På topp tio återfinns filmer från:
4 USA
3 Storbritannien
2 Tjeckoslovakien
1 Italien
#10 Mirage (Edward Dmytryk)


En man i New York lider av minnesförlust. David Stillwell har svårt att få tillbaka minnet innan de som är ute efter att döda honom lyckas. Vem är han, vilka är dem och varför omges han av mord?
En mycket trevlig premiss som lika gärna hade kunnat vara regisserad av Alfred Hitchcock. Snygga twists och med en som vanligt sevärd Gregory Peck i huvudrollen.
#9 Obchod na korze / The Shop on Main Street (Ján Kadár)


En slovakisk snickare slits mellan girighet och skuldkänslor när nazisterna utser honom till "arisk kontrollant" av en liten affär som drivs av en judisk änka.
Sägs ha inspirerat Spielberg till att göra Schindler's List. Ett starkt drama som vann Oscarn för bästa utländska film.
#8 Doctor Zhivago (David Lean)


Detta drama ger ett porträtt av ett skakande människoöde mitt under den ryska revolutionen. Kring läkaren, äkta mannen, älskaren och poeten Zhivagos liv, slår historiens ofrånkomliga vingslag vilket tvingar honom och hans närmaste att försöka anpassa sig till den nya tiden.
Stor klassiker som är en fröjd för ögat och för sinnena. Kanske ingen jättefavorit, men det är ofrånkomligt att det är en klassiker värd namnet.
#7 The Bedford Incident (James B. Harris)


En diktatorisk kapten på ett amerikanskt jaktfartyg jagar en rysk ubåt i Arktis. Samtidigt anländer en krigsreporter och fartygets nye läkare, något som kaptenen inte är särskilt förtjust över.
Favoriten Richard Widmark får tampas med Sidney Poitier i denna smått underskattade film med ett klart minnesvärt slut.
#6 Lásky jedné plavovlásky / The Loves of a Blonde (Milos Forman)


En fabriksarbeterska spenderar en natt med en barpianist och när han inte hör av sig, bestämmer hon sig för att åka till Prag och leta reda på honom.
Min favorit bland Milos Formans tidiga filmer innan han kom till Hollywood. Varm, rolig och med en hel del att ta med sig.
#5 Von Ryan's Express (Mark Robson)


Ryan är en amerikansk krigsfånge, som under andra världskriget leder sina medfångar på en farlig flykt från nazi-okuperade Italien mot det neutrala Schweiz. Allt går dock inte enligt planerna...
Ett riktigt trevligt krigsdrama, fånglägerfilm och äventyr i ett. Frank Sinatra i en av sina bästa roller och en film som har en stark och minnesvärd avslutning i alperna.
#4 The Collector (William Wyler)


Freddie Clegg kidnappar Miranda Gray som han är besatt utav, och håller henne fången i källaren. Bara för att ha henne där och försöka få henne att älska honom...
En riktig pärla från storregissören William Wyler som bjuder på tät stämning och en djävulsk plan iscensatt av en härlig Terence Stamp i huvudrollen. Det minnesvärda slutet höjer även en del.
#3 Repulsion (Roman Polanski)


Carol lämnas ensam i sin och sin systers lägenhet när systern reser bort ett par dagar. Carol isolerar sig i lägenheten och hennes paranoida sinne och rädsla för män och deras sexualitet ger henne hallucinationer som skickar henne djupare och djupare in i vansinnet.
Fin, tidig Polanski som utgör den första delen i lägenhetstrilogin. Inleder som ett rent drama, men övergår till att bli alltmer psykologiskt laddad.
#2 The Ipcress File (Sidney J. Furie)


Den f.d. sergeanten Harry Palmer arbetar inom den brittiska underrättelsetjänsten. Han undersöker försvinnandet av några forskare och deras topphemliga dokument. Under utredningens gång dyker det upp ett band med ordet 'Ipcress' på som kommer visa sig vara betydande för att kunna lösa fallet.
En riktigt bra konkurrent till James Bond där Michael Caine är Harry Palmer. På många sätt lyckas den bättre än de flesta Bond-filmerna, trots att det hela endast utspelar sig "på hemmaplan" i England. Strålande musik av John Barry, som ju även gjorde Bond-musiken på den här tiden.
#1 For a Few Dollars More (Sergio Leone)


Den snabbskjutande prisjägaren som oftast kallas 'Mannen utan namn' är tillbaka. Här slår han sig ihop med f.d. sydstatsöversten Mortimer för att ringa in skurken El Indio och dennes gäng, samt ett kassaskåp fyllt med dollars.
Den andra delen i dollartrilogin är också den näst bästa. Sprudlar med skaparglädje i såväl regin som musiken, och så klart Clint Eastwood i huvudrollen. Finns gott om härligheter här som gör den till en film att återvända till.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
Bunny Lake Is Missing
The Cincinnati Kid
Compartiment tueurs
The Great Race
The Hill
King Rat
Morituri
The Sound of Music
Thunderball
The War Lord
---
Sämsta filmen: La decima vittima
Ett bra upplägg, men där man dribblar bort sig genom att göra det hela för komiskt och flummigt.
Största besvikelsen: The Flight of the Phoenix
Klassiskt äventyr, men som tyvärr visar sig vara ganska tråkigt och utan spets.
Bra etta där! Repulsion gick däremot inte alls hem hos mig, ser hellre om Sound of Music femton gånger ;)
SvaraRaderaSofia: Ja, ettan (For a Few Dollars More) tycker jag sticker ut lite mer än de övriga.
RaderaRepulsion har jag sett en två-tre gånger och tycker den allt går att se om, men den är helt klart psykiskt påfrestande. Lite skillnade mot The Sound of Music så klart :) Fast den har jag bara sett en gång. Ser gärna om den någon gång då det är en av få musikaler jag gillat.
Mirage, The Lovers of a Blonde, The Collector och The Ipcress File lockar mig särskilt. Särskilt The Collector verkar ha ett mycket intressant koncept! Förstås finns det risk att ett sådant blir smörigt och sentimentalt, men låter defintivt som psykologiskt rafflande i rätt händer. Har det kommit en remake på denna, typ på tidigt 90-tal när sensuell besatthet var het? Ringer någon klocka. Kan tänka mig att De Palma skulle kunna krama ur något kul ur ett sånt här upplägg.
SvaraRaderaDet är två jag sett här. Repulsion älskar jag. Just min typ av psykologiskt påfrestande film med psykotiska utsvävningar och även om det var länge sedan jag såg den, var den uppe i toppbetyg då. Min favorit av Polanski, tillsammans med The Ghost Writer.
For a Few Dollars More har varit en favorit sedan jag såg film för första gången i princip. Den blir mer operett och svulstig känslomässigt jämfört med mer kitchiga A Fistful of Dollars. Denna känsla mästrade han förstås ytterligare i nästföljande The Good (...) och bemästrade fulländat i Once Upon a Time in the West. Dom två sistnämnda är ju med sina olika toner omöjliga att ställa mot varandra dock. Jag blir aldrig klok på vilken jag gillar mest, haha.
Absurd Cinema: Det var ett bra år helt klart där man hittar flera bra och intressanta filmer.
RaderaJa, The Collector har inte bara ett bra koncept utan även ett bra genomförande. Den viker liksom inte ner sig som många gör. Det känns som en historia som skulle kunna hända. Finns nog någon liknande film där ute, men kommer inte på någon just nu.