måndag 21 mars 2016

Efter en vecka med John FrankenheimerTill en början var jag inte alls säker på om jag gjorde rätt val i att ta mig an sju tidigare osedda John Frankenheimer-filmer, speciellt som några av de första inte visade sig vara direkt bra. Men även de svagaste filmerna hade en del att ta med sig och bjöd på både underhållning, action och en del humor.


Här följer ett par iakttagelser som gjorts under veckan som gått.


* Han gillade att samarbeta med samma skådespelare åtminstone två gånger. Några exempel (bland de sju filmerna som sågs):

Harry Dean Stanton - The Fourth War och Against the Wall
Clarence Williams III - Against the Wall och George Wallace
Gary Sinise - George Wallace, Reindeer Games och Path to War


* Liknande scener dyker upp i två olika filmer. Tänker inte minst på scenerna som utspelar sig på frusna sjöar i The Fourth War respektive i Reindeer Games.


* Han älskade att filma två skådespelare i samma scen där den ena är nära kameran och den andra är i bakgrunden, men båda är i fokus. Detta fann jag som en delikatess som aldrig användes för mycket plus att det alltid var snyggt gjort.


Frankenheimer blev en riktigt skicklig TV-films regissör. Nu låter det som ett nedköp, men mycket av det han gjorde hyllades då och gör det än idag. På många sätt tror jag att han var ledande i att få fler etablerade regissörer att göra TV-filmer och serier. Kvalitén i de TV-filmer jag sett i temat håller riktigt hög klass och hade som vanliga biofilmer inte kunnat göras bättre.

Med rätt manus var han en engagerad och mycket skicklig regissör som fick ut det mesta ur sina skådespelare, och som även blev omtyckt av flera av de som jobbade med honom, inte minst Gary Sinise och Angelina Jolie.

Hans favoritperiod var utan tvekan 1960-talet. Han gjorde inte bara sina bästa filmer på 60-talet, utan även några av de främsta TV-filmerna han gjorde utspelade sig runt 60-talet som han kände till så väl. Han var bl.a. den som skjutsade sin gode vän senator Bobby Kennedy till hotellet där han senare blev skjuten till döds efter att ha hållit ett tal. Så hans inblick i och intresse för denna period kom väl till användning som filmmakare.


Läs mer om filmerna jag skrivit om av John Frankenheimer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar