tisdag 29 mars 2016

Before SunsetTitel: Before Sunset / Bara en dag
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 2004
Regi: Richard Linklater
I rollerna: Julie Delpy, Ethan Hawke, Vernon Dobtcheff, Diabolo

Handling: Det har gått nio år sedan Jesse och Celine träffades en lång och romantisk natt i Wien för att sedan skiljas åt igen. Nu möts de igen i Paris och spenderar en dag tillsammans.

Omdöme: Jesse (Ethan Hawke) är på bokturné i Europa med sin nya bok och sista stoppet är Paris. Han ska ta flyget hem till USA samma kväll. Det är nio år sen den där dagen då han träffade Celine (Julie Delpy). Nu möts de igen. Hon kommer till bokaffären där Jesse intervjuas och signerar böcker. Han har några timmar på sig innan han måste ta sig till flygplatsen. Under de timmarna spenderar de tiden tillsammans för att prata om gamla minnen och vart livet tagit dem under de nio år som gått.Skådeplatsen är Paris och våra två huvudpersoner tar sig till ett kafé, promenerar längs Paris gator, tar turistbåt längs kanalen, blir skjutsade av chauffören som ska ta honom till flygplatsen och spenderar lite tid i Celines lägenhet. Det hela känns som det utspelar sig i realtid, vilket det också gör. Vi får följa paret från bokaffären till lägenheten under knappt 80 minuter. Man får till ett bra flyt och även om det inledningsvis i bokaffären känns något krystat så är resten av historien mestadels naturlig.En sak som slår mig med denna andra del är att det är långt ifrån en lika romantisk film som Before Sunrise (1995) var. Denna har en lite annorlunda, mer vuxen ton. Det är givetvis helt rätt med tanke på att det gått nio år och de befinner sig i en helt annan situation än första gången de träffades. På sätt och vis kan jag tycka att det inte känns helt naturligt när de först träffas här. De pratar om jobb och annat ytligt istället för att prata om det viktiga. Men de kommer till det så småningom när de fått ventilera lite.Även om jag inte tycker denna andra del kommer upp på samma nivå som den första så är det skönt att man inte försöker göra exakt samma typ av film i en ny stad. Tycker även det är intressant att Julie Delpy är den som övertygar mer här då jag tyckte Ethan Hawke gjorde det i den första filmen. Men båda är klart bra och funkar bra tillsammans. Däremot finner jag inte slutet på denna film vara lika tillfredsställande som i den första filmen. Det slutar lite tvärt. Men det är en bra mittdel i trilogin innan Before Midnight (2013) kom ytterligare nio år efter denna. Alla tre är bra, men denna är nog den svagaste om man ska välja en.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.0

4 kommentarer:

 1. Jag anser att detta är den starkaste delen av trilogin. Har sett filmerna en gång vardera men det är kanske dags att se om dem snart...

  Personligen älskade jag hela denna film, inklusive inledningen som du känner krystad. Jag kommer ihåg det som att det var helt förväntat eftersom de inte setts på nio år.

  Slutscenen är helt fantastisk och den gör hela filmen. Ett av de bästa filmslut jag känner till, alla kategorier. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Vet att det är många som håller denna andra del högt/högst, men jag får inte den där känslan jag vill ha.

   Radera
 2. Håller med Henke här att detta är den bästa filmen men jag gillar ettan mer då den sätter sig i magtrakten. Håller även med Henke om slutet som är mycket bra. Min fru rasade dock men som tur hade trean kommit ut då bio :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Vi är överens om att det är en bra uppföljare, även om jag alltid ansett att denna andra del är något överskattad :)

   Radera