fredag 4 mars 2016

Busting



Titel: Busting / Blås på, kompis!
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA
År: 1974
Regi: Peter Hyams
I rollerna: Elliott Gould, Robert Blake, Allen Garfield, Antonio Fargas

Handling: Michael Keneely och Patrick Farrel är två snutar som arbetar med att röja upp bland bögklubbarna, bordellerna och hororna. De börjar ta sig vatten över huvudet när de bestämmer sig för att ge sig efter gangstern Rizzo som kontroller sexhandeln.

Omdöme: Detta är en på många sätt typiskt sunkig 70-tals snutfilm, eller buddy cop-film. Det spenderas mycket tid på diverse sexklubbar, det bjuds på en del naket, sunkig 70-tals musik spelas, radarparet följer inte order, en sliskig huvudskurk har mutat allt och alla. Till det får man så klart ett par skottväxlingar och en biljakt med ambulanser (!).



För regin står Peter Hyams som senare gjorde ett par sevärda filmer som Capricorn One (1978), Outland (1981), The Star Chamber (1983) och Running Scared (1986), som förresten är en annan skön buddy cop-film med Billy Crystal och Gregory Hines som radarpar.



Elliott Gould och Robert Blake är Michael Keneely och Patrick Farrel, två snutar som jobbar på sedlighetsroteln i Los Angeles. Efter att ha satt dit en tandläkare som vid ett flertal tillfällen köpt sex av den lyxprostituerade Jackie, griper de även Jackie. Men hon visar sig vara representerad av en känd advokat som ofta jobbar med välkända gangstrar. En av dem är Rizzo (Allen Garfield) som äger flera sexklubbar och handlar med droger. När de märker att bevismaterial försvinner, bestämmer sig Keneely och Farrel för att sätta dit Rizzo en gång för alla, med alla medel som krävs.



Att det här skulle vara någon av de bättre filmerna i genren är svårt att påstå. Däremot fångar den tidsperioden väl och gör ett bra jobb med att visa upp det otacksamma polisarbetet på den här tiden. Det är långa arbetspass på obekväma tider och på platser där man helst inte vill vistas. Dessutom är det ett yrke som inte alltid ger resultat, särskilt då samhället är korrupt och de med pengar kan köpa sig frihet.



Keneely och Farrel får nog. De kör sitt race och bryr sig inte så mycket om konsekvenserna, trots att de är ganska ensamma om att försöka rensa upp. Det måste sägas att Elliott Gould är klart bra och klär (nåja) i sin valrossmustasch. Han och Robert Blake är ett sådant radarpar som man sett i diverse tv-serier och andra filmer som handlar om denna typ av poliser. Detta är dock äkta vara, inte de tillgjorda och påklistrade utseendena som t.ex. Will Ferrell eller Ben Stiller försöker sig på i modernare filmer som försöker återskapa eran.



Det bör även sägas att skurkarna i filmen är klart sköna. De som sticker ut mest är Rizzos medhjälpare i solglasögon som vägrar att bli tillfångatagen och skjuter sig fri när det behövs. Och så klart Rizzo själv, spelad av Allen Garfield som jag tycker påminner en del om sköne Dennis Franz med sin kaxiga och självsäkra stil. Fast alla är så där skönt sliskiga och passande som man vill ha det.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar