fredag 25 mars 2016

HousesitterTitel: Housesitter / Snyltgästen
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1992
Regi: Frank Oz
I rollerna: Steve Martin, Goldie Hawn, Dana Delany, Peter MacNicol

Handling: Arkitekten Newton Davies förälskar sig i sin barndomsvän Becky och bygger ett drömhus åt dem, men hon tackar nej när han friar. Tre månader senare träffar Davis den vackra servitrisen Gwen som arbetar på en ungersk restaurang. Han berättar om alla sina problem för henne. När Davis lämnar stan flyttar Gwen in i det stora huset och har snart övertygat grannar och andra om att det är hon som är Davis fru.

Omdöme: Det är något mysigt med en Steve Martin-film. Filmerna behöver inte alltid vara de bästa man sett, men de funkar (oftast) som god underhållning, bjuder på en del skratt och även värme. I det här fallet får man se Goldie Hawn paras ihop med Steve Martin. Hon hade ju stor framgång med sina komedier på 70- och 80-talet (inte minst flera av "Tjejen som..."-filmerna).Martin spelar arkitekten Newton Davis som designat och byggt ett drömhus i sin pittoreska födelsestad. Men när han får nej av sin barndomskärlek Becky (Dana Delany) efter att ha friat till henne, står huset tomt i ett par månader. Ända tills Gwen (Goldie Hawn) flyttar in, utan hans vetskap. Hon är en kvinna han träffat på en restaurang när han varit ute och firat med sina kollegor. Gwen visar sig vara en äventyrslysten kvinna som är lite av ett geni vad gäller att hitta på historier om sig själv och människor runt sig, inklusive Davis.Sett till helheten är det en relativt harmlös liten komedi. Den bjuder dock på tillräckligt för att underhålla för stunden där man bjuds på en del skratt när Steve Martin och Goldie Hawn drar igång. Båda är bra och komfortabla i sina roller. Man märker att de är veteraner i denna sorts film. Regissören Frank Oz gjorde ett par år tidigare den klassiska komedin Dirty Rotten Scoundrels (1988) med Steve Martin. Detta är inte av samma klass, men vissa likheter finns trots allt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.0

4 kommentarer:

 1. Är det första gången du ser filmen? Kul att tu gav den chansen i alla fall. Det är en favorit och en guilty pleasure för mig med sin underbara och varma humor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag var ganska säker på att jag hade sett den, men när jag såg den nu kände jag inte igen något. Tror dock jag kan ha sett delar av den någon gång för länge sen.

   Jo, men filmer med Steve Martin ser jag gärna, och Goldie Hawn är inte heller helt fel.

   Det var efter att du hade med den på din 1992-lista som jag blev sugen att se den.

   Radera
  2. Bra val där! Och du hade ju inte tråkigt i alla fall, även om du inte gav den så högt betyg... som den förtjänar ;-) ;-)

   Radera
  3. Henke: Ja, jag plockade faktiskt ut en fyra-fem filmer från 1992 från de olika listorna. Till slut blev det denna och Singles som sågs, även det en av dina filmer.

   Radera