fredag 18 mars 2016

Dead BangTitel: Dead Bang
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: John Frankenheimer
I rollerna: Don Johnson, Penelope Ann Miller, William Forsythe, Bob Balaban

Handling: Mordutredaren Jerry Beck har svårt att hitta den rätta julstämningen. Hans fru har lämnat honom med parets två barn och en poliskollega blir mördad bara dagarna före jul. Beck får ta hand om fallet och spåren leder till en grupp vit makt-extremister.

Omdöme: Detta var en film jag länge haft ögonen på, men inte riktigt trott på. Don Johnson hade ju framgång med TV-serien Miami Vice där han spelade polisen Sonny Crockett. Här spelar han åter en polis, i det här fallet Los Angeles-baserade mordutredaren Jerry Beck. Han är en polis på dekis vars familj lämnat honom och han har börjat ta till flaskan lite för ofta. Han är varken trevlig mot sin omgivning eller mot sig själv.När han dagarna runt jul kallas till en mordplats där någon rånat en affär och lämnat två lik efter sig, måste Beck skärpa sig. En poliskollega är bland de döda och det blir ett fall som kommer ta på krafterna. Så småningom får han sällskap av FBI-agenten Kressler (William Forsythe) som han inte alls kommer överens med. Spåren pekar mot en man som nyligen avtjänat ett fängelsestraff för väpnat rån. När det visar sig att han tillhör en grupp vit makt-extremister, förstår Beck att det hela är större än man först befarat.En sak som är intressant att notera är att det hela är baserat på en historia av och om den riktige mordutredaren Jerry Beck. Om det hela är baserat på ett riktigt fall eller ett ihopplock alternativt en massa påhittade saker låter jag vara osagt. Det blir dock till en klart habil film som på många sätt är en typisk polisfilm. Det är trots allt alltid intressant när någon i branschen varit med och skrivit historien, som t.ex. den franska polisfilmen 36 Quai des Orfèvres (2004) som både skrevs och regisserades av en f.d. polis (Olivier Marchal).Detta är en film som börjar klart lovande med dubbelmordet som sker inne i en affär och utanför på gatan. Det hela eskalerar sen när Beck konfronterar gruppen och hamnar i skottväxlingar. Gruppen har uppenbarligen tillgång till mycket vapen och kontakt med andra som har större planer. Vad som börjar som ett relativt vanligt polismord övergår till att bli en intensiv jakt som sträcker sig över flera delstater.Är det något som inte riktigt funkar så är det FBI-agenten och hans något konstiga och oseriösa inblandning. Det känns som FBI skulle skicka mer än en man på denna utredning, speciellt när det visar sig vara mer än en man som eftersöks. Å andra sidan ger det tittaren en del att fundera på. Man kan nämligen inte vara säker på FBI-agentens agenda och kan på så vis förstå Becks samarbetssvårigheter med honom. Helt ok action/thriller som funkar för stunden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.1

4 kommentarer:

 1. Detta är en film som gått mig helt förbi, men Don Johnson är ju alltid bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Kommer alltid att förknippa Don Johnson med "Miami Vice" där han funkade bra. Som filmskådis fick han aldrig någon vidare karriär och här må han inte vara strålande, men filmen är fullt duglig.

   Radera
 2. Har sett filmen men minns bara spyscenen i början sedan är det blankt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Haha, fast det är inte så konstigt att du kommer ihåg just den scenen. Inte varje dag man ser något sånt, speciellt inte när man inte förväntar sig det som här.

   Radera