man måste säga är att samtliga skådespelare gör bra ifrån sig. John Frankenheimer har verkligen valt rätt skådespelare för rollerna. Clarence Williams III är utmärkt och riktigt elak som den blodtörstige Chaka. Samuel L. Jackson är långt ifrån sin coola karaktär han spelade samma år i Pulp Fiction (1994), men är definitivt bra och blev även Golden Globe-nominerad för denna roll. Sen får man inte glömma Frederic Forrest som den hårde och elake vaktchefen Weisbad. Han är som klippt och skuren för rollen och imponerar inte minst när han går igenom reglerna med de nyanlända fångarna i en lång scen som spelades in i en enda tagning.Detta är en stark, välspelad och klart engagerande fängelsefilm baserad på verkliga händelser. Den fångar ens intresse tidigt när man börjar följa Michael Smith på sitt nya jobb. Kyle MacLachlan är förresten även han duktig i huvudrollen. Det är inte särskilt svårt att förstå att Frankenheimer vann en Emmy för denna TV-film. Det känns absolut inte som en TV-film och kvalitén är klart proffsig rakt igenom. Dessutom lägger man inte fingrarna emellan då den är ganska grafisk med våldet, nästan dokumentärt. Stark trea till svag fyra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar